Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta9117.11.2011

12695-2011 (220)

Valvontasuunnitelman 2013-2016 valmistelu

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 91

Pelastuspäällikkö Raimo Aarnio:

Pelastuslaki (379/2011) edellyttää, että alueen pelastustoimen tulee laatia alueen pelastustoimen valvontasuunnitelma. Suunnitelmassa todetaan miten ja millä tavalla alueen pelastuslaitos toteuttaa lain mukaiset valvontatehtävät. Valvontasuunnitelma on osa alueen pelastustoimen palvelutasopäätöstä.

Pelastuslain 79 § / Valvontasuunnitelma

Pelastuslaitoksen on laadittava valvontasuunnitelma valvontatehtävän toteuttamisesta. Valvonnan on perustuttava riskien arviointiin, ja sen tulee olla laadukasta, säännöllistä ja tehokasta.

Valvontasuunnitelmassa on määritettävä suoritettavat palotarkastukset ja muut valvontatoimenpiteet sekä kuvattava, miten valvontasuunnitelman toteutumista arvioidaan.

Valvontasuunnitelman tulee perustua alueen pelastustoimen palvelutasopäätökseen. Valvontasuunnitelma on tarkistettava vuosittain ja muutoinkin, jos tarkistamiseen on erityinen syy. Valvontasuunnitelma on toimitettava tiedoksi aluehallintovirastolle.

Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä valvonnassa käytettävistä riskien arvioimisen perusteista, palotarkastusten ja muiden valvontatoimenpiteiden määrittelystä sekä valvontasuunnitelman toteutumisen arvioinnista.

Pelastuslaitos on aloittanut vuosien 2013–2016 valvontasuunnitelman valmistelutyön uuden 1.7.2011 voimaan tulleen pelastuslain mukaisesti siten, että aluepelastuslautakunta voisi tehdä päätöksen uudesta valvontasuunnitelmasta 2012 keväällä. Uusi valvontasuunnitelma tulisi voimaan 1.7.2012 ja se liitettäisiin osaksi palvelutasopäätöstä 1.1.2013.

Valvontasuunnitelman valmistelutyön sisältöä, työn etenemistä ja aikataulua esitellään kokouksessa.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusAluepelastuslautakunta päättää merkitä tiedoksi valvontasuunnitelman laatimisen sisällön laatimisaikataulun ja käyttöönoton.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli pelastuspäällikkö Mika Kontio.