Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta2103.03.2011

2245-2011 (001, 39)

Ensihoidon yhteistoiminta sairaanhoitopiirin kanssa

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 21

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

Terveydenhuoltolaki tulee voimaan 1.5.2011. Ensihoitopalvelun järjestämisvastuu tulee terveydenhuoltolain myötä siirtymään kunnilta sairaanhoitopiireille. Ensihoidon järjestämisen suhteen on annettu siirtymäaika 31.12.2012 asti. Tämä on merkittävä muutos, sillä järjestämisvastuun siirto tarkoittaa VSSHP:ssä nykyisten 29 kunnan ensihoitoon liittyvien tehtävien siirtämistä sairaanhoitopiirille. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ensihoitopalvelu koskee suurta kokonaisuutta, jossa on mm. noin 350 ensihoitotyöntekijää, lukuisia viranomaisyhteistyötahoja ja vuosittain noin 80 000 potilaskontaktia.

Sairaankuljetuksen sekä ensihoidon tarve on viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti. Ensihoidon ja sairaankuljetuksen tarve kasvaa jatkossa entisestään väestön ikääntyessä ja samalla palvelujen rooli tulee entistä enemmän korostumaan terveydenhuollon palvelujärjestelmässä. Terveydenhuoltolaissa määritelty ensihoitopalvelu sisältää aiemmin kansanterveyslaissa, erikoissairaanhoitolaissa ja sairaankuljetuksesta annetussa asetuksessa käytetyt käsitteet sairaankuljetus, ensihoito ja lääkinnällinen pelastustoiminta. Ensihoitopalvelu on kokonaisuus, joka vastaa potilaan kiireellisestä hoidosta ensisijaisesti terveydenhuollon hoitolaitoksen ulkopuolella ja tarvittaessa potilaan kuljettamisesta tarkoituksenmukaisimpaan terveydenhuollon yksikköön, ottaen huomioon päivystystoimintojen keskittämisen (vähentää turhien potilassiirtojen ja siten syntyvien ambulanssityhjiöiden määrää). Kiireettömät sairaankuljetukset jäävät edelleen kuntien järjestämisvastuulle, mutta sairaanhoitopiirit voivat myös näitä kuljetuksia (yksiköitä) koordinoida.

Ensihoidon järjestämisvastuun siirtyessä sairaanhoitopiireille on sairaanhoitopiirin päätettävä alueelle yhtenäinen palvelutaso (parhaillaan kunnissa lausunnolla) sekä päätettävä miten palvelut tuotetaan. Terveydenhuoltolaki mahdollistaa järjestämisvaihtoehtoina: 1.sairaanhoitopiirin oman toiminnan, 2. sopimisen alueellisen pelastustoimen kanssa (yhteistoimintasopimus) tai 3. kilpailuttaa palvelutuottajat. Sairaanhoitopiirin alueella voi olla käytössä kaikkia edellä mainittuja tuottamistapoja. Ensihoidon kustannuksista vastaa jatkossa täysimääräisesti sairaanhoitopiiri.

Pelastuslaitoksen ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluiden nykytilanne

Pelastuslaitos tuottaa sairaankuljetuspalveluita Kaarinan terveyskeskukselle, Naantalin terveyskeskukselle, Raision terveyskeskukselle, Uudenkaupungin terveyskeskukselle, Länsi-Turunmaan terveyskeskukselle ja Turun terveystoimelle. Palvelun tasosta, kapasiteetista ja kustannusten jaosta on sovittu vuoden 2011 loppuun asti ja palvelua tuotetaan laadullisesti sairaankuljetuksen ohjausryhmän (palveluntilaajien edustajat) antamien ohjeiden mukaisesti. Turkuun on sijoitettu lääkinnälliseen johtoon keskittyvä yksikkö (TL4) ja kuusi perus- tai hoitotason ambulanssia. Raisioon ja Kaarinaan on sijoitettu kaksi ambulanssia ja Uuteenkaupungiin sekä Länsi-Turunmaalle yksi ambulanssi. Ensihoitopalveluiden lisäksi pelastuslaitos tuottaa osana ensihoitopalveluita ensivastepalveluita laajasti maakunnan alueella (14 päätoimista paloasemaa ja 25 sopimuspalokuntaa). Ensivastesopimukset (joissa palvelun tuottajana on VPK) ovat kolmikantasopimuksia. Sopimusosapuolina ovat pelastuslaitoksen lisäksi VPK sekä paikallinen terveystoimi. Kaikki pelastuslaitoksen 83 paloasemaa kykenevät vähintään hätäensiapuun.

Pelastuslaitos tuotti vuonna 2010 noin 40 000 ensihoitopalveluiden tehtävää. Määrä on noin puolet koko maakunnan alueella tuotetuista tehtävistä. Ensivasteyksiköt tuottivat noin 1 800 ensivastetehtävää.

Lääkäritasoiseen Medi-Heli yksikköön on pelastuslaitoksen toimesta osoitettu 6 lentoavustajaa (HEMS pelastajat), jotka avustavat sekä lääkinnällisissä toimenpiteissä että osallistumalla ohjaamotoimintaan. Lisäksi pelastuslaitos on osoittanut lääkäriyksikölle maayksiköksi ajoneuvon sekä tarvittavan viestivälineistön.

Ensihoitopalvelun, ensivastepalvelu sekä HEMS pelastajien kustannuksista huolehtivat palveluiden tilaajat. Toiminta on pelastuslaitokselle voittoa tuottamatonta ns. nollakatteista toimintaa.

Pelastuslaitoksen ensihoito- ja sairaankuljetustehtävissä on tällä hetkellä 150 päätoimista työntekijää, joilla on terveydenhoitoalan tutkinto. Työsuhteet ovat määräaikaisia ja ovat voimassa vuoden 2011 loppuun asti. Määräaikaisuus johtuu siitä, että perustamisvaiheessa oli jo tiedossa, että 2011 lainsäädäntö muuttuu, mutta ei ollut tiedossa miten. Samaan aikatauluun on edellä mainitusta syystä johtuen sidottu pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien ensivastesopimukset, myös nämä sopimukset päättyvät 2011 vuoden lopussa.

Päätökset pelastuslaitoksen tulevasta roolista ensihoidon sekä ensivasteen osalta tulee tehdä viipymättä. Henkilöstön pysyvyyden ja rekrytoinnin kannalta on kriittistä, että ennen kesää voimme jo tiedottaa, miten toiminta tulee jatkumaan.                

Yhteistoiminta

Ensihoidon palveluiden turvaamisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että yhteistyöstä sairaanhoitopiirin kanssa sovitaan viipymättä. Yhteistyön tulee kattaa vähintään nykyisen laajuinen toiminta, jotta kansalaiset saavat tarvitessaan kiireellistä apua ensihoidossa ilman katkoksia myös vuoden 2012 alusta lukien. Esityksenä on, että pelastusjohtajalle annetaan neuvottelu ja sopimusoikeus ensihoidon ja ensivasteen osalta siten, että palvelua tuotetaan sairaanhoitopiirin palvelutasopäätöksen mukaisesti ja laajuisesti. Toiminnan tulee olla voittoa tavoittelematonta (ns. nollakatteista) ja ensihoidon ja ensivasteen kustannuksista vastaa sairaanhoitopiiri. Oheismateriaalina on yhteistoimintasopimusluonnos. Luonnos on valmisteltu yhdessä muiden pelastuslaitosten kanssa, jotta tulevaisuuden sopimukset olisivat koko maassa mahdollisimman yhtenevät. Yhteistoimintasopimuksen solmimisen jälkeen voidaan ensihoidon virkasuhteet ja ensivastesopimukset muuttaa toistaiseksi voimassa oleviksi.

Oheismateriaali 1Yhteistoimintasopimusluonnos

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää antaa pelastusjohtajalle neuvottelu- ja sopimisoikeuden ensihoidon yhteistoimintasopimuksesta sairaanhoitopiirin kanssa siten, että toiminta on voittoa tuottamatonta ja kustannuksista vastaa sairaanhoitopiiri.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSainio Jari