Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta3321.05.2015

5319-2015 (640, 220, 658)

Tarvasjoen paloasemahanke

Tiivistelmä:

Tarvasjoen paloaseman vanhimmilta osiltaan 70-vuotiaat tilat ovat tulleet päätepisteeseen. Peruskorjausta tarkoituksenmukaisempaa on rakentaa nykymitoituksen mukaiset uudet korvaavat paloasematilat. Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Liedon kunnan edustajat ovat neuvotelleet yhteisesti vuokrasopimuksesta ja sen periaatteista. Vuokrausmallissa aluepelastuslaitoksen maksama vuokra on sidoksissa toteutuneisiin pääomakustannuksiin. Lisäksi vuokralainen vastaa paloaseman ylläpitokustannuksista. Liedon kunta toimii hankkeessa rakennuttajana ja hankkeen kilpailuttajana. Liedon kunnanhallitus on päättänyt hakea Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnalta lupaa rakentaa Liedon Tarvasjoelle uusi korvaava paloasema.

Vsaluelk § 33

Hallintopäällikkö Pertti Soininvaara 11.5.2015:

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella on toimitilat mm. Tarvasjoella (Lieto). Nykyiset tilat ovat kunnoltaan tulleet käyttönsä päätepisteeseen. Kuntokartoituksen (2.12.2010) jälkeen rakennuksessa tehty sisäilmakartoitus indikoi mikrobikasvustoa paloaseman rakenteissa (maaliskuu 2014). Varsinais-Suomen pelastuslaitos on valmistellut korvaavien tilojen hankkimista käyttöönsä yhdessä Liedon kunnan kanssa. Uudet tilat on suunniteltu taloudellisten reunaehtojen vuoksi mahdollisimman pieniksi ja ne vastaavat esimerkiksi Piikkiöön ja Kemiöön rakennettavia paloasemia.

1.1.2010 voimaan astuneen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen johtosäännön 3 §:n kohta 7:n mukaisesti aluepelastuslautakunta vahvistaa ne periaatteet, joiden perusteella pelastustoimen palvelutaso määritellään sekä määrittelee sen vähimmäistason, joka pelastustoimen osalta tulee toteutua toimialueella.  Johtosäännön 3 §:n kohta 9:n mukaan aluepelastuslautakunta hyväksyy tilahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen määräysten estämättä vuokrahankkeiden hankesuunnitelmat, kun vuokrattava toimitila sijaitsee muun kunnan kuin Turun kaupungin alueella.

Liedon kunta ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos ovat yhdessä asiantuntijoiden kanssa laatineet korvaavien paloasematilojen alustavan hankesuunnitelman. Lisäksi Liedon kunta on varannut hankkeeseen paloasematontin ja arvioinut hankkeen kustannukset. Kustannuslaskentaan voi tulla vielä muutoksia tarkemman suunnittelun ja kilpailutuksen yhteydessä ja on näin ollen suuntaa antava.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Liedon kunnan edustajat ovat neuvotelleet yhteisesti vuokrasopimuksesta ja sen periaatteista. Vuokrausmallissa aluepelastuslaitoksen maksama vuokra on sidoksissa toteutuneisiin pääomakustannuksiin. Lisäksi vuokralainen vastaa paloaseman ylläpitokustannuksista. Liedon kunta toimii hankkeessa rakennuttajana ja hankkeen kilpailuttajana.

Nykyisen paloasemakiinteistön vuokra on 22 000 euroa (4,67 € /m2). Vuokranantaja on maksanut ylläpitokustannukset 14 000 - 15 000 € vuodessa (3,0 – 3,2 € /m2).

Arvio uudisrakennuksen vuokrasta tavoitehinnalla (1 340 800 €, sisältää tontin 35 00 € ja hankevaraukset 65 000 €) ilman mm. sähkö- ja käyttövesikustannuksia on 10 - 11 €/m2 eli noin 62 280 - 68 508 euroa vuodessa. Mikäli kustannukset ovat arvioitua tavoitehintaa alhaisemmat, esimerkiksi 1 000 000 €, olisi vuokra vastaavasti noin 8 € /m2 eli noin 49 824 € /vuosi.  Lisäksi vuokralaiselle kuuluvat ylläpitokustannukset, joihin sisältyy isännöinti-, kiinteistönhoito- ja kunnossapitokustannukset. Vuoden 2013 tasossa ylläpitokustannukset ovat noin 33 500 €/vuosi (5,38 €/m2). 

Oheismateriaali 1Tarvasjoen uusi paloasema, ote Liedon kunnanhallituksen päätöksestä                        20.4.2015, 177§.

Oheismateriaali 2Hankesuunnitelma Tarvasjoen paloasema 22.4.2015 (Lieto), sisältää tilatarveselvityksen ja tavoitehintalaskelman

Oheismateriaali 3Turvallisuus- ja kuntokartoituksen yhteenveto

Hankkeen toteutuminen edellyttää Liedon kunnan päätöksentekoelinten hyväksyntää, kun hankkeen määrärahaesitystä ja sen toteutusvaihtoehtoja käsitellään lähemmin Liedon kunnan v. 2016 talousarvion yhteydessä.

Hankkeen toteutuessa kustannusvaikutukset huomioidaan talousarviosuunnittelussa.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hyväksyä Liedon kunnan Tarvasjoen paloasematilojen alustavan hankesuunnitelman sekä valtuuttaa pelastusjohtajan sopimaan Liedon kunnan kanssa vuokrasopimuksen ehdoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLiedon kunta
tiedAlanko Kari
tiedKontio Mika
tiedRaatikainen Kari
tiedSoininvaara Pertti
tiedTuominen Jani
tiedVirto Juha