Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta6719.10.20171

10984-2017 (658)

Turun Kakskerran paloaseman uudisrakentaminen - hankesuunnitelman hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 67

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päätti yksimielisesti ottaa asian lisälistalta käsiteltäväksi.

 

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi 12.10.2017:                                  

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on valmistellut yhteistyössä Turun kaupungin konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen sekä Kiinteistöliikelaitoksen kanssa Kakskerran paloaseman uudisrakentamista koskevan hankesuunnitelman. Hankesuunnitelma on valmistunut 21.3.2017.

Turun Kakskerran paloaseman hankesuunnitelma pohjautuu Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan hyväksymään paloasemaverkkovisioon (Vsaluelk 15.2.2007 § 23, 4.5.2011 § 40, 27.2.2014 § 21 ja 30.3.2017 § 29).

Hankesuunnitelmassa on määritetty sopimuspalokuntakäyttöön tarvittavat tilat, jotka laaditun tilaohjelman mukaan ovat 539 m2. Rakennuspaikaksi hankesuunnitelmassa on määritetty Satavassa, osoitteessa Kakskerrantie 880 sijaitseva tontti 853-438-1-295. Uudisrakentaminen ko. tilalle edellyttää suunnittelutarveratkaisun hakemista.

Hankesuunnitelman mukaan hankkeen perustamiskustannukset ovat 1.864.000 euroa (alv 0 %). Haahtela indeksinä on käytetty Haahtelan ennustetta Turkuun 1/18 = 90. Laskelmassa on huomioitu mm. perustamisolosuhteiden todennäköisesti vaatima paalutus.

Irtaimistokustannuksiksi on arvioitu 5.000 euroa sekä toiminnan kojeisiin ja laitteisiin on arvioitu kustannuksiksi 5.000 euroa. Irtaimisto- ja konekustannuksiin käyttäjän tulee varautua omassa talousarviossaan.

Toteutus kilpailutetaan Turun kaupungin toimesta ja aluepelastuslaitoksen hyväksymien suunnitelmien pohjalta.

Vuokra-aika ja vuokran määrä: Aluepelastuslaitos tekee kohteesta Turun kaupungin kanssa 20 vuoden määräaikaisen vuokrasopimuksen. Käyttökustannukset jakautuvat vuokrasopimuksen mukaisesti.

Valmisteilla olevassa maakuntauudistuksessa alustavana linjauksena on, että kunnan ja maakunnan välisissä vuokrauksissa käytetään lähtökohtaisesti kaupungin omaa voimassa olevaa sisäistä vuokrajärjestelmää (Ehdotus valtioneuvoston asetukseksi kunnan ja maakunnan välisen vuokran määräytymisestä siirtymäkauden aikana, Luonnos 13.3.2017). Tällöin käytettävässä Turun kaupungin sisäisessä vuokrajärjestelmässä pääomavuokranmäärä on 7 % rakennuskustannuksista.

Alustava arvio käyttäjälle kohdistuvista vuokrakustannuksista määriteltynä Turun kaupungin sisäisen vuokrauksen periaatteiden mukaisesti (kv 28.4.2014 § 48) on 12.397 € kuukaudessa eli 148.764 € vuodessa.

Hankkeelle on mahdollista hakea palosuojelurahaston rakennushankeavustusta. Mikäli sitä hankkeelle myönnetään, maksetaan se Kiinteistöliikelaitokselle, joka puolestaan määrittää kohteen sisäiseen vuokraan rahoitusosuusalennuksen. Avustus tulee huomioida täysimääräisesti vähennyksenä vuokraa määrättäessä.

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue lähettää liitteenä 1 olevan hankesuunnitelman asianosaisille lautakunnille hyväksyttäväksi. Päätöksestä tulee käydä ilmi, hyväksyykö lautakunta hankesuunnitelman ja sitoutuuko lautakunta hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

Kun lautakunnat ovat osaltaan hyväksyneet hankesuunnitelman, saattaa strateginen tilojen ohjaus -vastuualue selvityksen Turun kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Liite 1Kakskerran paloaseman hankesuunnitelma

 

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 18.10.2017:

Varsinais-Suomen pelastuslaitos vastaa ja huolehtii pelastustoimesta 27 kunnan alueella. Varsinais-Suomen kunnat vastaavat yhteistoiminnassa Varsinais-Suomen alueen pelastustoimen järjestämisestä. Isäntäorganisaationa toimii Turun kaupunki, jonka taloudessa pelastuslaitos on itsenäisenä taseyksikkönä. Pelastuslaitoksen kustannukset jaetaan kuntien asukasluvun perusteella euroa/asukas. Turun kaupungin osuus on noin 39,5 %.

Pelastuslain (379/2011) 29 § mukaan alueen pelastustoimen on laadittava palvelutasopäätös. Alueen pelastustoimi päättää palvelutasosta kuntia kuultuaan. Päätöksessä on selvitettävä alueella esiintyvät uhat, arvioitava niistä aiheutuvat riskit, määriteltävä toiminnan tavoitteet ja käytettävät voimavarat sekä palvelut ja niiden taso. Palvelutasopäätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutason kehittämisestä.

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on kokouksessaan 15.2.2007 § 23 päättänyt, että se hyväksyy paloasemaverkosta vision 2017 jatkosuunnittelun pohjaksi siten, että jokainen yksittäinen hankesuunnitelma hyväksytään aina erikseen lautakunnassa. Paloasemaverkkovisio on päivitetty aluepelastuslautakunnassa 4.5.2011 § 40, 27.2.2014 § 21 ja 30.2017 § 29. Tarkoituksenmukainen paloasemaverkko on siis perusta pelastustoimen palveluverkostolle ja se tukee osaltaan Varsinais Suomen pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen toteuttamista.

1.1.2010 voimaan astuneen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen johtosäännön (Turun kaupungin hallintosäännön liitteenä) 3 §:n kohta 9:n mukaan ”aluepelastuslautakunta hyväksyy tilahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen määräysten estämättä vuokrahankkeiden hankesuunnitelmat, kun vuokrattava toimitila sijaitsee muun kunnan kuin Turun kaupungin alueella”. On kuitenkin perusteltua, että aluepelastuslautakunnalta pyydetään, Turun kaupungin alueelle tehtäviin pelastustoimea koskeviin hankkeisiin, sitoutuminen siten, kuin nyt va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi on pyytänyt.

Nyt valmistelussa oleva Turun Kakskerran paloasema – hanke on siis sekä palvelutasopäätöksen, että paloasemaverkkovision mukainen hanke. Hanketta on valmisteltu virkamiesvalmisteluna hyvässä yhteistyössä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kesken. Suunniteltu uudisrakennus on mitoitettu hankesuunnitelmassa vastaamaan pelastuslaitoksen tarpeita ja rakennuksen mitoitus on linjassa vastaavien aikaisempien rakennushankkeiden kanssa (esimerkiksi Piikkiö ja Tarvasjoki).

Hankesuunnitelmassa ja va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemen esittelytekstissä on käsitelty hankkeen kustannuksia. Rakennuskustannukset ovat luonnollisesti tässä vaiheessa arviota ja hankkeen lopulliset kustannukset ovat selvillä vasta rakennuksen valmistuessa. Pelastustoimen rakennushankkeisiin on mahdollisuus hakea Palosuojelurahaston avustusta, joka voi olla enintään 40 % hyväksyttävistä kustannuksista ja kerralla enintään 220 000 euroa.

Samalla tavalla kuin nyt esiteltävässä hankkeessa, pelastuslaitoksen aikaisemmin toteutetuissa rakennushankkeissa on myös asetettu tarkat mm. mitoitukseen ja talouteen liittyvät reunaehdot, koska tavoitteena on sopijakuntien ja käyttäjien (esimerkiksi sopimuspalokunnat) tasapuolinen kohtelu. Käytännössä tämä on tarkoittanut suunnittelupohjana mitoitukseltaan noin 500 neliömetrin paloasemarakennuksia sekä pelastuslaitoksen ja sopijakuntien välisiä yhdenmukaisia vuokrasopimuksia.

Turun kaupunki toimii Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen isäntäkuntana. Tästä syystä Turun Kakskerran paloaseman hankesuunnitelmassa on esitetty sisäisen vuokran laskelma. Laskelma poikkeaa muiden sopijakuntien ja pelastuslaitoksen välillä neuvotelluista vuokrasopimuksista siten, että pääomavuokra sisältänee investointiin liittyvän rahoituskoron lisäksi mm. korjausvastuuosuuden eli korvauksen omaisuuden arvon alenemiselle (poisto). Yhdenmukaisuuden periaatetta noudattaen korjausvastuuosuus tulisi nyt jättää huomioimatta pääomavuokrassa, sillä muiden sopijakuntien kanssa neuvotelluissa uudisrakennusten vuokrasopimuksissa sitä ei ole huomioitu.

Maakuntauudistuksessa pelastuslaitokset siirtyvät kunnilta perustettaville maakunnille. Samassa yhteydessä tulevat myös olemassa olevat toimitilojen vuokrasopimukset päivitettäviksi sekä yhdenmukaistettaviksi (Maakuntien tilalaitos Oy). Lakiesityksessä maakuntalain, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain ja pelastustoimen järjestämisestä annetun lain voimaanpanosta (hallituksen esitys, hallituksen esitykseen ei ole vielä kirjattu linjausta maakuntien aloituksen siirtymisestä vuoteen 2020) esitetään 4 luvun 20 §:ssä, että:

”Kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevat toimitilat siirtyvät maakunnan hallintaan 1 päivänä tammikuuta 2019, jos maakunta ja kunta eivät toisin sovi.

Maakunnan ja kunnan välillä solmitaan toimitilojen hallinnasta vuokrasopimus siten, että se on voimassa vähintään 31 päivään joulukuuta 2021. Maakunnalla on oikeus pidentää vuokra-sopimuksen voimassaoloa yhdellä vuodella. Maakunnan tulee ilmoittaa oikeuden käyttämisestä kunnalle viimeistään 12 kuukautta ennen vuokrasopimuksen voimassaolon päättymistä.

Edellä 2 momentissa tarkoitetussa vuokrasopimuksessa sovitun vuokran on katettava vuokrasopimuksen kohteena olevaan toimitilaan liittyvät kohtuulliset pääomakustannukset ja tilojen ylläpitokustannukset.

 

Vuokran määräytymisestä voidaan säätää tarkemmin valtioneuvoston asetuksella.”

Edellä mainitun lain perusteluosassa (s. 517) todetaan, että

”Pääomakustannuksia ovat kiinteistöön sidotun pääoman kustannukset, jotka koostuvat koroista ja laskennallisista poistoista. Korkotekijä koostuu sidotulle pääomalle asetetusta tuottovaatimuksesta. Pääomakustannuksiin kuuluvat kiinteistön hankintaan ja omistamiseen liittyvät kustannukset sekä rasitteisiin tai lakisääteisiin velvoitteisiin liittyvät kustannukset. Kiinteistön ylläpidon kustannuksiin kuuluvat mm. hallinto, käyttö ja huolto, ulkoalueiden hoito, siivous, lämmitys, sähkö, vesi ja jätehuolto”.

Käytännössä, pelastuslaitoksen siirtyessä perustettavien maakuntien organisaatioon myös toimitilojen vuokrasopimukset tulevat siis päivitettäviksi. Tämä tarkoittanee siirtymistä vuokrasopimusmalliin, joka vastaa pääpiirteittäin nykyistä Turun kaupungin sisäisten vuokrien periaatteita. Kokonaisuutena kyse on omaisuusjärjestelyistä maakuntauudistuksen yhteydessä, jossa turvataan kuntien tasapuolinen kohtelu omaisuusjärjestelyissä.

Ennen maakuntauudistusta on myös tarkoituksenmukaista toimia yhdenmukaisin periaattein. Tästä syystä on perusteltua esittää Turun kaupungille, että Turun Kakskerran paloaseman vuokrasopimus neuvotellaan yhdessä pelastuslaitoksen kanssa vastaamaan muiden sopijakuntien kanssa tehtyjä uudisrakennusten (paloasemien) vuokrasopimuksia periaatteineen.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää osaltaan hyväksyä Turun Kakskerran paloaseman hankesuunnitelman ja alustavan kustannusarvion 1 874 000 euroa. Lisäksi Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää valtuuttaa pelastusjohtajan neuvottelemaan sekä allekirjoittamaan vuokrasopimuksen periaatteiltaan yhdenmukaiseksi, muiden sopijakuntien kanssa neuvoteltujen uudisrakennusten vuokrasopimusten kanssa, jolloin pääomavuokra voi sisältää investoinnin rahoitukseen liittyvän koron, mutta ei esimerkiksi korjausvastuuosuutta (poisto).

PäätösEhdotus hyväksyttiin

 

 

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos
tiedKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Vsaluelk § 67
Liite 1:Kakskerran paloaseman hankesuunnitelma