Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta4912.09.2013

4838-2013 (222)

Palokuntasopimusten tarkastaminen ja päivittäminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 49

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 3.9.2013:

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on päättänyt osana alueen pelastustoimen palvelutasopäätöstä, että palvelutasopäätöskaudella 2013-2016 tarkastetaan palokuntasopimusten ajantasaisuus ja kannustepistejärjestelmän käyttöönotto harkitaan vapaaehtoistoiminnan turvaamiseksi ja kehittämiseksi.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen tavoitteena on, että palokuntasopimusten ajantasaisuus on tarkastettu vuoden 2013 aikana. Voimassaolevia palokuntasopimuksia on alueella yhteensä 67 kappaletta. Tarkoituksena ei ole, että palokuntasopimusten rakennetta muutettaisiin, vaan pyritään korjaamaan sopimuksista ne käytännön epäkohdat ja muutokset, jotka vuosien 2007-2012 aikana on havaittu.

Oheismateriaali 1                Malli aluesopimuksesta

Oheismateriaali 2                Palokuntasopimusmalli

Oheismateriaali 3                Pisteytysmalli, liite palokuntasopimukseen

Pelastuslaitos pyysi sähköpostilla 25.2.2013, palokuntasopimuksista muodostettavan kokonaiskuvan saamiseksi, alueen sopimuspalokunnilta vapaamuotoisen kirjeen muutos-/korjausehdotuksista, toimintakertomukset ja tilinpäätökset vuosilta 2011 – 2012.

Liite 1                                  Kirje sopimuspalokunnille 25.2.2013.

Pelastuslaitos sai 3.9.2013 mennessä yhteensä 40 vastausta, joista 31 toteutti sähköpostilla esitettyä pyyntöä.

Yleisesti, saadun aineiston perusteella voidaan todeta, että vuonna 2006 laaditut palokuntasopimukset toimivat käytännössä pääosin hyvin ainakin niiden sopimuspalokuntien osalta, jotka pyydetynmukaisen vastauksen ovat antaneet. Sama voidaan todeta aluesopimuksen osalta.

Vastauksissa saatiin yksittäisiä korjausehdotuksia. Valmistelijan huomio kiinnittyi pääasiassa nuorisotoiminnan kehittämiseen (mm. huoli kouluttajien riittävyydestä), palokuntasopimuksen 9 §:n uudistaminen (mahdollisuus hankkia suoja- /sammutusvarustuksen sijasta esimerkiksi nuoriso-osaston suojavarusteita) ja mm. aluesopimuksen päivittämistarpeisiin.

Pelastuslaitoksen näkökulmasta em. sopimukset toimivat käytännössä hyvin. Sopimuskorvaukset vaikuttavat tilinpäätöstietojen mukaan riittäviltä varsinaisen palokuntatoiminnan ylläpitämiseksi. Myös kehittämistyötä kyetään tekemään, mikäli tuntiperusteiset palkkiot kohdentuvat henkilöiden sijaan yhdistykselle.  Suuria tai uusia kustannuksia aiheuttavia yhtenäisiä korjaustarpeita ei ole havaittavissa. Valmistelija ehdottaa, että tämänkertaisen sopimuskierroksen pääpaino kohdennetaan nuorisotyön tukemiseen ja varushankintojen järkiperäistämiseen. Lisäksi valmistelija ehdottaa, että sopimusneuvottelut käydään alueittain ja yhteisneuvottelulla tasapuolisuuden varmistamiseksi. Neuvotteluihin kutsutaan kirjeeseen vastanneet sopimuspalokunnat, joiden osalta toiminnan ja talouden kokonaiskuva on saatu muodostettua ja maksettavan sopimuskorvauksen käyttökohde on voitu todettavan sopimuksen mukaiseksi.

Pelastusjohtaja Jari Sainio

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta merkitsee palokuntasopimusten tarkastus- ja päivitystilanteen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Vsaluelk § 49
Liite 1:Kirje sopimuspalokunnille 25.2.2013