Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta521.01.20165

12402-2015 (112, 113)

Vastine oikaisuvaatimukseen koskien johtavan palotarkastajan viran määräaikaista täyttöä

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 5

Pelastuspäällikkö Mika Viljanen ja hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Pertti Soininvaara:

Palotarkastaja Janne Aso on 28.12.2015 pelastuslaitokselle saapuneella oikaisuvaatimuksella vaatinut muutosta pelastusjohtajan tekemään päätökseen 8.12.2015 § 49 (dnro 12402-2015), jossa täytettiin määräaikaisesti johtavan palotarkastajan virka (vakanssinumero 100569). Em. viran määräaikainen täyttö oli sisäisessä haussa ja hakijoita siihen oli neljä. Hakuilmoituksessa kerrottiin tehtävän vaatimuksista ja mainittiin, että haussa arvostetaan pelastusalan päällystötutkintoa. Hakuilmoituksessa myös edellytettiin toimitettavan mahdolliset opinto- ja työtodistukset hakemuksen liitteenä.

Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan julkisten virkojen nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Perustuslain säädös edellyttää vertailemaan hakijoiden ansioita. Koulutuksen ja työkokemuksen ohella on arvioitava viran hoitamisen kannalta merkityksellisiä henkilökohtaisia ominaisuuksia. Tämän harkinnan perusteella valitaan ansioitunein hakija. Virkaa täyttävällä kunnan viranomaisella on harkintavalta käyttää valinnan perusteena kokonaisarviointia ja soveltuvuutta tehtävään.

Kaikki hakijat ovat tunnettuja henkilöitä pelastuslaitoksella. Kaikki hakijat työskentelevät pelastuspäällikkö Mika Viljasen johtamalla riskienhallinnan palvelualueella. Lähiesimiehinä heillä toimivat riskienhallintapäällikkö Petri Tassila ja varautumispäällikkö Kari Leino.  Hakijoiden henkilökohtaiset ominaisuudet, kyvykkyys hoitaa nyt kyseessä olevia johtavan palotarkastajan tehtäviä on selvinnyt jo aikaisemmin esimies-alaiskeskusteluissa/kehityskeskusteluissa, työtehtävissä. Edellä mainitun perusteella, kaikki hakijat ovat jossakin määrin hoitaneet/tai pystyisivät hoitamaan hakuilmoituksen kuvauksen mukaisia tehtäviä, joten tässä yhteydessä ei varsinaisia haastatteluja tehty.

Janne Aso esittää, että pelastusalan päällystötutkintoa tutkintoa ei saa arvostaa hakijoiden vertailussa. Johtavan palotarkastajan viran määräaikaisen täytön kelpoisuusvaatimuksista on hakuilmoituksessa kuitenkin mainittu ”arvostetaan pelastusalan päällystötutkintoa”. Muutoin hakuilmoituksessa oli hahmoteltu niitä tehtäviä, jotka mm. kuuluvat ko. määräaikaisen johtavan palotarkastajan toimenkuvaukseen. Määräaikaisen viran hakijoista ainoastaan yksi on suorittanut pelastusalan päällystötutkinnon (amk-insinööri). 

Palotarkastaja Janne Aso esittää oikaisuvaatimuksessaan, että valinnassa on syrjäytetty sellaisia hakijoita, joiden on katsottava olevan työkokemuksensa perusteella ansioituneempia kuin virkaan valittu. Hänen mukaansa saa huomioida ainoastaan työkokemuksen. Pitempi kokemus ei kuitenkaan automaattisesti tee hakijaa vähemmän kokenutta kokonaisuutena paremmaksi (ks. korkeimman oikeuden vuosikirjaratkaisut KKO:2005:24 ja KKO:1996:141). Virkaa täyttävällä on muutenkin hakijoiden henkilökohtaisten ominaisuuksien painottamisessa harkintavaltaa.

Hallintolain 45 §:n mukaan päätös on perusteltava. Perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun. Valintapäätöksen perusteeksi on määritetty, että valinta tehtiin hakemusten, koulutuksen, työhistorian perusteella. Valintaa tehtäessä arvioitiin hakijoiden koulutusta, työkokemusta sekä henkilön tuloksellisen työskentelyn edellyttämiä henkilökohtaisia ominaisuuksia (mm. organisointikyky, sosiaaliset- sekä vuorovaikutus- ja tiimityötaidot, aloitteellisuus, joustavuus ja muut määräaikaisen viran hoitamisen kannalta tarpeelliset kyvyt).

Edellä mainitut tekijät huomioiden virkaan valinta perustuu kokonaisharkintaan. Valinnan lopputuloksen kannalta eli ketä pidetään ansioituneimpana tehtävään, ratkaisevia olivat myös henkilökohtaiset ominaisuudet. Valintapäätöksen perustelut jäävät tältä osin yleiselle tasolle. Henkilökohtaiseen arviointiin perustuvien yksityiskohtien esilletuominen valintapäätöksessä ei ole mahdollista salassapitosäädösten mukaan. 

Kokonaisharkinnan perusteella johtavan palotarkastajan virkaa hakeneista on tarkoituksenmukaisinta valita ko. virkaa määräaikaisesti hoitamaan amk insinöörin tutkinnon suorittanut Kari Kummunsalo.

Janne Aso ei ole oikaisuvaatimuksessaan tuonut esille sellaisia perusteluja, joiden mukaan pelastusjohtajan päätös olisi ollut virheellinen, joten oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Liite 1Janne Ason oikaisuvaatimus (johtava palotarkastaja)

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusAluepelastuslautakunta päättää hylätä Janne Ason tekemän oikaisuvaatimuksen perusteettomana ja pitää voimassa pelastusjohtajan päätöksen 8.12.2015 § 49.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAso Janne
tiedSoininvaara Pertti


Liitteet:

Vsaluelk § 5
Liite 1:Janne Ason oikaisuvaatimus