Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta5415.06.2011

2331-2011 (061)

Salainen asia. Raskaiden pelastusajoneuvojen hankinta

Tiivistelmä:

Raskaista pelastusajoneuvoista on saatu tarjoukset Erhomet Oy:ltä, Kulkeva Oy:ltä, Paja Viher-Vehmas Ky:ltä ja Sammutin Oy:ltä. Hankittavien sammutusauto-jen sijoituspaikkakunnat ovat Turku, Somero ja Laitila. Säiliöautojen sijoituspaikkakunnat ovat Turku ja Dragsfjärd. Sammutusautot ehdotetaan hankittavaksi kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antaneelta Paja Viher-Vehmas Ky:ltä kokonaishintaan 856 600,00 € (alv 0 %) ja säiliöautot ehdotetaan hankittavaksi kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antaneelta Kulkeva Oy:ltä kokonaishintaan 388 000,00 € (alv 0 %).

Vsaluelk § 54

Hankinta- ja logistiikkakeskus, hankinta-asiantuntija Maiju Skyttä 16.5.2011:

 

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus on pyytänyt Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen toimeksiannosta avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia tarjouspyynnöllä 21.3.2011 (2331–2011) raskaista pelastusajoneuvoista. Hankinnan kohteena on yksi (1) sammutusauton alusta ja siihen tehtävä korirakenne sekä yksi (1) säiliöauton alusta ja siihen tehtävä korirakenne. Lisäksi optiona pyydettiin tarjouksia 1-3 sammutusauton alustasta ja niihin tehtävistä korirakenteista sekä yhdestä (1) säiliöauton alustasta ja siihen tehtävästä korirakenteesta.

 

Hankinnasta lähetettiin ilmoitus Internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi 22.3.2011 julkaistavaksi EU:n viralliseen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED)-tietokannassa EU:n laajuisesti. Tarjouspyyntöasiakirjat olivat saatavilla Internetissä Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

 

Annettuun määräaikaan, 4.5.2011 kello 11.00, mennessä tarjoukset saatiin seuraavilta tarjoajilta: Erhomet Oy, Kulkeva Oy, Paja Viher-Vehmas Ky ja Sammutin Oy.

 

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

 

Hankintalain 56.1 §:n mukaan hankintayksikkö voi esittää esimerkiksi tarjoajien rahoituksellista ja taloudellista tilannetta koskevia vaatimuksia sekä vaatia tarjoajia esittämään niihin liittyviä selvityksiä. Hankintalain 56.2 §:n mukaan tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta. Hankintalain 52 §:n mukaan tarjoaja on suljettava tarjouskilpailusta, tarjoajien soveltuvuus on muuten arvioitava sekä tarjoajat valittava ennen tarjousten vertailua. Hankintalain 54.1 §:n 6 kohdan mukaan hankintayksikkö voi päätöksellään sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, joka on laiminlyönyt vaadittavien tietojen antamisen.

 

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjoukseen tulee liittää seuraavat selvitykset:

·Suomen Asiakastieto Oy:n tarjoajaa koskeva Rating Alfa -yritysraportti tai muu luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunto sekä tieto ehdokkaan viimeisestä vahvistetusta liikevaihdosta, jos se ei ilmene luottotietolaitoksen lausunnosta tai jos yritys on vasta aloittanut tai aloittaa toimintansa, voi tarjoaja osoittaa edellytyksensä suoriutua taloudellisista vaatimuksista muulla hankintayksikön hyväksymällä asiakirjalla.

 

·tiedot merkittävistä vastaavista referenssikohteista vastaanottajatietoineen ja toimitusaikoineen viimeisen kolmen vuoden ajalta.

 

Erhomet Oy ei liittänyt edellä mainittuja selvityksiä tarjoukseensa. Hankintalain 56.4 §:n mukaan hankintayksikkö voi pyytää tarjoajia täydentämään tai täsmentämään tarjoajan soveltuvuutta koskevia selvityksiä. Erhomet Oy ei nimenomaisesta täydennyspyynnöstäkään huolimatta toimittanut siltä pyydettyjä selvityksiä. Erhomet Oy ei ole osoittanut täyttävänsä hankintamenettelyssä tarjoajalle asetettuja vähimmäisvaatimuksia, ja se tulee näin ollen sulkea tarjouskilpailusta.

 

Muiden tarjoajien todettiin täyttävän tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointiin ja tarjousten vertailuun tulee ottaa vain niiden tarjoajien tarjoukset, jotka ovat osoittaneet täyttävänsä tarjoajille asetetut kelpoisuusvaatimukset.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

 

Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta pelastusajoneuvoilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

 

Tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset.

 

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se tai ne, jotka ovat kokonaistaloudellisesti edullisimpia.

 

Kokonaistaloudellisen edullisuuden arviointiperusteiksi ilmoitettiin tarjouspyynnössä hinta ja takuuaika.

 

Hintojen vertailussa halvin kokonaishinta ryhmittäin sai 80 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostui suorassa suhteessa halvimpaan (halvin hinta / vertailuhinta x 80).

 

Takuuajan vertailussa alustan takuuaika

·48 kk takuu tai pidempi sai 20 pistettä

·36 kk takuu sai 10 pistettä

·24 kk takuu sai 0 pistettä

 

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu esitetään oheisella liitteellä.

 

Liite 1           Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos, tekninen päällikkö Pertti Soininvaara 7.6.2011:

 

Esitän, että

·Erhomet Oy suljettaisiin tarjouskilpailusta, sillä se ei ole osoittanut täyttävänsä tarjoajalle asetettuja vähimmäisvaatimuksia

·Paja Viher-Vehmas Oy:ltä hankittaisiin 4 kpl Scania / W3000 ­- merkkisiä sammutusautoja kokonaishintaan 856 600,00 € (alv 0 %) sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin

·Kulkeva Oy:ltä hankittaisiin 2 kpl Scania P360 DB6x2*4MNB / Kulkeva Sigma+ - merkkisiä säiliöautoja kokonaishintaan 388 000,00 € (alv 0 %) sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin

 

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen puoltaa hankintaa.

 

Hankinnan kustannukset maksetaan investointien talousarviotililtä 447910.

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos, pelastusjohtaja Jari Sainio:

 

Ehdotus       Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää, että

·Erhomet Oy suljetaan tarjouskilpailusta, sillä se ei ole osoittanut täyttävänsä tarjoajalle asetettuja vähimmäisvaatimuksia

·Paja Viher-Vehmas Oy:ltä hankittaisiin 4 kpl Scania / W3000 - merkkisiä sammutusautoja kokonaishintaan 856 600,00 € (alv 0 %) sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin

·Kulkeva Oy:ltä hankittaisiin 2 kpl Scania P360 DB6x2*4MNB / Kulkeva Sigma+ - merkkisiä säiliöautoja kokonaishintaan 388 000,00 € (alv 0 %) sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

 

Hankinnan kustannukset maksetaan investointien talousarviotililtä 447910.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisella sopimuksella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmErhomet Oy
aoKulkeva Oy
aoPaja Viher-Vehmas Ky
ilmSammutin Oy
tiedKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus
tpvSoininvaara Pertti


Liitteet:

Vsaluelk § 54
Liite 1:Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu