Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos 
Pelastusjohtaja3522.05.2018 

6090-2018 (01 03 00)

Öljyntorjuntaharjoitus SAAME 2018

Pelastuspäällikkö Juha Virto ja palopäällikkö Jukka Marjunen 8.5.2018:

Varsinais-Suomen pelastuslaitos järjestää öljyntorjuntasuunnitelman mukaisesti lajissaan kolmannen SAAME - harjoituksen: SAARISTOMERI 2018 -öljyntorjunnan puomitus - ja logistiikkaharjoituksen Saaristomerellä 7- 9.9.2018. Harjoitusalueena on Paraisilla sijaitsevan Nauvon Pärnäisten lähivesialue, ja päätukikohtana Pärnäisten öljyntorjuntavarasto. Polttoainehuolto, muonitukset - ja majoitukset aiheuttavat omat haasteensa saaristossa, ja ne hoidetaan tällä kertaa pääsääntöisesti Korppoon ja Nauvon saarien yrittäjien kanssa.

Harjoitus on kaksipäiväinen, jossa harjoituksen valmisteleva osio on 7.9.2018 ja käytännön osuus 8.9.2018. Harjoitukselle varataan sää- ym. olosuhteiden varalle myös varapäivä 9.9.2018. Harjoitukselle haetaan asianmukaiset luvat maa- ja vesialueiden omistajilta sekä tehdään asianmukaiset ilmoitukset, meripelastuskeskukselle ja meriliikennekeskukselle, sekä mahdollisesti alueen muille toimijoille.

SAAME 2018 -öljyntorjuntaharjoituksen kustannusarvio on noin 40.000 €. Kustannukset sisältyvät öljyvahinkojen torjuntasuunnitelmaan ja ne saadaan haettua kokonaisuudessaan takaisin Öljysuojarahastolta.

SAAME 2018 -öljyntorjuntaharjoitukseen osallistuvat itäisen merialueemme, pääsääntöisesti sopimuspalokuntien miehittämät aluskalustot. Myös vakinaista henkilöstöä sekä aluskalustoa osallistuu harjoitukseen.  Vakinaisen henkilöstön päivystävä päällystö toimii osaksi harjoituksen johdossa sekä arvioititehtävissä. Johtoaluksena toimii Turku meri 11, ja harjoituksen johtajana palopäällikkö Jukka Marjunen. Harjoitukseen kutsutaan edustajia myös Vapepa Öt:stä/Varsinais-Suomi henkilöitä.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

PäätösPelastuslaitos toteuttaa esityksen mukaisen harjoituksen. Harjoituksen arvioidut kustannukset noin 40.000€ katetaan ensin Pelastuslaitoksen varoista ja toteutuneet kustannukset haetaan Öljysuojarahastosta.

 

 

Jari Sainio

pelastusjohtaja

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tiedAlanko Kari
tiedKaituri Juho
tiedLundström Gunilla
tiedMarjunen Jukka
tiedNenonen Petri
tiedVirto Juha