Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta1808.03.20187

2260-2018 (10 03 02)

Krossin paloaseman rakentaminen

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on kokouksessaan 15.2.2007 § 23 päättänyt, että se hyväksyy paloasemaverkosta vision 2017 jatkosuunnittelun pohjaksi siten, että jokainen yksittäi-nen hankesuunnitelma hyväksytään aina erikseen lautakunnassa. Visio on myöhemmin päivitetty vuosina 2011, 2014 ja 2017. Kuluneiden toimintavuosien aikana on paloasemahankkeita toteutettu lautakunnan erikseen hyväksymien hankesuunnitelmien pohjalta ja vision 2017 mukaisesti. Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta esittää Kaarinan kaupungille, että Krossin paloaseman suunnittelu käynnistettäisiin vuoden 2018 aikana ja toteutus vuonna 2019.

Vsaluelk § 18

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 17.2.2018

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päätti kuntia kuultuaan 24.11.2016 § 89 hyväksyä pelastuslain edellyttämän pelastustoimen palvelutasopäätöksen. Palvelutasopäätös tehdään valtuustokausittain ja on neljän vuoden mittainen. Nykyinen päätös on voimassa vuosina 2017 - 2020.

Nykyisessä palvelutasopäätöksessä määritellään mm. se operatiivinen palvelutaso (pelastustoiminta), johon pelastuslaitoksen on alueellaan päästävä. Operatiivisen toiminnan suunnittelun pohjana käytetään valtakunnallista riskianalyysiä. Pelastustoiminnasta on nykyisessä palvelutasopäätöksessä todettu mm seuraavaa:

”Pelastustoiminnan voimavarat pyritään mitoittamaan siten, että toimintaan määritetyillä resursseilla kyetään toimimaan tehokkaasti ja turvallisesti sellaisissa onnettomuustilanteissa, jotka arvioitujen uhkien perusteella ovat todennäköisiä. Uhkien arviointia tehdään määrävälein sekä silloin, kun olosuhteissa tai toimintaympäristössä tapahtuu pelastustoiminnan kannalta merkittäviä muutoksia. Uhkien arvioinnissa määritetään riskialueet, erilaiset onnettomuustyypit ja erityiset riskikohteet valtakunnalliset ohjeet huomioiden. Arvioitujen uhkien perusteella mitoitetaan henkilöstö, kalusto, toimipisteet ja toimintavalmiusaika.”

Pelastustoiminnan palvelut tuottaa päätoiminen henkilöstö, puolivakinainen henkilöstö (toimenpidepalkkaiset) ja vapaaehtoinen henkilöstö (VPK, sopimuspalokuntalaiset). Paloasemia pelastuslaitoksella on maakunnan alueella yhteensä 83 kpl. Paloasemien nykyinen määrä ja niiden sijainnit eivät kaikilta osin täytä palvelutasopäätöksen edellyttämän tason mukaisia pelastustoiminnan palveluita.  Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella tehdyn Varsinais-Suomen paloasemien kuntokartoituksen perusteella on paloasemat laitettu kunnon / korjauskustannusten mukaiseen järjestykseen. Kuntokartoituksen loppuraportti on esitelty lautakunnassa aikaisemmin (Aluepelastuslautakunta 19.10.2011 § 78). Loppuraportin perusteella voidaan todeta, että valtaosa paloasemarakennuksista on tällä hetkellä vähintään kohtalaisessa kunnossa ja palvelevat ilman suurempia muutos-/korjaustoimia vision vuoteen 2020 asti. Toisaalta, muutamien nykyisten paloasemien osalta on lähivuosina tarvetta peruskorjaukselle tai jopa kokonaan uuden paloaseman rakentamiselle, jotta toimintaa voidaan tiloissa jatkaa vision vuoteen 2020 asti ja myös siitä eteenpäin.

Riskien kasvaessa, kasvaa myös pelastustoiminnan palveluiden tarve. Riskejä lisäävät uudet ns. riskikohteet, yleinen rakentaminen, asukasmäärän kasvu, liikennemäärien kasvu jne. Jotta pelastustoimen palveluja pystytään tuottamaan kasvavien riskien edellyttämällä tasolla, tarvitaan joko uusia paloasemia tai nykyisten paloasemien valmiuden (miehitys, kalusto, lähtöaika) parantamista (palvelutason kehittäminen).

Palvelutason säilyttämisen edellyttämät muutokset

Jatkuvasti miehitettyjen paloasemien (24h) osalta, vuoteen 2020 mennessä, on perusteltua tehdä Paraisten, Turun keskusaseman ja Turun Kärsämäen nykyisiin rakennuksiin laajat peruskorjaukset. Nämä edellä mainitut tarpeet on huomioitu myös aikaisemmissa päätöksissä. Kärsämäen osalta tilanne on hiukan muuttunut aikaisemman päätöksen esittelyyn verrattuna, sillä Kärsämäen toimintaa tullaan muokkaamaan koulutuspalvelutarpeen (sisäinen ja ulkoinen) näkökulmasta sekä tulevana sopimuspalokunnan paloasemana.  Uudenkaupungin ja Laitilan asemien osalta on ilmennyt viime vuosien aikana kosteusongelmia, joiden korjaamiseen on ryhdytty välittömästi, mutta tilanteet edellyttävät edelleen seurantaa.

Toimintaympäristössä tapahtuvien/tapahtuneiden muutosten seurauksena Kaarinan paloaseman tarkoituksenmukainen sijoituspaikka on Krossin alueella. Uudelle korvaavalle paloasemalle sijoittuisi myös alueen vpk. Hankesuunnittelu on tarkoituksenmukaista käynnistää niin pian kuin mahdollista mm. siksi, että Turun Jaanissa sijaitseva asema jouduttiin sulkemaan joulukuussa 2017 ilmenneiden terveyshaittojen takia. Pelastuslaitos ei kykene tällä hetkellä kaikilta osin toteuttamaan pelastustoiminnan ja ensihoidon osalta vaadittuja toimintavalmiusaikoja Turun itäisellä alueella ja osassa Kaarinan kaupunkia. Krossin paloaseman toteutuessa jatkuvasti miehitettyjen paloasemien verkko on uudisrakentamisen osalta tällä erää valmis ja mm. toimintavalmiusaikoihin liittyvät kriteerit saadaan täytettyä vaatimusten mukaisesti.

 

Oheismateriaali 1Krossin paloaseman tarkoituksenmukainen sijoittuminen

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta esittää Kaarinan kaupungille Krossin paloaseman suunnittelun käynnistämistä kevään 2018 aikana ja toteutuksen käynnistämistä suunnittelun pohjalta vuoden 2019 aikana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaarinan kaupunki