Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta2203.03.2011

2095-2011 (063, 222)

Palokuntasopimuksen tarkastaminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 22

Pelastuspäällikkö Mika Kontio:

Karinaisten vapaaehtoinen palokunta ry on pyytänyt 15.2.2011 päivätyllä kirjeellä palokuntasopimuksen tarkastamista paloasemakiinteistön käyttökustannusten korvauksen osalta (+ 10 000 euroa). Voimassaoleva sopimus on ollut voimassa 1.1.2007 alkaen.

Liite 1Karinaisten vpk ry:n kirje palokuntasopimuksen korjaamiseksi

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen ja Karinaisten vpk ry:n välinen palokuntasopimus

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen alueella on 67 sopimuspalokuntaa. Aikaisemmat kuntien ja sopimuspalokuntien väliset sopimukset siirtyivät aluepelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien välisiksi sellaisenaan vuoden 2004 alusta alkaen ns. siirtosopimuksina. Pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien väliset sopimukset uudistettiin vuosien 2005 ja 2006 aikana yhteisesti sovituilla sopimusrungoilla (aluesopimus ja palokuntasopimus), ja niissä on noudatettu Suomen sopimuspalokuntien liiton sopimuspohjaa. Jokaisen alueen sopimuspalokunnan kanssa erikseen neuvotellut palokuntasopimukset astuivat pääosin voimaan 1.1.2007. Sopimusuudistuksen ensisijaisena tavoitteena oli saada aikaan alueelle tasapuoliset ja yhdenmukaiset sopimukset, jotka ovat sisällöltään kuitenkin sillä tavalla dynaamisia, että toiminnan muuttuessa myös palokuntasopimus on helppo ajantasaistaa.

Dynaamisia palokuntasopimuksia valmisteltaessa päädyttiin sopimuspalokuntien omistamien tilojen ja kaluston osalta maksamaan erillisiä käyttökustannusten korvauksia, joiden rahallinen korvaus perustui siirtosopimusten voimassaoloaikana syntyneiden vastaavien kustannusten todelliseen toteutumiseen ja niistä laskettuun keskiarvoon.  Kiinteistön käyttökustannusten korvausten arviointiin käytettiin myös asiantuntijoita (Turun kaupungin tilaliikelaitos).

Kiinteistöjen käyttökustannusten korvaukseksi on sovittu Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen ja Karinaisten vapaaehtoinen palokunta ry välisessä palokuntasopimuksessa 15 000 euroa.  Palokuntasopimuksen 14 §:n mukaisesti on sovittu, että ”korvaustason tarkistaminen on sovittu aluesopimuksessa (9.6.)”. Aluesopimuksen 9.6 kohdan mukaisesti on sovittu korvaustason tarkastamisesta, joka perustuu vuosittaiseen indeksitarkastukseen.  Tällä on saavutettu yhdenmukainen ja tasapuolinen korvaustason tarkastamisperiaate sopimuspalokuntien kesken.

Karinaisten vpk ry esittää, että yhteisesti sovitun palokuntasopimuksen osalta tarkastettaisiin kiinteistöstä maksettavaa käyttökustannusten korvausta.  Maksettava summa on ollut sopimuksen allekirjoitushetkellä 15 000 euroa ja uudeksi maksettavaksi summaksi esitetään 25 000 euroa.

Mikäli päätetään, että korvaus maksetaan Karinaisten vpk ry esittämällä muutoksella, niin alueen sopimuspalokuntia tasapuolisesti ja yhdenmukaisesti kohdeltaessa, kustannuslisäys nykyiseen verrattuna olisi alueelliselle pelastustoimelle noin 120 000 euroa / vuosi (alueella on 12 sopimuspalokuntien itsensä omistamaa kiinteistöä sopimusten piirissä). Pelastuslaitoksen vuoden 2011 talousarviossa ei ole varattu esitykselle erillistä määrärahaa. Sen sijaan talousarviossa on huomioitu palokuntasopimusten indeksitarkastukset, jotka vuodelle 2011 ovat + 2,34 %.

Karinaisten vpk ry:n esittämä huoneistoneliömäärä ei ole asiassa olennainen tieto, sillä palokuntasopimuksia neuvoteltaessa maksimikorvauksena oli pelastuslaitoksen näkökulmasta 15 000 euroa. Tämän suurempaan summaan ei ollut taloudellisia resursseja. Toisaalta myös on huomioitava, että useat palokuntakiinteistön itse omistavat sopimuspalokunnat vuokraavat tiloja myös ulkopuolisten käyttöön, jolloin kiinteistön ylläpitoon ja käyttökustannuksiin on palokuntasopimuksiin viitaten myös ns. ulkopuolista tuloa.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää, että se ei korota Karinaisten VPK:n palokuntasopimuksen mukaisia käyttökustannusten korvauksia.

PäätösAsia palautettiin Oksan Markulan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen asian uudelleen käsittelyä lautakunnassa lautakunnan jäsenille toimitetaan kaikkien nykyisten paloasematilojen vuokratiedot (neliöt, neliövuokrat).

Jakelu

tpvKontio Mika


Liitteet:

Vsaluelk § 22
Liite 1:Karinaisten vpk ry:n kirje palokuntasopimuksen korjaamiseksi