Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta1027.01.2011

776-2011 (123)

Työntekijän omaehtoisen liikunta- ja kulttuuritoiminnan tukeminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 10

Hallintopäällikkö Olavi Leppäranta 17.1.2011:

 

Vuoden 2009 alusta lukien työnantajan tarjoama tavanomainen ja kohtuullinen työntekijän omaehtoinen, koko henkilökunnalle suunnattu, virkistys- ja harrastustoiminta on säädetty verovapaaksi eduksi. Verovapauden edellytyksenä on se, että toiminta on työnantajan järjestämää, toisin sanoen työnantaja valitsee virkistys- ja harrastustoiminnan tavan ja ajankohdan. Omaehtoisen toiminnan kohtuulliseksi (verovapaaksi) enimmäismääräksi on säädetty 400 euroa vuodessa henkilöä kohden.

 

Vuoden 2009 alusta lukien työnantajan järjestämäksi katsotaan myös uuden tuloverolain 69 § 5 momentin mukaan työnantajan tarjoama työntekijän omaehtoinen liikunta- ja kulttuuritoiminta. Työntekijän omaehtoisella toiminnalla tarkoitetaan sitä, että työntekijä voi harrastaa itse valitsemanaan ajankohtana ja valita harrastuspaikan ja –tavan useiden eri vaihtoehtojen joukosta. Etu on työnantajan tarjoama silloin, kun työnantaja on järjestänyt edun työntekijän käyttöön, toisin sanoen tehnyt sopimuksen palveluntarjoajan tai toiminnan välittäjän kanssa sekä maksanut edusta aiheutuneet kustannukset tai osan niistä ulkopuoliselle taholle.

 

Omaehtoisen toiminnan ulkopuolelle jäävät työnantajan koko henkilökunnalleen järjestämät yhteiset virkistys- ja harrastustilaisuudet, kuten urheilu- ja kulttuuritilaisuudet ja tapahtumat. Näitä yhteisiä tilaisuuksia arvioidaan vastaisuudessakin tuloverolain 69 §:n 1 momentin 4 kohdan perusteella.

 

Kaupunginhallituksen hallintojaosto on 10.3.2009 § 90 päättänyt, että omaehtoiseen kulttuuri- ja liikuntatoiminnan tukemiseen voidaan käyttää kaupungin työntekijää kohti enintään 200 euroa vuodessa, mikä aluepelastuslaitoksessa tekisi yhteensä noin 120.000 euroa vuodessa.

 

Kaikkien henkilökuntaetujen verovapauden yhtenä edellytyksenä on, että etu on kollektiivisesti samanlaisena kaikkien työntekijöiden käytettävissä. Verovapauden edellytykseksi riittää, että kaikki halukkaat saavat omaehtoisen liikunta- ja kulttuuriedun. Vaikka osa henkilökunnasta jättäisi mahdollisuuden käyttämättä, etu on silti sen käyttäjille verovapaa. Edun tarjoamisen kollektiivisuudesta voidaan poiketa vain perustellusta syystä.

 

Aluepelastuslaitos on järjestänyt kollektiivisesti liikuntatoimintaa varustamalla kuntosaleja paloasemille ja varaamalla sali- ja hallivuoroja joukkueurheiluun. Lisäksi eri tulosalueet ovat järjestäneet työntekijöilleen Tyky-toimintaan varaamillaan määrärahoilla virkistys- ja harrastustilaisuuksia tai –toimintaa. Työntekijöillä on tosiasiallinen mahdollisuus käyttää työnantajan tarjoamia virkistys- ja harrastusmahdollisuuksia, mutta käytännössä näiden käyttö on rajautunut vakioryhmiin, ei koko henkilökunnalle. Myöskään Tyky-toiminta ei ole toteutunut tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti.

 

Henkilökunnan tasapuolisen ja yhdenvertaisen kohtelun mahdollistamiseksi työnantajan antaman virkistys- ja harrastusedun hyödyntämisessä esitetään otettavaksi käyttöön liikunta- ja kulttuuriseteli. Setelillä tuetaan kaupunginhallituksen hallintojaoston 10.3.2009 § 90 tekemän päätöksen mukaisesti henkilökunnan liikunta- ja kulttuuritoimintaa enintään 200 €:lla / henkilö / vuosi ja setelien myynnissä / luovuttamisessa henkilöstölle noudatetaan kaupunginhallituksen ko. päätöksen liitteenä olleita verohallinnon ohjeita.

 

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

 

Ehdotus       Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää, että henkilöstön omaehtoisen liikunta- ja kulttuuritoiminnan tukemiseen

-voidaan myöntää etuseteleitä enintään 200 €:lla tuettuna työntekijää kohden vuodessa, ja

-myönnettyjen etuseteleiden omavastuuosuus on 25 % setelin nimellisarvosta

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta valtuuttaa aluepelastuslaitoksen hankkimaan etusetelit tulosalueiden käyttöön.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.