Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta5115.06.2011

7248-2011 (010)

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen toimintasääntö

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 51

Pelastusjohtaja Jari Sainio ja hallintopäällikkö Olavi Leppäranta 6.6.2011:

Pelastustoimen alueiden muodostamisesta annetun lain (1214/2001) perusteella Suomen pelastustoimi tuli järjestää valtioneuvoston määräämillä alueilla kuntien yhteistoimintana. Lain tarkoituksena oli, ja on edelleen (pelastuslaki 379/2011), tehostaa pelastustoimen voimavarojen käyttöä sekä parantaa palvelujen saatavuutta ja laatua.

Valtioneuvosto päätti 7.3.2002 pelastustoimen alueista. Varsinais-Suomen maakunta muodostaa pelastustoimen alueen.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos perustettiin alueella olemassa olleiden pelastustoimen rakenteiden varaan ja pääosin maakunnan vanhalle yhteistoiminta-aluepohjalle ja seudulliselle yhteistyömallille. Järjestelyllä turvattiin kaikille aluepelastuslaitoksen osakaskuntien pelastustoimen viran- ja toimenhaltijoille siirtymismahdollisuus aluepelastuslaitokseen perustettuihin vastaaviin / vastaavantasoisiin virkoihin ja toimiin sekä paloasemaverkon ja palvelujen säilyminen osakaskunnissa. Merkittävä ja lain tarkoittama muutos oli kuitenkin päivittäisen toiminnan laajentaminen kuntarajat ylittäväksi.

Aluepelastuslautakunta päätti 20.8.2003 § 17 aluepelastuslaitoksen toimintasäännön, jolla pelastuslaitoksen toiminta organisoitiin maantieteellisiin tulosalueisiin, jotka vastasivat pelastustoimen tehtävien suorittamisesta maantieteellisillä alueillaan, ja toiminnallisiin tulosalueisiin. Toiminnallisten tulosalueiden tuli suunnitella ja koordinoida toimintansa koko aluepelastuslaitoksen alueella. Tavoitteena oli painottaa pelastustoimen ydintehtävien (riskienhallinta ja operatiivinen valmius) järjestelyjä ja suorittamista ja keventää hallinnossa ja tukitoimissa olevaa päällekkäisyyttä.

Aluepelastuslautakunta hyväksyi 18.12.2008 § 118 aluepelastustoimen toimintasäännön, joka oli päivitetty vastaamaan muuttunutta kuntakenttää. Tulosalueista päivitettiin operatiivisen toiminnan tulosalue poistamalla siitä aluehälytyskeskuksen toimintaa koskeva kappale sekä muuttamalla riskienhallinnan tulosalueen tekstistä valmiuspäällikkö –nimike riskienhallintapäälliköksi. Muilta osin tulosalueiden tehtäviin ei tehty muutoksia.

Organisaatiomalli ja –järjestys ei ole osoittautunut taloudellisesti ja toiminnallisesti riittävän tehokkaaksi mahdollistamalla päällekkäisyyksien säilymisen ja toiminnan rajoittumisen seudulliseksi, mm. hankintojen keskittäminen on jäänyt vajaaksi ja siten taloudellisesti epäedulliseksi, kaluston ja materiaalin kierrätys ja yhteiskäyttö ei ole toiminut suunnitellulla tavalla ja tasolla, alueet ”kilpailivat” henkilöstöstä ja henkilöresurssien käyttö maakunnallisesti on ollut vajaata, toiminnallisesti maantieteelliset tulosalueet toimivat eri tavoin ja yhteistoiminta on ollut vajaata, jne. Tilannetta on korjattu muuttamalla, laitoksen sisäisin päätöksin ja työnjohdollisin toimenpitein, henkilöstörakennetta sekä vastuuta ja painotusta (resurssit) kohti toiminnallisia tulosalueita.

Aluepelastuslautakunta on 16.12.2010 § 105 hyväksynyt pelastuslaitoksen strategian 2020 ja sen tulevat painopisteet sekä arvot. Strategian tavoitteet ovat maakunnallisen toiminnan vahvistaminen sekä kaiken kattavan laadun korostaminen kaikessa toiminnassa. Strategian tavoitteiden saavuttaminen nykyisillä henkilö- ja talousresursseilla on mahdollista vain siirtämällä maantieteelliset hallinnon resurssit koko laitosta/aluetta palveleviin maakunnallisiin toimintoihin. Aluepelastuslaitokselta on jäänyt tai jäämässä lähiaikoina muutoksen kannalta keskeisissä viroissa olevia henkilöitä eläkkeelle ja eläköitymiset mahdollistavat tehtävien uudelleen järjestelyt niin nimikkeiden, tehtäväsisältöjen kuin työpisteidenkin suhteen. Nykyisen henkilöstön työsuhteet säilyvät entisellään ainoastaan toimenkuviin ja vastuualueisiin saattaa tulla muutoksia. Muutokset toteutetaan suostumusmenettelyllä.

Uudelleenjärjestelyin ja painopistemuutoksin saavutettava hyöty näkyy asiakaspinnan vastuiden selkeytymisenä, osakaskuntiin toiminnan tehostumisena ja siten kustannusten laskuna tai nousun hidastumisena sekä laitoksen sisällä johtosuhteiden selkiytymisenä.

Hallintosäännön 21 § ja aluepelastustoimen johtosäännön 3 § mukaan lautakunta hyväksyy toimintasäännön, jolla se päättää alaisensa organisaation toiminnan järjestämisestä.

Aluepelastuslaitos on valmistellut aluepelastuslautakunnan kanssa toimintasääntöseminaarissa ja laitoksen yt-elinten (alueelliset sekä koko laitoksen) kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta ja perusteella sekä edellä olevaan esitykseen viitaten toimintasääntöluonnoksen hyväksyttäväksi aluepelastuslaitoksen uudeksi toimintasäännöksi 1.1.2012 alkaen. Toimintasääntöön kirjattu 5 § mahdollistaa seudullisen yhteistoiminnan turvaamisen alueiden asukkaiden ja yhteisöjen kanssa.

Toimintasääntöluonnos on käsitelty seudullisissa yt-toimikunnissa sekä aluepelastuslaitoksen yt-toimikunnassa, jotka kaikki ovat olleet muutosesityksen kannalla.

Liite 1Aluepelastuslaitoksen toimintasääntö 1.1.2012 alkaen

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta hyväksyy liitteen 1 toimintasäännön aluepelastuslaitoksen uudeksi toimintasäännöksi 1.1.2012 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Timo Lehden esitys, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi raukesi kannatuksen puuttuessa.

 

Jakelu

tiedPursiainen Sari


Liitteet:

Vsaluelk § 51
Liite 1:Aluepelastuslaitoksen toimintasääntö 1.1.2012 alkaen