Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta4307.06.20188

6394-2018 (00 01 01)

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kieliohjelma

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 43

Kehittämispäällikkö Torbjörn Lindström 28.5.2018:

Suomi ja ruotsi ovat Suomen perustuslain 17 §:n mukaan Suomen kansalliskielet. Julkisen vallan velvoitteena on huolehtia maan suomen- ja ruotsinkielisen väestön yhteiskunnallisista tarpeista samanlaisten perusteiden mukaan. Pelastustoimessa tämä julkiselle vallalle asetettu velvoite konkretisoituu kielilain säännöksin.

Pelastustoimen alueella asuu yhteensä 475543 henkilöä (vuonna 2016), joista 5,72 % väestötietojärjestelmään on merkitty äidinkieleksi ruotsi. Jotain muuta kieltä puhuvia asuu alueella yhteensä 5,77 %. Varsinais-Suomen pelastustoimen alue on suomenkielinen suomenkielisten, ruotsinkielinen ruotsinkielisten ja kaksikielinen kaksikielisten kuntien osalta. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksessa on jo aiemmin panostettu kaksikieliseen palveluun eritoten Turunmaan alueella.

Pelastuslaitos suorittaa myös ensihoitopalveluun (sairaankuljetus, ensivastetoiminta) kuuluvia tehtäviä. Laissa potilaan asemasta ja oikeuksista mainitaan potilaan tiedonsaantioikeus ja itsemääräämisoikeus. Palvelun tarjoaminen potilaan äidinkielellä on ensisijaista näiden suhteen. Hoidon on tapahduttava yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Jotta potilas voi antaa tietoisen suostumuksen hoitoonsa, hänelle on välitettävä tietoa hoidosta ja hänen on ymmärrettävä vastaanotetun tiedon merkityksen. Mikäli potilas ei saa riittävää kielellistä palvelua, ei voida taata sitä, että potilas saa tarpeeksi informaatiota hoitoaan koskevista ratkaisuista. Tällöin hoito ei potilaan kannalta ole laadukasta. Mikäli potilas ei saa palvelua äidinkielellään, sillä on merkitystä hänen autonomian ylläpitämiseen hoitotyössä. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kieliohjelmalla halutaan tarjota laadukasta, potilaslähtöistä hoitoa.

Kieliohjelman laadinnassa on huomioitu Turunmaan kaksi- ja ruotsinkielisten sopimuspalokuntien näkemyksiä ohjelman suhteen. Kieliasiat on käsitelty paikallisissa päällikkökokouksissa vastuupalomestarin toimesta. Sopimuspalokuntien näkemyksiä on pyydetty kootusti Åbolands brandkårsförbund rf:n kautta.

Tämän ohjelman tarkoituksena on konkretisoida sitä, miten strategian ja palvelutasopäätöksen mukaiseen tavoitteeseen päästään. Ohjelma on järjestetty strategian mukaisesti siten, että kuhunkin strategian mukaiseen painopistealueeseen on liitetty yksi tai useampi tavoite, jolla edellä mainittua kielellistä tavoitetta toteutetaan. Kullekin tavoitteelle on määritelty erikseen tavoitetasot, toimenpiteet ja mittarit. Ohjelman tavoiteaikatauluna on vuoden 2020 loppu, johon mennessä tavoitteet on realistisesti arvioituna mahdollista toteuttaa. Kieliohjelma toteutussuunnitelma valmistuu toukokuussa 2018. Toteutussuunnitelma on laadittu pelastuslaitoksen yksiköitä varten.

Liite 1Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kieliohjelma

 

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastusautakunta päättää ottaa käyttöön laaditun kieliohjelman. Toteutusta seurataan lautakunnassa vuosittain ja vuoden 2020 lopussa tehdään arviointi ohjelman onnistumisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAlanko Kari
tpvKaituri Juho
tpvKontio Mika
tpvLahtinen Timo
tpvLeino Kari
tpvLindström Torbjörn
tpvNenonen Petri
tpvRajamäki Markku
tpvSoininvaara Pertti
tpvSärmä Mikko
tpvTassila Petri
tpvViljanen Mika
tpvVirto Juha


Liitteet:

Vsaluelk § 43
Liite 1:Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kieliohjelma