AIESOPIMUSEHDOTUS                      21.3.2011

 

 

 

1. Osapuolet

 

Vuokranantaja

Naantalin Kaupunki

 

Vuokralainen

Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitos

Eerikinkatu 35

20100 Turku

Pankkiyhteys: Turun Osuuspankki 571004-2267338

 

 

2. Vuokrakohde

 

Paloasemakiinteistön rakennettavat tilat osoitteessa Patenttikatu, 21100 NAANTALI.

 

Vuokrattava huoneistopinta-ala on yhteensä 2815,4 m2. Tilat vuokrataan paloasematarkoitukseen. Vuokralainen sitoutuu noudattamaan käyttötarkoitusta.

 

Vuokranantaja vuokraa tilat täysin valmiina käyttöönotettavaksi. Vuokranantaja vastaa siitä että tilat täyttävät paloasematiloille tarjouspyynnössä asetetut vaatimukset sekä viranomaismääräykset.

 

Liitteenä 1 pohjapiirustukset ja rakennustapaselostus

 

3. Käyttötarkoitus

 

Tila vuokrataan käyttötarkoituksen mukaisesti paloasematiloiksi. Vuokralainen sitoutuu noudattamaan käyttötarkoitusta.

 

Vuokralainen vastaa siitä, että vuokrattuja tiloja käytetään arvonlisäverovähennyksen oikeuttavaan käyttöön.

 

4. Vuokra-aika

 

Tämä vuokrasopimus astuu voimaan kun molemmat osapuolet ovat

sen allekirjoittaneet.

 

Vuokrasopimus on määräaikainen (20 vuotta) ja voimassa x.x.20xx – x.x.20xx, minkä jälkeen

sopimus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana 6 kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla,

ellei jompikumpi osapuoli kirjallisesti irtisano sopimusta vähintään 6 kk ennen määräaikaisen

vuokrasopimuksen päättymistä.

 

Vuokralainen saa tilat hallintaansa samaan aikaan kuin vuokrasopimus astuu voimaan.

 

 

 

Sopimus ja vuokranmaksu voi alkaa kuitenkin vasta kun tilat on viranomaisten taholta vastaanotettu ja hyväksytty paloasematiloiksi. Lisäksi sopimuksen ja vuokranmaksun edellytyksenä on, että tilat vastaavat tarjouspyyntöä.

 

 

5. Vuokran määrä

 

 

 

5.1 Pääomavuokra

 

Kohteesta perittävä pääomavuokra on (12,20 eur/m2/kk) 34.348 €/kk, alv 0 %. Vuokranmaksukausi on 1 kalenterikuukausi.

 

5.2 Erilliskorvaukset

 

Vuokralainen vastaa käyttämänsä lämmityksen, sähkön, veden, jätehuollon ja ulkoalueiden hoidon kustannuksista. Vuokralainen hoitaa kustannuksellaan myös siivouksen.

 

Vuokralainen kilpailuttaa edellä mainitut hoitotehtävät ja maksaa suoraan toimittajan laskutuksen mukaan.

 

5.3 Ylläpitovuokra

 

 

 

Vuokralainen maksaa erikseen kiinteistönhoitoon ja kunnossapitoon liittyviä kustannuksia, ylläpitovuokran muodossa, vuokranantaja hankkii kustannuksellaan edellä mainitut palvelut, ja laskuttaa ne erikseen sovitulla tavalla.

 

Ylläpitovuokraan katsotaan kuuluvan kaikki tavanomaiset kiinteistön hoito-, ylläpito- ja kunnossapitokustannukset, lukuun ottamatta vuokralaisen erilliskorvausten muodossa maksamia kustannuksia, joiden määrä perustuu kohteesta hyväksyttävällä tavalla pidettyyn kustannuskirjanpitoon.

 

Ylläpitovuokra arvioidaan kalenterivuodeksi kerrallaan. Lopullinen ylläpitovuokran määrä selvitetään ja tasataan jälkikäteen seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Vuokralaisella tai vuokralaisen edustajalla on oikeus ylläpitovuokran oikeellisuuden varmistamiseksi tarkastaa vuokranantajan kohteen tätä tarkoittava kustannuskirjanpito.

 

Ylläpitovuokran ensimmäisenä arviovuokrana käytetään 0,4 euroa/huoneistom2/kk, alv 0 %, vuoden 2012 loppuun asti, jonka jälkeen uutena arviovuokrana käytetään aina edellisen vuoden toteutunutta ylläpitovuokraa. Ylläpitovuokran vuosittain veloitettava määrä voi kuitenkin olla enintään 1,0 €/huoneistoneliö/kk, alv 0 %. Enimmäismäärä on sidottu elinkustannusindeksiin kohdan 6 mukaisesti. Mahdollisesti ylimenevää osuutta ei myöskään sisällytetä toteutuneisiin kuluihin budjettivertailua tehtäessä.

 

Vuokraan lisätään arvonlisävero kulloinkin voimassaolevan arvonlisäprosentin mukaisesti.

Vuokran eräpäivä on kunkin kuukauden viiden arkipäivä. Vuokra maksetaan etukäteen. Vuokranmaksun viivästyessä viivästyskorko on korkolain mukainen

 

 

 

 

 

 

6. Indeksisidonnaisuus, muut vuokralisäykset ja arvonlisäverollisuus

 

Pääomavuokra sidotaan täysimääräisesti elinkustannusindeksiin (1951:10=100). Perusindeksinä on tammikuun 20xx pisteluku. Vertailuindeksinä on tarkistusajankohtana viimeksi julkaistu pisteluku. Indeksitarkistus tehdään kerran vuodessa, jolloin perusvuokra tarkistetaan vastaamaan perusindeksin ja vertailuindeksin välillä tapahtunutta muutosta. Tarkistusajankohta on 1. tammikuuta vuosittain 1.1.20xx alkaen. Tarkistettua vuokraa maksetaan tarkistusajankohdasta lukien Vuokranantajan kirjallisen ilmoituksen perusteella. Pisteluvun aleneminen ei alenna vuokraa.

 

Mikäli elinkustannusindeksiä ei voida soveltaa tai sen laskeminen lopetetaan, sidotaan vuokra kuluttajahintaindeksiin tai vastaavaan indeksiin käyttäen perusindeksinä helmikuun 20xx indeksiä ja noudattaen soveltuvin osin vuokrantarkistuksen laskennassa edellä mainittuja periaatteita.

 

 

Mikäli vuokranantaja vuokralaisesta johtuvasta syystä ei voi tehdä arvonlisäverovähennyksiä tai joutuu palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä, vuokraa korotetaan takautuvasti menetettyä vähennystä vastaavalla määrällä.

 

Jos lainsäädännöllä tai julkishallinnon toimenpitein kohdistetaan uusi vero tai maksu vuokrasuhteeseen, voi vuokranantaja lisätä tästä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta perittävän vuokran määrään.

 

7. Vakuus

 

Osapuolet ovat sopineet, että vuokralainen ei luovuta erillistä vakuutta vuokrasuhteesta

aiheutuvien velvoitteidensa täyttämisestä.

 

 

8. Huoneiston hoito ja ylläpito

 

Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan vuokrattavan kohteen vaipan, rakenteiden ja rakennuksiin liittyvien LVIA- ja sähkölaitteistojen ja koneiden peruskorjauksista.

 

Vuokranantaja huolehtii kuitenkin kunnossapitokorjausten suorittamisesta ko. tiloissa, hoitovuokrasta sovittujen ehtojen mukaisesti.

 

Vuokranantaja ja vuokralainen sopivat seuraavan vuoden kunnossapito-ohjelman yhdessä edellisen vuoden marraskuussa, näistä aiheutuvat kustannukset vuokranantaja on oikeutettu laskuttamaan toteutuneiden kustannusten mukaan kohdassa 5 sovittujen periaatteiden mukaisesti.

 

Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan tilojen paloturvallisuuden ylläpidosta viranomaisten ja palovakuutusyhtiön edellyttämällä tavalla sekä mahdollisista uusista viranomaismääräyksistä ja niiden aiheuttamista kustannuksista.

 

Vuokranantaja on oikeutettu teettämään vuokrasuhteen aikana vuokratiloissa tavanmukaisia kunnossapitotöitä ilman, että vuokralainen saa korvausta siltä ajalta, mikä näihin töihin kuluu. Vuokranantaja saa tehdä korjauksia ja muutoksia vuokratuissa tiloissa ilmoitettuaan töistä etukäteen vuokralaiselle kahta viikkoa ennen töihin ryhtymistä. Vuokranantajan on pyrittävä tavanmukaisten kunnossapitotöiden suorittamiseen ajankohtana, josta aiheutuu vähiten vuokralaisen toiminnalle haittaa ja häiriötä. Kunnossapitotyöt on suoritettava yhteisesti sovittuna ajankohtana. Poikkeuksena ovat kiireellistä korjausta vaativat työt, joihin voidaan ryhtyä välittömästi. Olennaista haittaa huoneiston käytölle aiheuttavista korjauksista on ilmoitettava kuusi kuukautta ennen töihin ryhtymistä.

 

Vuokranantaja vastaa veden, lämpöenergian, ilmastoinnin ja sähkön jakelun rajoituksista, puutteellisuuksista tai epäsäännöllisyyksistä ja niistä aiheutuneista vahingoista vain jos nämä ovat aiheutuneet vuokranantajan tuottamuksesta tai vuokranantajalle kuuluvien tehtävien laiminlyönnistä. Vuokranantaja ei vastaa tulipalosta, ilkivallasta, vuodosta, viemäritukoksesta tai muusta vastaavanlaisesta syystä vuokralaisen toiminnalle, omaisuudelle tai vuokratuissa tiloissa olevalle kolmannen omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta, ellei vahinko ole johtunut vuokranantajan tuottamuksesta tai vuokranantajalle kuuluvien tehtävien laiminlyönnistä.

 

Jos vuokrakohdetta tai sen osaa ei voida käyttää edellä mainittujen veden, lämpöenergian tai sähkön toimittamisessa tai viemäriverkostossa olevien tai muiden vastaavien puutteiden takia, vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksusta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jona vuokrakohdetta tai sen osaa ei ole voitu käyttää, jos vika tai puute johtuu vuokranantajan syyksi luettavasta laiminlyönnistä. Edellä mainituista syistä aiheutuvat keskeytykset tai häiriöt vuokrattavien tilojen käytössä eivät kuitenkaan oikeuta vuokralaista irtisanomaan vuokrasopimusta ennenaikaisesti eivätkä ne vapauta vuokralaista osaksikaan vuokran maksuvelvollisuudesta, mikäli keskeytykset ja häiriöt ovat vain lyhytkestoisia ja tilapäisiä.

 

Vuokralainen on velvollinen hoitamaan huoneistoa huolellisesti ja huolehtimaan siitä, että huoneiston käyttäjät noudattavat kiinteistön järjestysmääräyksiä ja muita huoneiston käyttöön liittyviä määräyksiä sekä mitä muuten terveyden, siisteyden ja järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty. Vuokralainen vastaa siitä, että huoneistossa harjoitettava toiminta täyttää säädösten, määräysten ja lupien ehdot.

 

Vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan viipymättä vuokranantajalle havaitsemistaan vioista ja puutteista.

 

Vuokralainen vastaa kustannuksellaan omistamiensa tai hallitsemiensa koneiden, kalusteiden, laitteiden sekä muun irtaimiston ylläpidosta, korjauksesta, huollosta, vakuuttamisesta sekä mahdollisesta uusimisesta kuluineen. Vuokralainen vastaa myös lamppujen ja valaisinputkien vaihtamisesta.

 

 

Mikäli vuokranantaja laiminlyö huoneiston hoidon kannalta tarpeellisten korjaustöiden suorittamisen on vuokralaisella oikeus teettää mainitut työt vuokranantajan kustannuksella.

 

 

9. Vuokralaisen muutostyöt

Vuokralainen ei saa suorittaa muutos- ja parannustöitä ilman vuokranantajan kirjallista lupaa.

Vuokralainen vastaa toiminnallisten lisä- ja muutostöiden kustannuksista.. Mikäli muuta ei ole sovittu, vuokralaisen tekemät lisä- ja muutostyöt jäävät kiinteiltä osiltaan vuokranantajan omaisuudeksi vuokra-ajan päätyttyä. Jos vuokralainen on asentanut tiloihin koneita tai laitteita, vuokralaisen on vuokra-ajan päätyttyä korjattava tästä aiheutuvat jäljet ja vahingot vuokranantajan hyväksymällä tavalla.

Vuokralaisella on oikeus kiinnittää rakennukseen mainoskilpiä saatuaan siihen tarvittavat viranomaisluvat. Vuokra-ajan päätyttyä vuokralainen on velvollinen poistamaan asentamansa mainoslaitteet ja –valot, sekä korjaamaan niistä kiinteistölle aiheutuneet jäljet ja vauriot.

Laitteiden kiinnittämisessä on noudatettava vuokranantajan ohjeita.

 

10. Vuokranantajan muutostyöt

 

Rakennusaikaisten lisä-ja muutostöiden kustannusvaikutus:

Rakennusaikaisten lisä- ja muutostöiden kokonaiskustannusvaikutuksen ollessa enintään 10.000 €, alv 0 %, kuoletetaan ko kustannus yhden (1) vuoden vuokrissa +/- €/huoneistoneliö/kk x 12.

Mikäli lisä- ja muutostöiden kokonaiskustannusvaikutus on välillä 10.000 – 100.000 €, alv 0 % kuoletetaan vaikutus viiden (5) vuoden vuokrissa +/- €/huoneistoneliö/kk X 12x5.

Mikäli lisä- ja muutostöiden kokonaiskustannusvaikutus on yli 100.000 €, alv 0 %, huomioidaan sen vaikutus koko sopimuskauden vuokrahinnoissa +/- €/huoneistoneliö/kk x 12 x20.

Kaikista lisä- ja muutostöistä annetaan yksiköitä tarjous vuokralaisen hyväksyttäväksi (YSE § 44.2) jos. Vuokralaisella on oikeus myös maksaa lisä- ja muutostyöt tarjoushinnalla tarjouksen hyväksymisen jälkeen ilman vuokravaikutusta.

Vuokranantaja saa tehdä korjauksia ja muutoksia vuokratuissa tiloissa ilmoitettuaan töistä etukäteen vuokralaiselle kahta viikkoa ennen töihin ryhtymistä. Poikkeuksena ovat kiireellistä korjausta vaativat työt, joihin voidaan ryhtyä välittömästi. Olennaista haittaa huoneiston käytölle aiheuttavista korjauksista on ilmoitettava kaksi kuukautta ennen töihin ryhtymistä.

 

11. Vahingot

Vuokralainen vastaa vuokranantajaan nähden siitä haitasta ja vahingosta, minkä vuokrakohteen käyttäminen saattaa kolmannelle aiheuttaa. Vuokranantaja ei vastaa vuokranantajasta riippumattomista syistä aiheutuneista lämpöenergian, sähkön tai veden jakelun rajoituksista, puutteellisuudesta tai epäsäännöllisyyksistä eikä niistä aiheutuvista vahingoista.

 

12. Tontin käyttö

 

Vuokralaisen yksinomaisessa käytössä tulevat olemaan piha-alueelle erillisen suunnitelman mukaisesti osoitetut autopaikat, ilman erillistä korvausta, autopaikkoja tulee olla vähintään kaavamääräysten mukainen määrä.

 

 

Kuormaus- ja purkualueet sekä huoltokäytävät tulee pitää vapaina eikä niitä saa käyttää tavaransäilytystiloina. Vuokralaisen tulee välittömästi siirtää saapuvat tavaransa omiin tiloihinsa.

 

 

13. Tilat vuokrasuhteen päättyessä

 

Vuokrasuhteen päätyttyä tilat on Vuokralaisen toimesta palautettava luonnollista kulumista lukuun ottamatta siihen kuntoon kuin ne olivat tilojen luovutushetkellä, ellei toisin kirjallisesti sovita.

 

Vuokra-ajan päättyessä pidetään vuokratuissa tiloissa katselmus. Vuokralaisen on siivottava tilat luovutuskuntoon ennen katselmusta. Katselmuksessa mahdolliset todetut sellaiset puutteellisuudet tai viat, jotka eivät johdu luonnollisesta kulumisesta, on vuokralaisen välittömästi korjattava. Mikäli vuokralainen ei korjaa mainittuja puutteellisuuksia tai vikoja kohtuullisessa ajassa, on vuokranantajalla oikeus korjauttaa ne vuokralaisen kustannuksella.

 

Vuokrasopimuksen päättyessä on kaikki luovutetut avaimet, kulkukortit ym. palautettava vuokranantajalle. Ellei kaikkia avaimia, kulkukortteja ym. palauteta, korvaa vuokralainen tästä aiheutuvat kustannukset, kuten lukkojen sarjoituksen, vuokranantajalle.

 

Vuokralaisen vuokrakauden aikana suorittamat lisä- ja muutostyöt jäävät kiinteiltä osiltaan vuokranantajan omaisuudeksi ilman eri korvausta vuokra-ajan päätyttyä, mikäli osapuolet eivät erikseen ole sopineet toisin. Vuokralaisella on kuitenkin oikeus irrottaa ja viedä pois vuokratiloihin kustantamansa ja asentamansa koneet ja laitteet (lukuun ottamatta kiinteästi asennettuja ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteita tms.) edellyttäen, että tästä aiheutuvat jäljet ja vahingot korjataan vuokranantajan hyväksymällä tavalla.

 

14. Ympäristövastuut

 

Vuokralainen sitoutuu toiminnassaan noudattamaan voimassa olevia ympäristönsuojeluun liittyviä säännöksiä ja toimimaan huoneistoa käyttäessään kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristön huomioon ottavalla tavalla.

 

Mikäli vuokralaisen toiminnasta aiheutunutta saastumista ilmenee, suoritetaan puhdistus viranomaisten vaatimassa laajuudessa vuokralaisen kustannuksella.

 

15. Edelleen vuokraus

 

Vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan kirjallista hyväksyntää siirtää vuokraoikeuttaan kolmannelle.

Vuokralaisella on oikeus vuokrata tiloja edelleen alivuokralaiselle saatuaan siihen vuokranantajan kirjallisen hyväksynnän. Alivuokraustilanteessa vuokralainen on kuitenkin edelleen vastuussa tämän sopimuksen velvoitteista myös edelleen vuokraamisensa tilojen osalta.

Mikäli alivuokraus tai edelleenvuokraus aiheuttaa tilanteen, jossa vuokranantaja ei voi tehdä arvonlisäverovähennyksiä tai joutuu palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä, vastaa niistä vuokranantajalle tässä sopimuksessa mainittu vuokralainen.

 

16. Erimielisyyksien ratkaiseminen

Sopimuksesta johtuvat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan sopijapuolten välisin neuvotteluin.

Sopimuksesta johtuva riita, jota ei pystytä ratkaisemaan neuvotteluteitse, ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Turun käräjäoikeudessa.

 

17. Muut ehdot

 

Sopimukseen sovelletaan liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain määräyksiä, ellei tästä sopimuksesta tai sen liitteistä muuta johdu.

18. Liitteet

 

Tähän sopimukseen kuuluvat varsinaisen sopimuslomakkeen lisäksi seuraavat liitteet:

Liite 1 – Pohjapiirustus ja rakennustapaselostus

Liite 2 – Hoito,- kunnossapito,- ja peruskorjausvastuunjakotaulukko

 

 

Varsinaisen sopimuslomakkeen lisäksi sopimussuhteessa noudatetaan myös liitteissä sovittuja periaatteita. Jos liitteiden ja varsinaisen sopimuslomakkeen välillä on ristiriitaa, noudatetaan ensisijassa sopimuslomakkeella sovittua.

 

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi (2) yhtäpitävää kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.

 

 

Naantalissa xx.xx 20xx

 

 

Naantalin kaupunki

 

 

 

Timo Kvist                                              Riitta Lehtinen

kaupunginjohtaja                                     kunnansihteeri

 

 

Varsinais-Suomen pelastuslaitos

 

 

 

Pelastusjohtaja Jari Sainio