Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta9011.10.2012

10963-2012 (220)

Erheellisten paloilmoitusten maksullisuus

Tiivistelmä:

Pelastuslain (379/2011) 96 §:n nojalla pelastuslaitos voi periä maksun tehtävästä, joka on aiheuttanut hätäkeskukseen liitetyn automaattisen paloilmoittimen toistuva erheellinen toiminta. Maksun tavoitteena on toimia yhtenä vaikuttamisen keinona vähentää hätäkeskukseen liitettyjen automaattisten paloilmoittimien erheellisiä hälytyksiä, jotka johtuvat laitteistojen puutteellisesta huollosta tai väärästä toiminnasta kyseisessä kohteessa.

Vsaluelk § 90

Pelastuspäällikkö Mika Viljanen 2.10.2012:

Hätäkeskukseen liitetyt automaattiset paloilmoittimet aiheuttavat pelastuslaitoksille suuren määrän aiheettomia eli erheellisiä paloilmoituksia. Ongelma on maanlaajuinen ja sitä on yritetty vuosien varrella ratkaista useiden hankkeiden avulla. Sisäasianministeriön pelastusosasto on asettanut 1.4.2008 - 31.3.2014 väliseksi ajaksi seurantahankkeen, jonka tavoitteena on löytää keinoja erheellisten paloilmoitusten vähentämiseksi (Erhe-hanke). Erhe-hankkeen seurauksena on pelastuslakiin (379/2011, 96 §) sisällytetty mahdollisuus alueen pelastustoimen periä maksu tehtävästä, jonka on aiheuttanut hätäkeskukseen liitetyn automaattisen paloilmoittimen toistuva erheellinen toiminta. Myös pelastuslaitoksien yhteinen kumppanuusverkosto on ollut tiiviisti mukana luomassa yhdenmukaista prosessia erheellisten paloilmoitusten vähentämiseksi.

Viimeisen vuoden aikana on useammalla pelastuslaitoksella tehty päätös erheellisten paloilmoitusten maksullisuudesta. Suurin osa pelastuslaitoksista on ottanut maksullisuuden käyttöön tämän vuoden aikana tai tulee ottamaan sen käyttöön ensi vuoden alusta alkaen. Maksullisuuden käyttöönottojen eriaikaisuus on johtunut pääsääntöisesti pelastuslaitosten sisäiseen laskutusprosessiin liittyvistä teknisistä syistä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueella on yli 1400 kpl kiinteistöjä, joihin on asennettu automaattinen paloilmoitin. Edellä mainituista kiinteistöistä on tullut vuonna 2011 automaattisia paloilmoituksia pelastuslaitokselle kaikkiaan 1839 kpl. Näistä hälytystehtävistä 98,2 % on ollut erheellisiä. Erheellisellä paloilmoituksella tarkoitetaan tässä automaattisen paloilmoittimen hätäkeskukselle välittämää ilmoitusta, joka ei ole johtanut pelastuslaitoksen sammutus- tai pelastustoimiin, vaikka pelastuslaitos on hälytetty kyseiseen tehtävään.

Oheismateriaali 1Automaattisen paloilmoittimen ja erheellisen paloilmoituksen määritteitä

Pelastuslain mahdollistaman maksun tavoitteena on toimia yhtenä vaikuttamisen keinona vähentää hätäkeskukseen liitettyjen automaattisten paloilmoittimien erheellisiä hälytyksiä, jotka johtuvat laitteistojen puutteellisesta huollosta tai väärästä toiminnasta kyseisessä kohteessa. Varsinais-Suomen pelastuslaitos tulee suorittamaan tehostetusti valvontatoimintaa kohteissa, joista tulee runsaasti erheellisiä palohälytyksiä. Tehostetun valvontatoiminnan tavoitteena on parantaa kohteen turvallisuuskulttuuria, jotta paloilmoitinlaitteistojen kunnossapitoon ja toimintaan kiinteistössä kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

Perittävän maksun suuruudesta päättää alueen pelastustoimi erikseen hyväksymässään taksassa.  Edellä mainitun maksun perimisen edellytyksenä on, että paloilmoitin on aikaisemmin aiheuttanut kaksi erheellistä paloilmoitusta 12 kk seurantajakson aikana ja alueen pelastusviranomainen on kirjallisesti kehottanut kohteen omistajaa, haltijaa tai toiminnanharjoittajaa ryhtymään toimenpiteisiin erheellisten hälytysten vähentämiseksi. Varsinainen maksu peritään vasta kolmannesta erheellisestä hälytyksestä 12 kk seurantajakson aikana. Pelastuslaitos seuraa erheellisten hälytysten määrän kehitystä valtakunnallisen pelastustoimen Pronto - onnettomuustietokannan avulla.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos laatii erheellisten palohälytysten maksullisuudesta erillisen toimintaohjeen ja tiedottaa erikseen toiminta-alueensa kiinteistöjä erheellisten hälytysten maksullisuudesta.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hyväksyä käyttöönotettavaksi erheellisten paloilmoitusten maksullisuuden. Erheellisten paloilmoitusten maksukäytäntö otetaan käyttöön aikaisintaan vuoden 2013 alussa. Maksun suuruudesta päätetään erikseen taksapäätöksen yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.