Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta7620.11.2014

11519-2014 (229)

Pelastuslaitosten työurat -loppuraportti

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 76

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 12.11.2014:

Suomen hallituksen iltakoulu päätti istunnossaan 19.5.2010 perustaa sisäministeriön johdolla valtakunnallisen pelastuslaitosten työhyvinvointia kehittävän pysyväisluonteisen yhteistyöelimen. Yhteistyöelin muodostuu laajasti pelastusalan toimijoista mukaan lukien työmarkkinaosapuolet. Maan hallitus näki työterveys- ja työturvallisuustoiminnan ja erityisesti sen johtamisen kehittämisen erittäin tärkeäksi. Lisäksi hallituksen mukaan, johtamisen kehittämisessä tulee ottaa huomioon pelastushenkilöstön toimintakyvyn ylläpitämisen motivointi, työterveyspalvelujen hankinta ja sisällön kehittäminen, varhaisen välittämisen malli ja työympäristöriskien arviointi. Kokonaisuuden kehittämiseksi yhteistyöelin asetti viisi alatyötyöryhmää tavoitteineen.

Alatyöryhmän numero viisi (5) tavoitteena oli:

1. Kartoittaa pelastuslaitosten käytössä olevat erilaiset toiminnot, joilla tuetaan henkilöstön urapolkuja.

2. Kartoittaa pelastuslaitosten henkilöstön urapolkujen erilaisia risteyskohtia ja niihin liittyviä mahdollisia tukimenetelmiä. Näillä risteyskohdilla tarkoitetaan esimerkiksi opiskelua, tehtävänkuvan muutoksia, ammatillista kuntoutusta, vanhempain- ja vuorotteluvapaita tai työpaikan vaihdoksia.

3. Valmistella ja tehdä esityksensä pelastuslaitosten henkilöstön työurien kehittämiseksi pois lukien työmarkkinakysymykset ja ottamatta kantaa alan koulutusjärjestelmään.

Työryhmä kokoontui kahdeksan kertaa elokuun 2013 ja lokakuun 2014 välisenä aikana. Tavoitteiden toteuttamiseksi työryhmä määritteli päätavoitteille alatavoitteet ja nimesi työryhmästä alatavoitteille pienryhmävalmistelijat. Työryhmä kartoitti mm. urapolkusuunnitteluun liittyvien toimintojen kokonaisuuden Suomen pelastuslaitoksissa, analysoi valtakunnallisen työhyvinvointikyselyn tuloksia urapolkujen näkökulmista, kartoitti pohjoismaiden ja Viron toteutetut alan urapolkuvalmistelut/-toteutukset, kuuli vertailukehittämisen hengessä muiden toimialojen urapolkutoteutusten esimerkkejä, kuunteli esityksen ikäjohtamisen, osaamisen johtamisen ja työkykyjohtamiseen merkityksistä urapolkusuunnitteluun, tarkasteli taloudellisen vaikuttavuuden urapolkujen toteutumiseksi sekä kävi vuorovaikutteista keskustelua mm. pelastusjohtajien, sisäministeriön ja Pelastusopiston kanssa aiheeseen liittyen.

Alatyöryhmän lopputuotoksena on selvitystyö, jonka toimenpide-ehdotuksilla voidaan toteuttaa järjestelmällisesti horisontaalisia ja vertikaalisia urapolkuja, joilla edistetään työssä jaksamista ja työhyvinvointia. Toteutuskeinoin voidaan saavuttaa tasapuolisempaa kohtelua sekä valtakunnallista taloudellista vaikuttavuutta. Nämä kaikki edellyttävät kuitenkin raportissa esitettävien ehdotusten toteuttamista sekä saumatonta kumppanuutta asiaan liittyvien toimijoiden välillä etenkin seuraavan kehitysaskeleen saavuttamiseksi. Selvitystyöstä on toimeksiannon mukaisesti rajattu pois koulutusjärjestelmää ja palkkausta koskevat kysymykset.

Työryhmän loppuraportti lähetetään lautakunnan jäsenille kokousasian oheismateriaalina 18.11.2014 (julkaisupäivä).

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta merkitsee Pelastuslaitosten työurat –loppuraportin tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.