Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta10516.12.2010

13814-2010 (011)

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen strategia 2020

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 105

Pelastusjohtaja Jari Sainio 14.11.2010:

Alueellisen pelastustoimen aloittaessa vuonna 2004 oli strateginen kehittämistavoite noin vuodessa 2010. Vuodet 2004–2010 ovat olleet ns. käynnistysvaihetta alueelliselle pelastustoimelle. Nyt käynnistysvaihe on ohitettu ja laitoksen normaali kehittäminen on alkanut. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen nykyinen voimassa oleva palvelutasopäätös on edeltäjiensä mukaisesti toiminut laitoksen strategisena pohjana. Palvelutasopäätös tehdään aina valtuustokausittain ja sillä on siten ohjausvaikutusta aina neljän vuoden jaksoissa.  Neljän vuoden perspektiivi on ollut riittävä, kun ollaan oltu käynnistysvaiheessa. Neljän vuoden ajanjakso on kuitenkin liian lyhyt pelastustoimen tulevaan kehittämiseen, joten näkökulman ja strategisen tavoitteen tulee olla vähintään vuodessa 2020.  Strategiaa tarvitaan mm. siksi, että saadaan yksittäiset vuosisuunnitelmat, esim. palvelutasopäätösjaksot, suunnitellusti toteuttamaan yhteistä pidemmän aikavälin tavoitetasoa, visiota.

Nyt valmistellun strategialuonnoksen, strategia 2020, valmistelussa on huomioitu myös valtakunnan strateginen tilanne. Pelastusjohtaja Sainio on osallistunut Sisäministeriön vetämään pelastustoimen johdon foorumiin, joka on valmistellut koko pelastustoimen yhteistä valtakunnallista strategiaa. Samaan aikaan ovat pelastuslaitokset valmistelleet yhteistä pelastuslaitosten strategiaa. Pelastuslaitosten valmistelutyötä on vetänyt pelastusjohtajien hallitus, jonka jäsen pelastusjohtaja Sainio on.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen nyt valmisteltu oma strategia, Strategia 2020, on hyvin linjassa edellä mainittujen valtakunnallisten strategioiden kanssa. Strategiaa 2020 on pelastuslaitoksella valmisteltu hyvin laajapohjaisella ryhmällä. Työhön on viimeisen puolentoista vuoden aikana osallistunut lähes 30 henkilöä. Henkilöt ovat edustaneet kaikkia pelastuslaitoksen keskeisiä toimialoja, lisäksi mukana on ollut kaksi henkilöstön edustajaa. Valmistelutyötä on tehty useassa koko päivän seminaarissa ja yhteisten päivien välissä ovat pelastuspäälliköt valmistelleet erityiskysymyksiä omissa pienryhmissään. Pelastuslaitoksen yhteistoimintaryhmää ja lautakuntaa on informoitu työn etenemisestä. Nyt strategiatyö on saatu siihen pisteeseen, että se voidaan esitellä lautakunnalle, jonka tehtävänä on lopullisen strategia vahvistaminen.

Strategia 2020 tavoitteena on luoda yhteinen arvopohja pelastuslaitoksemme tulevalle työlle. Strategiassa määritellään yhteiset arvot (luonnos: ammattitaitoisesti, nopeasti, tasapuolisesti). Strategiassa on myös yhteinen visiomme (luonnos: ”Varsinais-Suomen pelastuslaitos on kehittyvä alansa valtakunnallinen suunnannäyttäjä ja laadukkaiden pelastus- turvallisuus- ja ensihoitopalveluiden tuottaja”). Vision tavoite on antaa pohja/suunta tuleville palvelutasopäätöksille, ensihoidon sopimuksille, henkilöstösuunnitelmille, yms. Strategiassa määritellään myös toiminta-ajatuksemme (luonnos: ”Laadukkaat pelastustoiminta-, turvallisuus- ja ensihoitopalvelut tuotetaan Varsinais-Suomessa ammattitaitoisesti, tasapuolisesti ja nopeasti kaikkina vuorokauden aikoina”). Toiminta-ajatus luo yhteisen pohjan sille tavalle, millä palveluja tuotamme.

Strategian käytännön toteuttaminen edellyttää lisäksi, että määrittelemme ne tulevaisuuden tärkeimmät painopisteet, jotka tulee erityisesti huomioida, jotta vision tavoite saavutetaan. Näitä painopisteitä on nyt esitetyssä luonnoksessa määritelty viisi (1. Osaava, motivoitunut ja toimintakykyinen henkilöstö, 2. Osaavat, motivoituneet, toimintakykyiset sopimuspalokunnat, 3. Toimiva ja kattava/ riittävä paloasemaverkosto,4. Tyytyväiset asiakkaat ja kuntaomistajat sekä 5.  Toiminnan edellyttämät riittävät taloudelliset resurssit.) Kustakin painopistealueesta on vielä erikseen haettu kriittiset tekijät eli ne seikat, jotka eniten vaikuttavat ko. kohdan toteutumisen onnistumiseen. Kriittisten tekijöiden avulla voimme priorisoida tekemisiämme, jolloin resurssit vuosittain kohdentuvat parhaiten vision toteuttamiseen.

Strategian toteutumista mitataan niillä mittareilla, jotka löytyvät seuraavan strategiatason käytännön vuosiohjelmista. Näistä vuosiohjelmista tärkein on palvelutasopäätös. Palvelutasopäätökseen, joka on valtuustokausittain hyväksyttävä asiakirja, sisältyy mittareiden lisäksi myös esim. investointisuunnitelma, paloasemaverkkopäätös, valvontasuunnitelma, jne. Palvelutasopäätöksen lisäksi tärkeitä vuosiohjelmia ovat talousohjelma, henkilöstösuunnitelma, ensihoidon suunnitelma, jne.

Strategian vahvistamisen jälkeen on tarkoitus, että strategian keskeinen sisältö viestitään koko henkilöstölle, myös vapaaehtoiselle. Strategian toteutumisen edellytyksenä on, että jokainen laitoksemme työntekijä, päätoiminen ja vapaaehtoinen, mieltää yhteisen tavoitteen tärkeyden ja osaltaan sitoutuu sen tavoittelemiseen. Strategian toteuttamisessa keskeisiä ”työkaluja” ovat edellä mainitut vuosiohjelmat/suunnitelmat. Näiden vuosiohjelmien laadinnassa ja päivittämisessä tullaan strategian tavoitteet muuttamaan käytännön tekemiseksi ja tavoitteeksi. Jokaiselle tulosalueelle määritellään niissä vuositavoitteet ja resurssit. Osa tavoitteista johdetaan jopa aina henkilökohtaisiksi vuositavoitteiksi.

Liite 1                                  Strategia 2020

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää vahvistaa Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen strategia 2020.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Vsaluelk § 105
Liite 1:Strategia 2020