Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta4726.04.2012

12695-2011 (220)

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valvontasuunnitelma vuosille 2013 - 2016

Tiivistelmä:

1.7.2011 voimaan tullut Pelastuslaki 379/2011 muutti onnettomuudenehkäisyn toimintatapaa ja strategisia tavoitteita, jotka koskevat mm. palotarkastuksena tehtävää onnettomuuksien ehkäisytyötä. Onnettomuuksien ehkäisyssä siirrytään perinteisestä palotarkastuksiin perustuvasta toiminnasta riskien arviointiin ja muiden erityisten valvontatarpeiden perustuvaan valvontaan. Valvontatehtävien toteuttamiseksi on laadittava valvontasuunnitelma. Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää valvontasuunnitelmasta.

Vsaluelk § 47

Pelastuspäällikkö Mika Viljanen 16.4.2012:

Pelastuslain 79 §:n mukaan pelastuslaitoksen on laadittava valvontasuunnitelma valvontatehtävän toteuttamisesta. Valvonnan on perustuttava riskien arviointiin ja sen tulee olla laadukasta, säännöllistä ja tehokasta. Valvontasuunnitelmassa on määritettävä suoritettavat palotarkastukset ja muut valvontatoimenpiteet sekä kuvattava, miten valvontasuunnitelman toteutumista arvioidaan. Valvontasuunnitelman tulee perustua alueen pelastustoimen palvelutasopäätökseen.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valvontasuunnitelma on laadittu sisäasianministeriön ja pelastuslaitosten kumppanuusverkoston asettaman työryhmän tuottaman mallin perusteella. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valvontasuunnitelma noudattaa pelastuslaitosten yhteisiä perusteita valvonnan toteuttamisessa. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valvontasuunnitelmassa on lisäksi huomioitu pelastuslaitoksen visio, strategiset tavoitteet ja toiminta-ajatus, joiden tavoitteena on parantaa riskienhallinnan palveluntuotantoa asiakasrajapinnassa.

Rakennusten käyttötarkoitukseen perustuva määräaikainen palotarkastus- tai valvontakäynti muodostaa edelleen riskienhallintatyön perustan. Merkittävin muutos aikaisempaan on, että kiinteistöjen tarkastusväli muodostuu käyttötarkoituksen lisäksi kohteen riskiarvion perusteella. Asuinturvallisuuden valvontaa tullaan suorittamaan palotarkastuksien lisäksi kiinteistön omistajan suorittamana ns. omavalvonta menettelynä. Uusien toimintatapojen tavoitteena on riskienhallintatyön vaikuttavuuden lisääminen sekä alueen asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten turvallisuuskulttuurin parantaminen.

Valvontasuunnitelma on laadittu noudattamaan pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen voimassaolokautta 1.1.2013 - 31.12.2016. Valvontasuunnitelmaa voidaan hyödyntää pelastuslaitoksen riskienhallintatyön kehittämisessä jo vuoden 2012 aikana. Valvontasuunnitelman toteutumista ja toimintojen vaikuttavuutta arvioidaan vuosittain. Valvontasuunnitelmaa voidaan päivittää tarvittaessa. Valvontasuunnitelma lähetetään tiedoksi Lounais-Suomen aluehallintoviranomaiselle.

Liite 1Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valvontasuunnitelma 2013 - 2016

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan valvontasuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Vsaluelk § 47
Liite 1:Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valvontasuunnitelma 2013 - 2016