HANKINTAESITYS 2012

 

Pelastuslaitoksella on käytössään niin sanottuja ensimmäisen sukupolven TETRA-päätelaitteita (1G-radiopuhelimet, Nokian 400-sarja). Päätelaitteita on yhteensä käytössä 82kpl:tta, joista asemaradioina 52 kpl.

 

Erillisverkot on päivittänyt osana laajaa VIRVE-verkon kehitysohjelmaa verkon ohjelmistoja. Ohjelmistot parantavat verkon käytettävyyttä. Päivitykset liittyvät vuonna 2008 aloitettuun viisivuotiseen VIRVEn kehitysohjelmaan, jolla varmistetaan VIRVEn peruspalveluja ja niiden toimivuutta ja kuuluvuutta sekä varmistetaan verkon ajantasaisuus pitkälle tulevaisuuteen. Päivitykseen liittyen on verkossa aktivoitu REL5.5 käyttöön.

 

Erillisverkot on testannut testiverkossa 1G-radiopuhelimien käyttäytymistä päivitetyssä verkossa. Testien havaintojen pohjalta voidaan sanoa, että 1G-radiot toimivat puutteellisesti REL5-tasossa. Keskeisimpiä puutteita ovat:

1.Radioiden liittyminen puheviestintään kestää keskimäärin noin neljä sekunttia, kun se uudemmilla radioilla on noin yksi sekunti.

2.Tukiaseman vaihtaminen tapahtuu hitaammin kuin uudemmilla radioilla. Puheessa esiintyy katkoksia ja puheenvuoro voi katketa kokonaan.

3.Radiot eivät pysty vastaanottamaan lyhytsanomia (tekstiviestit, statukset) puhelun aikana.

4.Radiot eivät pysty käsittelemään yli 120 merkin pituisia tekstiviestejä.

5.Radiot eivät kykene käsittelemään suuria määriä lyhytsanomia.

6.Varaosia ei ole enää saatavissa laitetoimittajalta.

 

Päivittämällä radiot uudemmiksi parannetaan pelastustoimen kykyä hyödyntää verkkoa paremmin ja luotettavammin. Päivittäminen edistää myös erillisen Pocsag-hakulaitejärjestämän käyttöönottoa, jonka yhteydessä asemien radiot tulee uusia. Lisäksi päivittämisen jälkeen voimme sammutusautohankinnoissa unohtaa ajoneuvoradiohankinnat toistaiseksi.

 

Esitämme, että pelastuslaitos hankkii EADS TMR880i (CUR-3, RC-9 ja Tetra-GPS yhdistelmä antenni) päätelaitteita 75 kpl erillisen tarjouksen mukaan hintaan 75 270,00 €.

 

 

Radiot        75 kpl   69 375,00 €

   Data-kaapelit      90 kpl     4 095,00

GPSME-6SP GPS-antenni   25kpl    800,00 €   

   Yhteensä         75 270,00

 

 

 

 

Virvetyöryhmä

 

 

Juha Mujunen      Hanna Ritvanen   Markus Rautio

 

 

   Liitteet:   Tarjous 13.02.2012 Virve Tuotteet ja Palvelut Oy