Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta1318.02.20166

1493-2016 (658, 642)

Raision Kuninkojan paloasemahanke

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 13

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 9.2.2016

Varsinais-Suomen paloasemaverkostoa on kehitetty suunnitelmallisesti koko alueellisen pelastustoimen toiminta-ajan. Paloasemaverkkovision mukaisesti toteuttamatta on enää kaksi kokonaisuuteen liittyvää hanketta päätoimisesti (24/7) toimivien asemien osalta, Kuninkoja ja Krossi. Aikaisemmista hankkeista erityisesti Liedon ja Luolalan paloasematoteutukset tukevat tulevien hankkeiden toteuttamista taloudellisesti, sillä toteutukset eivät edellytä uusia henkilöstöresursseja ja vuokrakustannuksia kyetään osittain rahoittamaan aiemmilla tehostamistoimenpiteillä. Toiminnallisesta näkökulmasta tulevat hankkeet parantavat pelastustoimen toimintavalmiutta erityisesti alueen itäisellä puolella.

Pelastuslaitos on keskustellut Kuninkojan paloasemahankkeesta mm. Raision kaupungin ja Turun lentoaseman kanssa. Keskusteluiden perusteella ja yhteisellä tahtotilalla on päädytty valmistelemaan Kuninkoja paloasema -hanketta eteenpäin. On tarkoituksenmukaista, että hankkeen toteuttajataho on Raision kaupunki Kuninkojan aseman sijoittuessa Raision kaupungin alueelle. Turun lentoaseman näkökulmasta uusi paloasema sijoittuu käytännössä kiitoradan päähän, josta pelastustoimella on hätätilanteessa yhteys lentokenttäalueelle. Lentokenttäalueella oleva Kärsämäenpaloasema on tarkoitus kehittää koulutus- ja  sopimuspalokunta-asemaksi, jonka yhtenä tehtävänä on maakunnallisen täydennys- ja palokuntakoulutuksen toteuttaminen. Sopimuspalokuntien kanssa asiasta keskustelua ei ole vielä aloitettu. Tämä keskustelu käynnistetään hankkeen vahvistuessa.

1.1.2010 voimaan astuneen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen johtosäännön 3 §:n kohta 7:n mukaisesti aluepelastuslautakunta vahvistaa ne periaatteet, joiden perusteella pelastustoimen palvelutaso määritellään sekä määrittelee sen vähimmäistason, joka pelastustoimen osalta tulee toteutua toimialueella. Johtosäännön 3 §:n kohta 9:n mukaan aluepelastuslautakunta hyväksyy tilahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen määräysten estämättä vuokrahankkeiden hankesuunnitelmat, kun vuokrattava toimitila sijaitsee muun kunnan kuin Turun kaupungin alueella.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on yhdessä asiantuntijoiden kanssa laatinut korvaavien paloasematilojen alustavat hankesuunnitelman, viitesuunnitelmat, kustannusarvion ja aiesuunnitelman. Lisäksi Raision kaupunki on varannut asemakaavassaan paloasematontin Raision kaupungin Kuninkojan alueelta. Kustannuslaskentaan voi tulla vielä muutoksia Naantalin kaupungin tarkemman suunnittelun ja kilpailutuksen yhteydessä ja on näin ollen suuntaa antava.

Varsinais-Suomen Pelastuslaitos ja Raision kaupungin edustajat ovat neuvotelleet yhteisesti vuokrasopimuksesta ja sen periaatteista. Perusmallina on päädytty käyttämään rakennetun Luolalan paloaseman vuokrasopimusta päivityksineen. Poikkeavuuksina ovat pääasiassa huoneistoala ja vuokran määrä, joka vahvistuu toteutuneista kustannuksista. Alustava hankkeen kustannusarvio on noin 1,5 Me (alv 0 %).

Oheismateriaali 1Hankesuunnitelma

Oheismateriaali 2Tilatarveselvitys

Oheismateriaali 3Kustannusarvio

Oheismateriaali 4Vastuujakotaulukko

Oheismateriaali 5Aiesopimusluonnos

Hankkeen toteutuminen edellyttää Raision kaupungin vastaavaa päätöstä ja asia käsitellään erikseen Raision kaupungin päätöksentekoelimissä.

Pelastusjohtajan Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hyväksyä Kuninkojan paloasematilojen alustavat hankesuunnitelman, viitesuunnitelmat ja aiesopimusluonnoksen kustannusarvioineen sekä valtuuttaa pelastusjohtajan sopimaan Raision kaupungin kanssa vuokrasopimuksen ehdoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedRaision kaupunki
tiedRaatikainen Kari
tiedSärmä Mikko
tiedTuominen Jani