Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta8816.12.2015

12366-2015 (032)

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen palvelumaksujen tarkistus

Tiivistelmä:

Pelastuslain 96 §:n mukaan laissa määritellyistä tehtävistä voidaan periä maksu, jonka suuruudesta päättää alueen pelastustoimi. Alueen pelastustoimen tulee määrätä suoritteistaan perimänsä palvelumaksut siten, että ne vastaavat suuruudeltaan enintään suoritteen tuottamisesta alueen pelastustoimelle aiheutuneiden kokonaiskustannusten määrää.

Vsaluelk § 88

Pelastuspäällikkö Mika Viljanen ja talouspäällikkö Juho Kaituri 7.12.2015:

Pelastuslain (379/2011) 96 §:n mukaan pelastuslaitos voi periä maksun valvontasuunnitelman mukaisesta tarkastuksesta tai muusta valvontatoimenpiteen suorittamisesta sekä pelastustehtävästä, jonka on aiheuttanut hätäkeskukseen liitetyn automaattisen paloilmoittimen toistuva erheellinen toiminta. Lisäksi pelastuslaitos voi myös periä maksun erikseen määritellyistä turvallisuuskoulutukseen liittyvistä tehtävistä sekä tehtävistä, jotka on muussa lainsäädännössä erikseen säädetty maksullisiksi.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on mukana pelastuslaitoksien ja kuntaliiton yhteisessä kumppanuusverkostossa, jonka yhtenä tavoitteena on yhdenmukaistaa pelastustoimen taksoja ja palvelumaksuja. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos noudattaa omalta osaltaan taksoista yhteisesti sovittuja valtakunnallisia laskentaperiaatteita ja linjauksia. Valtakunnalliset maksujen laskentaperiaatteet perustuvat suoritteen tuottamisesta aiheutuneisiin kokonaiskustannuksiin.

Nykyisin käytössä oleva hinnasto on laadittu vuoden 2012 kustannustason mukaisesti. Lisäksi nykyisessä palvelumaksuhinnastossa on viitattu kemikaalilainsäädännön osalta nyt jo kumoutuneisiin lainsäädännön kohtiin. Edellä mainittuihin seikkoihin liittyen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on päivittänyt nykyistä palvelumaksuhinnastoa (liite 1) vastaamaan vuoden 2016 kustannustasoa sekä lainsäädännön terminologiaa. Nyt tarkistettu hinnasto korvaa aiemmat palvelumaksuhinnastot ja taksat. Palveluhinnastoon ei sisälly nuohoustaksaa ja sen perusteita, vaan niistä päätetään tarvittaessa erikseen.

Liite 1Palvelumaksut 1.2.2016

Varsinais-Suomen aluepelastustoimen johtosäännön mukaan pelastuslaitoksen palvelumaksuista päättää aluepelastuslautakunta.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hyväksyä pelastuslaitoksen palvelumaksut liitteen 1 mukaisesti siten, että hinnasto tulee voimaan 1.2.2016 alkaen. Tämä päätös kumoaa aikaisemmat voimassaolevat taksapäätökset, jotka liittyvät liitteen mukaisiin palvelusuoritteisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Vsaluelk § 88
Liite 1:Palvelumaksut 1.2.2016