Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta2301.03.2012

2252-2012 (111)

Kiinteistömestarin viran perustaminen ja palomestarin viran (vak.nro 100599) lakkauttaminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 23

Hallintopäällikkö Olavi Leppäranta:

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella on omassa käytössään tai sopimuspalokuntien käytössä yli 80 paloasema- tai varastorakennusta, joista osa on suoraan pelastustoimen vuokraamia ja osa sopimuspalokuntien omistamia tai vuokraamia rakennuksia. Pelastustoimi valvoo rakennusten kuntoa ja turvallisuutta sekä pelastustoimen edellyttämiä järjestelyjä ja tekee tarvittaessa rakennusten omistajille esitykset rakennusten korjaustarpeista sekä tukee kiinteistöjen omistajien ylläpito- ja peruskorjaussuunnitelmia.

Alueellista pelastustointa perustettaessa ja käynnistettäessä vuoden 2004 alusta siirtyi pelastustoimen käyttöön kaikki osakaskuntien pelastustoimien käytössä olleet rakennukset. Näiden kunto ja korjaustarpeet vaihtelevat suuresti ja osa paloasemista tai varastorakennuksista on jo korvattu uusilla tiloilla. Suurina rakennushankkeina pelastustoimessa on toteutettu jo Loimaan uuden paloaseman rakentaminen, käynnissä on Liedon paloaseman rakentaminen ja suunnitteilla mm. Raision – Naantalin uusi paloasema. Pienempinä hankkeina on jo toteutettu mm. Kiskon paloasema.

Pelastuslaitos on toteuttanut EAKR-projektirahoituksella paloasemien turvallisuus- ja kuntokartoituksen Loimaan, Vakka-Suomen ja Turunmaan alueilla. Kartoituksessa saatiin tietoa kiinteistöjen kunnosta ja korjaustarpeista.

Paloasemien ja varastorakennusten suunnitteluun, kunnossapitoon ja hallinnointiin on ollut 1.10.2008 alkaen palkattuna määräaikainen projektisuunnittelija tehtävänään pelastuslaitoksen vuokraamien kiinteistöjen ylläpito- ja valvontatehtävät, korjausrakentaminen ja toiminnalliset muutokset sekä uusien, rakennettavien paloasemien suunnittelu- ja valmistelutehtävät ja rakentamisen valvonta. Määräaikaisuuden kestoksi suunniteltiin 5 vuotta, ja tehtävään haettiin laitoksen sisältä rakennusalan koulutuksen ja kokemuksen omaavaa henkilöä, jolla on kokemusta ja tuntemusta myös pelastustoimen tehtävistä. Tehtävään on käytetty vapautuneen palomestarin viran palkkamäärärahoja.

Projektin aikana ja varsinkin suoritetun kunto- ja turvallisuuskartoituksen jälkeen on todettu tarpeelliseksi palkata pysyvästi kiinteistöjen ylläpito- ja valvontatehtäviä, korjausrakentamista ja toiminnallisia muutoksia sekä uusien, rakennettavien paloasemien suunnittelu- ja valmistelutehtäviä ja rakentamisen valvontaa varten työntekijä, jolla on rakennusalan koulutus ja kokemus ja jolla on kokemusta ja tuntemusta myös pelastustoimen tehtävistä. Tehtävä edellyttää uuden palvelussuhteen, kiinteistömestarin viran, perustamista, mikä voidaan tehdä vakanssi- tai henkilömäärää kasvattamatta lakkauttamalla samalla edellä mainittu, avoinna oleva palomestarin virka. Kiinteistömestarin työsuhteen

- kelpoisuusvaatimukseksi esitetään teknisessä oppilaitoksessa suoritettua rakennusmestarin tai vastaavaa tutkintoa ja riittävää perehtyneisyyttä pelastustoimeen sekä vähintään B-luokan ajokorttia;

- palvelussuhteessa noudatetaan TS:n ehtoja;

- työaika on toimistotyöaika; ja

- tehtäväkohtainen palkka on 2649,00 €/kk.

Palvelussuhde perustetaan viraksi, koska kiinteistömestarin tehtäväkuvaan kuuluu myös palotarkastusten suorittamista.

Liite 1Esitys kiinteistömestarin viran perustamiseksi

Kiinteistömestarin viran perustamisessa ja palomestarin viran lakkauttamisessa on kysymys toiminnallisesta muutoksesta, minkä yhteydessä tehtävää nyt hoitava Jani Tuominen voidaan kunnallisen viranhaltijalain 24 §:n mukaisesti siirtää kiinteistömestarin virkaan. Jani Tuominen on antanut suostumuksensa siirtoon.

Palomestarin virka (vak.nro 100599) voidaan lakkauttaa, kun kiinteistömestarin viran perustaminen ja viran täyttö ovat saaneet lain voiman. Kiinteistömestarin palkkamenoja katetaan palomestarin sekä myöhemmässä vaiheessa lakkautettavien virkojen säästyvillä palkkamäärärahoilla.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää perustaa 1.5.2012 alkaen, ensimmäisenä sijoituspaikkana Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen tekninen palveluyksikkö, kiinteistömestarin viran, jonka

- kelpoisuusvaatimuksena on teknisessä oppilaitoksessa suoritettu rakennusmestarin tai vastaava tutkinto ja riittävä perehtyneisyys pelastustoimeen sekä vähintään B-luokan ajokortti;

- palvelussuhteessa noudatetaan TS:n ehtoja;

- työaika on toimistotyöaika; ja

- tehtäväkohtainen palkka on 2649,00 €/kk.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus, palkanlaskenta muut
tiedJokinen Kaija
tiedKoskinen Kirsi
tiedMäkinen Liisa
tiedSoininvaara Pertti


Liitteet:

Vsaluelk § 23
Liite 1:Esitys kiinteistömestarin viran perustamiseksi