Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta3927.04.20177

4701-2017 (220, 640)

Tilannekeskuksen kehittäminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 39

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 20.4.2017:

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen hyväksytyn palvelutasopäätöksen 2017–2020 mukaan: ”Pelastuslaitoksen nykyinen viesti- ja johtokeskus toimii ympärivuorokautisesti (24/7). Viestikeskuksen tehtävä on mm. tuottaa välittömiä toimenpiteitä ns. kenttätoimintojen tueksi, ylläpitää operatiivista ja päivittäistä tilannekuvaa, sekä tuottaa pelastustoimelle ja omistajilleen informaatiota päivittäisten paikallisten, että harvinaisempien yhteiskunnallisten häiriötilanteiden varalle. Tietoja resursseista pidetään yllä niin hälytysten aikana kuin myös normaalitilassa. Valtakunnallisesti on suunniteltu perustettavaksi 5 tilannekeskusta (TIKE), joista yksi sijaitsee Turussa.

 

Pelastuslaitoksen nykyinen viesti- ja johtokeskus on ollut toiminnassa vuodesta 2004 alkaen ja sen toimintoja on jatkuvasti kehitetty vastaamaan ympäröivää yhteiskuntaa. Tilannekeskuksen kehittämiseksi pelastuslaitos on laatinut hankesuunnitelman, jonka tavoitteena on edelleen kehittää nykyistä johto- ja viestikeskustoimintaa vastaamaan lähitulevaisuuden TIKE-ympäristöä. Hankkeen tarkoituksena oli selvittää mitä tehtäviä ja palveluja TIKE tulevaisuudessa tuottaa ja millaisilla resursseilla tavoitteenaan maakunnan tilannekuvan ylläpitäminen. Tilannekeskukseen on tulevaisuudessa mahdollista myös sijoittaa muiden viranomaisen toimintoja siten, että johtamisesta ja koordinoinnista tulee sujuvampaa. Yhteinen tilannekeskus mahdollistaa yhteisen tilannekuvan ylläpitämisen lisäksi tilanteeseen liittyvän parhaan mahdollisen yhteiskunnan resurssien käyttämisen. Tilannekeskus pystyy tukemaan kuntia niin päivittäisissä häiriötilanteissa kuin poikkeusoloissa ja sinne perustetaan tilanteen vaatiessa moniviranomaisjohtokeskus. Tavoitetila on, että kuntia ja kuntalaisia palvellaan yhdestä pisteestä” .  

Palvelutasopäätöksen kohdan ”tilannekeskuksen kehittäminen” kehittämispäätöksen (1) mukaan, ”tilannekeskus, toiminta ja resursointi toteutetaan hankesuunnitelman johtopäätösten mukaisina.” (Palvelutasopäätös 2017 - 2020). Johtopäätökset esitellään aluepelastuslautakunnan kokouksessa.

Palvelutasopäätöksen kohdan ”tilannekeskuksen kehittäminen” kehittämispäätöksen (2) mukaan, ”tilannekeskuksen päivystys- ja johtamistiloja suunnitellaan ja toteutetaan vastaamaan uusia vaatimuksia. Samassa yhteydessä arvioidaan olemassa olevien johtamistilojen tarve (poikkeusolojen johtokeskukset).” (Palvelutasopäätös 2017–2020). Tilatarveselvitys esitellään aluepelastuslautakunnan kokouksessa.

Pelastusjohtajan Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hyväksyä tilannekeskuksen hankesuunnitelman johtopäätöksineen ja tilatarveselvityksineen toteutettavaksi. Pelastusjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan vuokrasopimuksiin liittyvät muutokset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.