Liite 3

 

Tulospalkkion maksamisen perusteet / tavoitteet Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksessa pelastustoimintatehtävissä toimiville vuodelle 2014:

 

Pelastuslaitoksella on vakinaisesti miehitettyjä 24-tunnin paloasemia kahdeksassa kaupungissa ja 8-tunnin paloasemia kolmessa kaupungissa. Muualla pelastustoiminnasta huolehtivat sopimuspohjalla sopimuspalokunnat. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksessa on valmisteltu ehdotus tulospalkkioiden määräytymiseksi pelastustoimintatehtävissä toimivalle vakinaiselle henkilöstölle sekä operatiivista pelastustoimintaa tukevalle henkilöstölle (viestikeskus / infopiste) vuoden 2014 osalta.

 

Ketkä kuuluvat tulospalkkion piiriin

 

Vuonna 2014 operatiivisen toiminnan tulospalkkion piiriin kuuluvat kaikki pelastustoimintaan osallistuvat henkilöt näille tehtäväkuvaan määriteltyjen tehtäväosuuksien mukaisesti. Pelastuslaitoksen infopisteessä työskentelevät, pelastustoiminnan viestitoimintaa hoitavat, saavat tulospalkkion näille määriteltyjen mittareiden mukaisesti. Palopäälliköiden tulospalkkio määräytyy pelastustoiminnan palveluyksikön keskiarvon mukaan.

 

Tavoitteet, joiden toteutumista seurataan

 

Pelastustoiminnan tuloksellinen hoitaminen edellyttää mm. hyvän ammattitaidon ylläpitämistä ja sen kehittämistä, hyvää fyysistä kuntoa ja sen ylläpitämistä sekä nopeaa pelastustoiminnan aloittamista onnettomuustilanteissa vahinkojen minimoimiseksi ja lisävahinkojen rajoittamiseksi tai ehkäisemiseksi.

 

Tavoitteina seurataan henkilöstön osallistumista vuosiohjelman mukaisiin työvuoroharjoituksiin, fyysisen työkykytestin tulostasoa sekä pelastustoimintatilanteiden toimintavalmiusaikaa.

 

Pelastustoimintaa tukevan viestikeskuksen henkilöstön osalta seurataan myös asiakastyytyväisyyttä (sisäiset asiakkaat).

 

Taloudellisuutta mitataan talousarvion ja tilinpäätöksenmenojen vertailulla. Taloudellisuutta mittaavalla mittarilla talousarvion menojen toteutuma99 % - 100,2 %:sti oikeuttaa 50 % - 100 %:n tulospalkkio-osuuteen tällä mittarilla.

 

Tavoitteiden painoarvot

 

Seurattaviksi määritellyille mittareille määritellään tasoarvot ja pisteet ja näille mittarien tärkeyttä kuvaavat painokertoimet.

 

Mittarit, joilla tavoitteiden toteutumista seurataan

 

Suoritteina tarkastellaan pelastustoiminnan tehtäviin osallistuvien osalta:

 

A.YKSILÖTASON MITTARIT

 

1.Työvuoroharjoituksiin osallistumistunteja. Osallistumistunneille määritellään vähimmäismäärä (30 tuntia), jonka alittuessa tulospalkkiota ei makseta, ja enimmäismäärä (50 tuntia), jonka saavuttaminen oikeuttaa tällä mittarilla täyteen tulospalkkio-osuuteen. Yksilötason mittari.

 

2.Työkykytesti (Paavo Nurmi –testinä suoritettu lihasvoima ja kestävyystesti). Testissä tulee saavuttaa minimitaso, jotta tulospalkkiota maksetaan. Minimitason testistä maksetaan 50 % tulospalkkio-osuus ja ikäryhmittäin asetettujen tavoitetasojen saavuttamisen tai ylittämisen perusteella maksetaan suorituksen suhteellisen osuuden mukainen tulospalkkio-osuus. Yksilötason mittari.

 

3.Selosteet. Pelastustehtäviin kuuluvat raportit.

 

4.Ensihoito. Perustason tentin suorittaminen ja toimiminen ensihoitotehtävissä. Tätä elementtiä voidaan hyödyntää tehtäväkohtaisen palkan tarkistuksessa niiltä osin kun palomies toimii sairaankuljetuksessa.

 

 

B.JAOSTASON MITTARIT

 

1.Aluevalvonta. Työvuorot laativat määrätyltä alueelta pelastustoimintaa tukevaa kartta- ja muuta aineistoa (esim. hyökkäystiet, pelastustiet, palopostit, vesiasemat)

 

C.TULOSYKSIKKÖTASON MITTARIT

 

1.Asiakastyytyväisyys. Seuranta ja mittaamien valmistellaan vuoden 2015 tulospalkkiomalliin.

2.Muu valmius. Huolto- ja ylläpitotoimintaan liittyvät vastuualueet, kuten korkean paikan työskentelyvälineet, kemikaalipuvut, paineilmalaitteet.

3.Toimintavalmiusaika. Toimintavalmiuden määritelmien mukaan tulospalkkio määräytyy kiireellisten tehtävien mukaisesti.

 

D.ALPE –TASON MITTARIT

 

1.Taloudellisuus.

 

Viesti- ja johtokeskuksen osalta myös asiakastyytyväisyys, jota mitataan sisäisellä kyselyllä vuoden lopulla (liitetaulukko 3.3)

 

Palomestari (asema/vuoro) ryhmässä seurataan myös palotarkastustehtävien ja valistus, neuvonta ja koulutusten suoritusastetta sekä työvuoron harjoituksia (liitetaulukko 3.4)

 

 

Seuranta-ajanjakso

 

Seurantajakso on koko vuosi 2014. Seuranta suoritetaan erikseen vuoden alkupuoliskolta (1 – 6) ja loppupuoliskolta (7 – 12).

 

Maksettavan tulospalkkion määrä

 

Tulospalkkioina maksetaan enintään 4 % tulospalkkion piiriin kuuluvien henkilöiden varsinaisen palkan mukaan laskettavista vuosiansioista, kuitenkin enintään 1.500 €. Kunkin henkilökohtainen maksuprosentti määräytyy yksilötason ja oman ryhmätasonmittareiden arvojen mukaan kerrottuna näiden tasojen painokertoimilla.

 

Palvelussuhteen alkamisen ja päättymisen vaikutus

 

Henkilö, jonka palvelussuhde alkaa kesken seurantajakson, saa tulospalkkiontyössäoloajan suhteessa. Henkilö, jonka palvelussuhde päättyy kesken seurantajakson muusta kuin eläkkeelle jäämisen johdosta, ei saa tulospalkkiota ao. seurantajaksolta.

 

Tulospalkkion maksaminen edellyttää vähintään 6 kuukauden palvelussuhdetta/ työssäoloa seurantajakson päättymiseen mennessä.

 

Työnteon määräaikaisen keskeytyksen vaikutus tulospalkkioon

 

Työnteon määräaikaisesti keskeytyessä maksetaan tulospalkkio vain työajan suhteessa vuosityöaikaan.

 

Keskeytettäessä työnteko palkattomalla virkavapaalla toisen työnantajan palvelukseen siirtymisen johdosta ei tulospalkkiota makseta.

 

Henkilöiden tulospalkkioiden suuruuden määräytyminen

 

Henkilön tulospalkkion määrä määräytyy saavutetun tason pisteiden ja painokertoimien tulojen summasta, joka jaetaan maksimipistemäärän ja 4 %:n tulospalkkiokaton mukaan määräytyvällä jakajalla. Saatu prosenttiluku kerrotaan edelleen prosenttiluvulla, joka riippuu tehtävien osuudesta henkilön toimenkuvasta ja tehtävistä. Saatu tulos on ko. henkilön operatiivisen tehtävän tulospalkkion maksuprosentti vuosiansioista.

 

Liitteenä ohje pelastustoiminnan tulospalkkiomalli v. 2014 (liite 3.1) ja taulukko tulospalkkiomallista (liite 3.2.) (palomiehet, ylipalomiehet ja paloesimiehet) sekä viesti- ja johtokeskuksen osalta liite 3.3 ja palomestareiden osalta liite 3.4.

 

LIITE 3.1 OHJE PELASTUSTOIMINNAN PALVELUYKSIKÖN TULOSPALKKIOMALLI V. 2014

 

 

 

Tällä ohjeella selvennetään Pelastustoiminnan palveluyksikön vuoden 2014 tulospalkkiomallia ja se osa-alueiden määräytymistä. Vuoden 2014 mallin pääasiallisena tavoitteena on keskittyä määrällisiin tulostavoitteisiin. Seuraavaa mallia suunniteltaessa mukaan otetaan myös laadulliset kriteerit.

 

Tulospalkkioon oikeuttavien tietojen keräämisestä ja edelleen toimittamisesta vastaa kukin henkilö itse. Paloesimiehet huolehtivat, että tiedot on oman vuoron osalta kerätty määräajoin ja ne käydään läpi alaisten kanssa esim. kerran kuukaudessa. Paloesimiehet toimittavat tiedot kootusti palomestarille, joka toimittaa yhteenvedon koko vuoden osalta 15.1 mennessä hallinnon käsiteltäväksi.

 

 

A.YKSILÖTASON MITTARIT

1.Työvuoroharjoitukset

Perusteena on säädösten edellyttämien, taitoa ja osaamista ylläpitävien ns. pakollisten harjoitusten ja koulutusten suorittaminen vuositasolla. Painokertoimet on määritetty siten, että kullakin ammattiryhmällä (palomies, ylipalomies, paloesimies) on sama painokerroin (20).

Tehtäväkohtaiset harjoitusmäärät ovat 30-50 tuntia vuodessa. Harjoitusten ja koulutusten jääminen alle 30 tunnin on 0 pistettä. 50 tunnin ylittyvä harjoitusmäärä vuodessa oikeuttaa 1 pisteeseen.

 

2.Työkykytesti

Pelastussukellus edellyttää riittävää hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakykyä

(yleiskestävyyttä). Pelastussukeltajan maksimaalisen hapenkulutuksen on vastattava kuntoluokkaa "hyvä", jotta se takaa riittävän reservin ylikuormittumisen ja terveysvaarojen ehkäisemiseksi. Riittävän hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakyvyn lisäksi pelastussukellukseen osallistuvalta vaaditaan riittävää lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Pelastussukeltajan olisi yllettävä lihasvoiman ja -kestävyyden toistosuorituksiin perustuvissa testeissä vähintään luokkaan "hyvä". Lihaskunnon osalta sallitaan yksi rajan ”hyvä” alittava tulos. Tällöin henkilö voidaan nimetä vielä pelastussukeltajaksi, mikäli muut lihaskunto- ja kestävyysosat ovat luokkaa hyvä.

 

Tavoitteena on, että riittävän fyysisen kunnon ja työkyvyn ylläpitämisestä palkitaan maksamalla tulospalkkiota suhteessa hyväksyttävän työkykytestin minimitason ylittämiseksi.

Tulospalkkion maksaminen täysimääräisesti edellyttää kuntotestitulosten lukuarvojen (ei sisällä terveystietoja) toimittamista työnantajalle. Näiden tietojen toimittaminen on kuitenkin vapaaehtoista. Jos tietojen toimittamisesta kieltäytyy, maksetaan kuntotestin tulospalkkio-osuus 50% maksimista.

 

Työkykytesti toteutetaan voimassa olevan työkykytestin mukaisesti vuonna 2014. Määrittelyä tarkistetaan järjestelmän muuttuessa (esim. FireFit –järjestelmä).

 

3.Selosteet

Pelastustehtäviin kuuluvat raportit on laadittava 95%:sesti kahden viikon kuluessa tehtävän päättymisestä huomioiden yksittäiset pitkäkestoiset tehtävät (esim. öljyvahinko, palontutkinnalliset syyt). Raportit on kuitenkin oltava laadittuna kuluneen vuoden osalta annettujen ohjeiden mukaisesti. Selosteiden täyttäminen raportoidaan työvuoroissa vuoropalomestarin toimesta kuukausittain. Vuoropalomestarit toimittavat yhteenvetotiedot henkilöstöhallintoon tammikuun 15 päivään mennessä.

Selosteiden painokerroin muotoutuu sen mukaan, mikä velvollisuus ammattiryhmällä on laatia onnettomuusselosteita (painokertoimet: palomies 0, ylipalomies 5 ja paloesimies 15). Toistuva aikajakson ylittyminen ei oikeuta tulospalkkioon.

 

4.Ensihoito

Ensihoidossa tulospalkkio muotoutuu pääasiassa perustason tentin suorittamiselle sekä toimimiselle ensihoitotehtävissä. Perustason tentin hyväksytty läpäiseminen oikeuttaa 2:een pisteeseen. Vastaavasti tentin epäonnistuminen on 0 pistettä. Painokertoimet muotoutuvat työtehtävän mukaan siten, että palomiehen painokerroin on 15, ylipalomiehellä 5 ja paloesimiehellä 0.

 

 

B.JAOSTASON MITTARIT

1.Aluevalvonta

Aluevalvonnalla pyritään tilanteeseen, jossa kullakin työvuorolla on määritetty maantieteellinen vastuualue. Tältä alueelta laaditaan pelastustoimintaa tukevaa kartta- ja muuta materiaalia. Materiaalia laaditaan pelastusteiden sijainneista, hyökkäysteistä kiinteistöihin, ajoreiteistä sekä vesiasemista ja paloposteista. Tulospalkkion määräytymisperuste on, että palopostit ja vesiasemien sijainti on selvitetty vuoden 2014 aikana ja muut mainitut asiat on selvitetty vuoteen 2015 loppuun mennessä. Palopostien ja vesiasemien selvitystyö vuonna 2014 oikeuttaa 2:een pisteeseen. Painokerroin on 15 kaikilla ammattinimikkeillä (palomies, ylipalomies, paloesimies).

 

 

C.TULOSYKSIKKÖTASON MITTARIT

1.Asiakastyytyväisyys

Asiakastyytyväisyyden seuranta ja mittaaminen valmistellaan vuoden 2015 tulospalkkiomalliin.

 

2.Muu valmius

Muu valmius –kohdassa määritetään ne huolto- ja ylläpitotoimintaan liittyvät työtehtävät/ vastuualueet, joilla ylläpidetään pelastustoiminnan valmiutta sekä työturvallisuutta. Tällaisiksi aiheiksi on valittu korkean paikan työskentelyvälineiden huoltaminen (250 sarjaa), kemikaalipukujen huoltaminen (40 pukua), alusten toiminnan ylläpitäminen (60) sekä paineilmalaitteiden huoltaminen (600 paineilmalaitetta). Kullekin vastuualueelle määritetään vuotuinen tavoite.

Tavoitteeseen pääseminen oikeuttaa 1:een pisteeseen ja vastaavasti tavoitteeseen pääsemättömyys on 0 pistettä. Painokertoimet on kaikilla ammattiryhmillä 15 (palomies, ylipalomies, paloesimies).

 

3.Toimintavalmiusaika

Toimintavalmiuden määritelmien mukaan tulospalkkio määräytyy kiireellisten tehtävien mukaisesti. Tulospalkkioon oikeuttaviin kiireellisiin tehtäviin luetaan (tehtävälista liitteessä 1). Maantieteellisenä kriteeristönä käytetään valtakunnallista riskiluokkien (I-IV riskiluokat) saavutettavuusaikoja. Tässä mallissa aika lasketaan hälytyksestä siihen saakka, kun ensimmäinen pelastusyksikkö raportoi saavuttaneensa onnettomuuskohteen. Tulospalkkio määräytyy siten, että pelastuslaitokselle määritetty minimitason (kohteen saavuttaminen 80%:sesti kaikista kiireellistä tehtävistä) ylittäminen oikeuttaa tulospalkkioon seuraavasti: onnettomuuskohde saavutetaan 80-85%:ssa kaikista kiireellisistä tehtävistä = 1 piste ja onnettomuuskohde saavutetaan 85-90%:ssa kaikista kiireellisistä tehtävistä = 2 pistettä. Painokerroin on 15 kaikille ammattiryhmillä (palomies, ylipalomies, paloesimies).

 

 

D.ALPE –TASON MITTARIT

1.Taloudellisuus

Tämän kohdan perusteet ovat samat kuin voimassa olevassa mallissa (painokertoimet ovat kaikilla ammattinimikkeillä 5).

 

LIITE 3.2. Taulukko pelastustoiminnan tulospalkkiomalli v. 2014      12.11.2013

 

Henkilöstöryhmä:

Palomiehet, ylipalomiehet, paloesimiehet (vuonna 2014 painopiste on määrällisissä tavoitteissa. Laadulliset tavoitteet määritetään vuosille 2015-2016 myöhemmin)

 

MITTARI TASO PISTEMÄÄRÄ PAINOKERTOIMET

             palo-/ylipalomies/ paloesimies

 

Yksilötaso

Työvuoroharjoitukset

Toteutuminen

Tuntimäärä:

- alle 30

- väh. 50 tuntia

 

 

 

 

Pisteet

 

0

1

 

20/20/20

HUOMIOT:

 

 

Työkykytesti

Toteutuminen

- minimitaso

- maksimitaso

 

Pisteet

0,5

1

 

15/15/15

HUOMIOT:

 

 

Selosteet

Toteutuminen

-yli 2 viikkoa

-alle 2 viikkoa

Pisteet

0

1

0/5/15

HUOMIOT:

 

 

Ensihoito

 

Toteutuminen

-perustason tenttiä ei läpäisty

-perustason tentti läpäisty

Pisteet

 

0

 

1

15/5/0

HUOMIOT:

 

 

 

 

 

Jaostaso (työvuoro)

Aluevalvonta

 

Toteutuminen

-paloposti-, roskakatokset ja pelastustiekarttoja ei ole määritetty

- paloposti-, roskakatokset, ja pelastustiekartat on määritetty

Pisteet

0

 

 

 

1

15/15/15

HUOMIOT:

 

 

 

 

 

 

 

Tulosyksikkötaso

Asiakastyytyväisyys

 

Toteutuminen

 

 

Pisteet

 

Määritellään vuoden 2015 tulospalkkiomallissa

Muu valmius

 

Vastuualueiden hoitamisessa ei päästä tavoitteeseen jatkuvia huomautuksia

Vastuualueiden hoitamisessa päästiin tavoitteisiin

Pisteet

0

 

 

 

1

15/15/15

HUOMIOT:

 

 

Toimintavalmisaika

-hälytysaika -> kohteeseen saapuminen

 

Toteutuminen

 

<80% kiireell.tehtävistä

- 80-85% kiireell. tehtävistä

>85% kiireell.tehtävistä

Pisteet

 

0

 

1

2

15/15/15

Määritellään riskiluokat, kiireellisyysaste, toimintavalmiusajat jne.

 

 

Alpe -taso

Taloudellisuus

 

 

Toteutuminen

Pisteet

5/5/5

 

 

 

Liite 3.3 Taulukko pelastustoiminnan tulospalkkiomittarit 20

Liite 3.4 Taulukko pelastustoiminnan tulospalkkiomittarit 20