Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta9017.11.2011

12691-2011 (220)

Palvelutasopäätöksen 2013-2016 valmistelu

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 90

Pelastuspäällikkö Raimo Aarnio:

Pelastuslaki (379/2011) edellyttää, että alueen pelastustoimen tulee päättää alueen palvelutasosta ja palvelutasopäätöksessä on selvitettävä pelastuslain 28 §:n ja 29 §:n mukaiset asiat.

Palvelutasopäätös laaditaan määräajaksi 2013–2016 väliseksi ajaksi kuitenkin siten, että mikäli ko. aikana toiminnassa tapahtuu oleellisia muutoksia, jotka vaikuttavat pelastustoimen palvelutasoon, voidaan päätöstä muuttaa tai täydentää tarpeellisilta osin.

Pelastuslain 28 § Alueen pelastustoimen palvelutaso

Pelastustoimen palvelutason tulee vastata paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia. Palvelutasoa määriteltäessä on otettava huomioon myös toiminta poikkeusoloissa.

Pelastuslaitokselle 27 §:n 2 momentissa säädetyt tehtävät on suunniteltava ja toteutettava siten, että ne voidaan hoitaa mahdollisimman tehokkaalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla ja että onnettomuus- ja vaaratilanteissa tarvittavat toimenpiteet voidaan suorittaa viivytyksettä ja tehokkaasti. Olosuhteiden vaatiessa tehtävät on asetettava tärkeysjärjestykseen.

 

Pelastuslain 29 § Alueen pelastustoimen palvelutasopäätös

Alueen pelastustoimi päättää palvelutasosta kuntia kuultuaan. Päätöksessä on selvitettävä alueella esiintyvät uhat, arvioitava niistä aiheutuvat riskit, määriteltävä toiminnan tavoitteet ja käytettävät voimavarat sekä palvelut ja niiden taso. Palvelutasopäätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutason kehittämisestä.

Päätös on voimassa määräajan.

Palvelutasopäätös on toimitettava aluehallintovirastolle. Jos palvelutasopäätös on puutteellinen, aluehallintovirasto voi palauttaa asiakirjan täydennettäväksi.

Sisäasiainministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä palvelutasopäätöksen sisällöstä ja rakenteesta.

Pelastuslaitos on aloittanut vuosien 2013–2016 palvelutasopäätöksen valmistelutyön uuden 1.7.2011 voimaan tulleen pelastuslain mukaisesti siten, että aluepelastuslautakunta voisi tehdä päätöksen uudesta palvelutasopäätöksestä 2012 syksyllä. Uusi palvelutasopäätös tulisi voimaan 2013 vuoden alusta. Kuntien lausunnot palvelutasopäätöksestä pyydetään keväällä 2012.

Lautakunta esittää valmistelijoille näkemyksensä tulevan palvelutason keskeisimmistä tavoitteista, jotka vaikuttavat Varsinais-Suomen pelastustoimen alueen palvelutasoon.

Palvelutasopäätöksen valmistelutyön sisältöä, työn etenemistä ja aikataulua esitellään kokouksessa.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusAluepelastuslautakunta merkitsee tiedoksi palvelutasopäätöksen laatimisen aikataulun ja keskeisimmät tavoitteet sisällöstä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli pelastuspäällikkö Mika Kontio.