Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen johdon vastuulla on huolehtia siitä, että pelastuslaitoksessa on sen talouteen, toiminnan laajuuteen ja sisältöön nähden toimiva sisäinen valvonta. Toiminnallisesti, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sisäinen valvonta ja riskienhallinta on järjestetty toimintasäännön perusteella palvelualueiden ja palveluyksiköiden esimiehille ja erityisesti turvallisuuspäällikölle, joka koordinoi pelastuslaitoksen sisäistä riskienhallintaa ja toiminnan oikeellisuuden valvontaa ja osaltaan niistä myös vastaa.

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tilaa on arvioitu mm. Turun kaupungin sisäisen tarkastuksen suorittamilla tarkastuksilla ja työterveyshuollon tekemillä työpaikkaselvityksillä. Lisäksi sisäisten työturvallisuusriskien tilaa on arvioitu sisäisesti pelastustoimen ja ensihoidon riskienarviointi (PERA) ohjelmaa hyödyntämällä. Arviointien perusteella Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tila on hyvä. Puutteiden osalta on laadittu korjausesitykset, nimetty vastuuhenkilöt ja määritelty aikataulut riskien poistamiseksi

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa on kehitetty vuoden 2015 aikana ottamalla käyttöön pelastustoimen ja ensihoidon (PERA) riskienhallintaohjelma. Vuoden 2016 aikana kehitetään mm. tietoturvallisuutta ja tilaturvallisuutta mm. päivittämällä suunnitelmat ja ohjeet sekä kouluttamalla henkilöstöä. Lisäksi pelastuslaitoksella jatketaan sisäisen riskien ja vaarojen tunnistamista ja mahdollisesti niiden poistamista. Tulevaisuuden haasteena on edelleen annettujen säästövelvoitteiden ja palvelutasopäätöksen yhteensovittaminen siten, että asiakas saa samankaltaisen, ammattimaisen ja nopean avun tasapuolisesti koko maakunnan alueella.

 

25.1.2016 Turku

_______________________________

Jari Sainio pelastusjohtaja