Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta5020.08.2015

8156-2015 (642, 222)

Turun öljyntorjuntavarikko

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 50

Pelastuspäällikkö Juha Virto 11.8.2015:

Suomen Ympäristökeskuksen antaman ohjeen mukaan valtakunnallisesti merkittäviä öljyvahinkojen torjuntakaluston sijoituspaikkoja merialueilla ovat suuremmat kaupungit ml. Turku. Turkuun sijoitettavan öljyntorjuntavarikon toteuttamista on valmistelu useita vuosia ja rakentaminen linjattu mm. pelastuslaitoksen öljyntorjuntasuunnitelmissa sekä pelastuslaitoksen paloasemaverkkovisiossa. Annettujen valtakunnallisten ohjeiden ja suositusten perusteella hallin koko olisi n. 1000 neliötä ja se toimisi ns. keskusvarastona öljyntorjuntatilanteita varten. Varasto on alkuperäisen suunnitelman mukaan ollut tarkoitus rakentaa ja taloudellisena lähtökohtana on tällöin ollut, että rakennettavan kohteen kustannukset katetaan pääosin Öljysuorahaston varoista. Esitetyn investointihankkeen arvioidut rakennuskustannukset ovat n. 1.2 M€. Öljysuojarahasto on sittemmin linjannut tuen myöntämisen perusteita mm. siten, että avustuksen enimmäismäärä hanketta kohden on 250.000 €. Valmistelussa on päädytty esittämään, että pelastuslaitos toteuttaisi öljyntorjuntaan ja pelastuslaitoksen varastointiin tarkoitetun hallin vuokraamalla rakentamisen sijaan.

Toimintaan soveltuva kiinteistö sijaitsee Turun Pansion alueella osoitteessa Juhana Herttuan Puistokatu 21. Rakennusta maa-alueineen hallinnoi Turun Satama, joka on halukas vuokraamaan hallitilaa pelastuslaitoksen käyttöön.

Valmistelussa on huomioitu, että uuden varikon käyttöönoton yhteydessä lakkautetaan kaksi muuta öljyntorjuntaan tarkoitettua varastotilaa (Turku Laten alue ml. piha-alue sekä Naantalin varasto) ja niiden toiminnat siirretään vuokrattavaksi esitettäviin tiloihin. Suunnitelmissa on huomioitu myös, että Turun Latokarin alueella sijaitsevat pelastuslaitoksen alukset siirretään esitettävän varikon satama-alueelle öljyntorjuntatoiminnan käynnistämisen nopeuttamiseksi.

Vuokrattavaksi esitettävät tilat mahdollistavat myös pelastuslaitoksen teknisen toimialan varastojen yhdistämisen siten, että nyt käytössä olevat Turun Pääskyvuoren alue sekä Turun Akselintien sekä Rautilan varastojen toiminta lakkaa ja mainittujen varastojen toiminnat siirretään tässä esitettäviin tiloihin. Tilojen käyttöönotto edellyttää hyllytilojen ja muun vastaavan irtaimiston hankintaa.

Kustannusvaikutus

Nykyisten öljyntorjuntaan varattujen tilojen (Pansio, Naantali) kokonaiskustannukset vuositasolla ovat n. 29.000 €. Vastaavasti pelastuslaitoksen teknisen toimen käytössä olevien tilojen (Turun Akselintie ja Pääskyvuori, Vehmaa) vuosivuokra on yhteensä noin 29.000 €. Vuokrattavaksi esitettävän varikkoalueen vuokrakustannukset vuositasolla ovat noin 82.000 €. Pelastuslaitoksen netto-osuus vuokramenoista on n. 24.000 €. Varikon käyttöönoton yhteydessä kiinteistöön on suunniteltu hankittavaksi hyllyjä, kevyt ulkohalli ja muuta irtainta, joiden lisäkustannukset on arvioitu olevan noin 100.000 €. Varikon öljyntorjuntatoimintaan kohdentuvien vuokra- ja hankintakustannusten osalta on tarkoitus käydä talousneuvottelut Öljysuojarahaston kanssa mahdollisen korvauksen saamiseksi.

Turun öljyntorjuntavarikon vuokrasopimus ja varikon toiminnallinen kuvaus esitetään kokouksessa.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää vuokrata esityksen mukaiset tilat ja valtuuttaa pelastusjohtajan allekirjoittamaan esitetyn vuokrasopimuksen.

PäätösVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päätti valtuuttaa pelastusjohtajan allekirjoittamaan vuokrasopimuksen, joka on noin 82 000 euroa vuodessa ja irtisanomaan vuokrasopimukset seuraavien pelastuslaitoksen käytössä olevien tilojen/alueiden osalta: Turun Laten öljyntorjuntavarasto, Naantalin öljyntorjuntavarasto, Turun Pääskyvuoren varastoalue, Turun Akselintien varasto sekä Rautilan varasto.

 

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedTurun Satama Oy
tiedKaituri Juho
tiedMiekka Pia
tpvSärmä Mikko
tiedTuominen Jani
tiedVirto Juha