Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta5012.09.2013

10013-2013 (041)

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen vuoden 2014 talousarvioehdotus ja vuosien 2014-2016 taloussuunnitelmaehdotus

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 50

Talouspäällikkö Juho Kaituri ja pelastuspäällikkö Mika Kontio 3.9.2013:

Vuoden 2014 talousarvio ja vuosien 2014 - 2016 taloussuunnitelma laaditaan pohjautuen 15.12.2012 päivättyyn Turku-sopimukseen vuosille 2013–2016. Talousarvioprosessiin on liittynyt myös kevään aikana valmisteltu uudistamisohjelma, jota Kv on käsitellyt kokouksessaan 17.6.2013 § 127. Uudistusohjelma on ollut pohjana toimielinkohtaisille suunnitteluluvuille niin käyttöpuolen kuin investointienkin osalta.

Kaupunginjohtajan antamissa talousarvion laadintaohjeissa ja kaupunginhallituksen hyväksymissä hallintokuntakohtaisissa ohjelukumitoituksissa esitetään ne yleiset linjaukset ja periaatteet, joita talousarvion ja taloussuunnitelmavalmistelussa noudatetaan.

Hinta- ja palkkatasojen nousu

Talousarvion valmistelun ohjeissa oletetaan hintatason vuonna 2014 muuttuvan 2,5 % pohjautuen valtiovarainministeriön ennustamaan kuluttajahintaindeksiin. Taloussuunnitelmavuosille 2014–2016 on arvioitu hintatason muutokseksi noin 2,0 % vuodessa. Sisäisiä palvelun hintoja ei saa korottaa vuodelle 2014 (poikkeuksena sisäisten vuokrien korotus enintään 1 %).

Kunnallisella yleisellä virka- ja työehtosopimuksella toteutetaan työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulos 13.10.2011 raamisopimukseksi Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden turvaamisesta. KT ja pääsopijajärjestöt ovat todenneet yhteisesti, että kunta-alan virka- ja työehtosopimukset ovat voimassa 1.1.2012–28.2.2014. Koska 1.3.2014 alkavan virka- ja työehtosopimuksen vaikutuksista ei ole vielä talousarvion laadinnan aikaan käytössä, arvioidaan palkkojen korotusten olevan n. 1,2 % lisäksi huomioiden toimielimen muut erityistekijät.

Muut budjettiin vaikuttavat tekijät

Pelastustoimen budjetointia sitovat edellä mainittujen valtakunnallisten palkka- ja hintatasojen nousun lisäksi pelastustoimen lakisääteiset velvoitteet, lautakunnan vahvistama palvelutasopäätös, valtioneuvoston päätös aluepelastuslaitoksen perustamisesta ja sopimukset ensihoitopalveluiden tuottamisesta. Aluepelastuslautakunnan päättämä palvelutasopäätös on voimassa vuosille 2013–2016.

Talousarvioesityksen valmistelu (pelastustoimi) 

Talousarvion valmistelussa 2014 on edellisvuosien tapaan otettu huomioon talousarvioseminaarissa aluepelastuslautakunnan kanssa käsitellyt talousarvion muutokset sekä kuluvan vuoden 2013 talouden toteutuminen, vuoden 2012 tilinpäätös, yleinen kustannustason nousu ja valtakunnallisen kunta-alan palkkaratkaisun kokonaiskustannusvaikutukset. Kokonaisuudessaan pelastustoimen (pl. ensihoitopalvelut) käyttökustannuksien ja investointien mukaiset kuntien maksuosuudet nousevat talousarvioesityksen mukaan keskimäärin 2,2 % vuoden 2013 talousarvioon verrattuna. Pelastustoimen kokonaismenojen nousuksi esitetään n. 2,6 %. Kokonaispalkkamenot nousevat 1,7 %.

Ensihoitopalvelut

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti erillistehtävien, kuten esim. ensihoitopalvelujen, menot on kohdennettu vuodesta 2008 lukien niille kunnille, jotka palvelua tilaavat. Pelastuslaitoksella on ollut sopimukset Kaarina-Piikkiön terveyskeskuskuntayhtymän, Naantalin terveyskeskuksen, Raision terveyskeskuksen, Uudenkaupungin terveyskeskuksen, Paraisten terveyskeskuksen ja Turun terveystoimen kanssa. Ensihoidon järjestämisvastuu siirtyi kunnilta sairaanhoitopiireille vuoden 2013 alusta lukien. Aluepelastuslaitoksella ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä (Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos) on voimassaoleva yhteistoimintasopimus, joka on allekirjoitettu joulukuussa 2012.

Ensihoitopalveluiden menot riippuvat täysin palvelujen tilaajien tarpeesta. Ensihoidon menot katetaan täysimääräisesti ulkopuolisella tulorahoituksella (kela ja sairaanhoitopiiri). Nyt laadittu budjetti on tehty nykyisen 13 välittömässä valmiudessa olevan ensihoitoyksikön mukaan, koskien myös suunnitelmakauden lukuja. Ajoneuvokalusto on hankittu kokonaisuudessaan leasing-rahoituksella. Ensihoitopalveluiden kokonaismenot nousevat muiden palveluiden tapaan noin 2,5 %.

Investoinnit

Palvelutasopäätöksessä on määritelty pelastuslaitoksen investointitaso. Palvelutasopäätöksen mukaisesti raskaan kaluston poistoiän tulee olla n. 25 vuotta. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää kaluston tehokasta kierrättämistä sekä päällekkäisen kaluston (esim. varakalusto) vähentämistä. Palvelutasopäätöksessä investointeihin esitetään vuosittain raskasta ajoneuvokalustoa (sammutus- ja säiliöautot), öljyntorjunta- sekä muuta kalustoa. Valtionavustusten poistuminen ja öljynsuojarahaston korvausten väheneminen aiheuttavat noin 0,3-0,4 Meuron vajeen investointien rahoitukseen. Vajaus kohdistuu myös suunnitelmakauden vuosiin 2015–2016. Investointien nettomenoksi vuonna 2014 ehdotetaan 1,6 M€. 25 vuoden poistoiän ja bruttoinvestointien määrä tulee kuitenkin pysyä palvelutasopäätöksessä mainitulla nykytasolla, jotta vältyttäisiin mm. korjausvelan kasvamiselta. Investointitulojen vähentyessä voidaan käyttää mahdollista käyttötalouden säästöä edellä mainitun vajauksen täyttämiseen.

Liite 1                                  Talousarvio ja -suunnitelmaehdotus 2014–2016

Liite 2                                  Työvoiman käyttöä koskeva suunnitelma 2014

Liite 3                                  Vakanssimuutokset 2014

Liite 4                                  Hankintasuunnitelma 2014–2016

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää esittää Turun kaupunginhallitukselle Varsinais-Suomen pelastustoimen vuoden 2014 talousarvioehdotuksen ja vuosien 2014–2016 taloussuunnitelmaehdotuksen liitteiden 1 - 4 mukaisina.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuran kunnanhallitus
tiedKaarinan kaupunginhallitus
tiedKemiönsaaren kunnanhallitus
tiedKosken Tl kunnanhallitus
tiedKustavin kunnanhallitus
tiedLaitilan kaupunginhallitus
tiedLiedon kunnanhallitus
tiedLoimaan kaupunginhallitus
tiedMarttilan kunnanhallitus
tiedMaskun kunnanhallitus
tiedMynämäen kunnanhallitus
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunnanhallitus
tiedOripään kunnanhallitus
tiedPaimion kaupunginhallitus
tiedParaisten kaupunginhallitus
tiedPyhärannan kunnanhallitus
tiedPöytyän kunnanhallitus
tiedRaision kaupunginhallitus
tiedRuskon kunnanhallitus
tiedSalon kaupunginhallitus
tiedSauvon kunnanhallitus
tiedSomeron kaupunginhallitus
tiedTaivassalon kunnanhallitus
tiedTarvasjoen kunnanhallitus
tiedUudenkaupungin kaupunginhallitus
tiedVehmaan kunnanhallitus
tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Vsaluelk § 50
Liite 1:Talousarvio ja -suunnitelmaehdotus 2014-2016
Liite 2:Työvoiman käyttöä koskeva suunnitelma 2014
Liite 3:Vakanssimuutokset 2014
Liite 4:Hankintasuunnitelma 2014-2016