Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta 82 30.09.2010

10710-2010 (642, 021)

Liedon paloasematilojen vuokraaminen

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on kilpailuttanut Liedon paloasematilojen vuokran/vuokraamisen. Hankinnassa käytettiin avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa edellyttäen vuokranantajalta tiettyjä valintakriteereitä. Aluepelastuslautakunta päätti 15.9.2010 hylätä kaikki tarjoukset, koska tarjouspyyntö ei ollut hyväksytyn hankesuunnitelman mukainen. Asia tuodaan lautakunnan käsittelyyn hankintaoikaisua varten.

Vsaluelk § 82

Pelastuspäällikkö Mika Kontio ja hallintopäällikkö Olavi Leppäranta 23.9.2010:

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päätti 15.9.2010 § 78 hylätä Liedon paloasematilojen vuokraamista koskevan kilpailutuksen tarjoukset, koska tarjouspyyntö ei ollut aikaisemmin hyväksytyn hankesuunnitelman mukainen. Oltaessa päätöksestä yhteydessä hankkeen yhdessä pelastuslaitoksen kanssa kilpailuttaneeseen Tilaliikelaitokseen todettiin, että päätös perusteluineen on todennäköisesti hankintalain vastainen. Tehdystä hankintapäätöksestä ja, mikäli se oli virheellinen, sen korjaamisesta, pyydettiin lakimieheltä lausunto.

 

Lakimies Pauliina Ahlas, Tilaliikelaitos 22.9.2010:

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on 8.12.2008 § 119 päätöksen kohdalla hyväksynyt Liedon korvaavien paloasematilojen hankesuunnitelman ja tilaohjelman kustannusarvioineen ja valtuuttanut Turun kaupungin tilalaitoksen (nyk. Tilaliikelaitos) kilpailuttamaan hankekokonaisuuden yhteistyössä aluepelastuslaitoksen kanssa. Ehdotuksen valmistelutekstissä todetaan, että hankesuunnitelman, tilaohjelman ja alustavan kustannusarvion hyväksynnän jälkeen on tarkoituksena kilpailuttaa hankekokonaisuus, ja että Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan päätettäväksi tuodaan seuraavassa vaiheessa esitys hankkeen toteuttamisesta kilpailutuksen perusteella.

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos esitti suoritetun kilpailutuksen perusteella 10.8.2010 ja edelleen 15.9.2010, että V-S aluepelastuslautakunta päättäisi vuokrata tilat tarjouskilpailussa halvimman tarjouksen antaneelta tarjoajalta. Lautakunta päätti kuitenkin hylätä kaikki tarjoukset sillä perusteella, että tehty tarjouspyyntö ei ollut Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan 18.12.2008 § 119 kohdalla hyväksymän hankesuunnitelman mukainen.

 

Aluepelastuslautakunnan päätös on virheellinen, sillä tarjouskilpailussa saatuja tarjouksia ei voi hylätä sillä perusteella, että tarjouspyyntö olisi virheellinen tai suunnitelmien vastainen. Tarjous voidaan hylätä sillä perusteella, että se olisi tarjouspyynnön vastainen.

 

Julkisista hankinnoista annetussa lain 73 §:n 1 momentin (348/2007) mukaan hankintayksikön on tehtävä ehdokkaiden ja tarjoajien asemaan vaikuttavista ratkaisuista sekä tarjousmenettelyn ratkaisuista kirjallinen päätös, joka on perusteltava. Hankintalakia koskevassa hallituksen esityksessä (HE 190/2009 vp) todetaan, että hankintapäätös on perusteltava siten, että päätöksestä käy ilmi ratkaisuun olennaisesti vaikuttaneet seikat sellaisella tarkkuudella, että ehdokas tai tarjoaja voi päätöksen ja sen perustelujen nojalla arvioida, onko hankintamenettelyssä noudatettu lain velvoitteita.

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on päätöksessään 15.9.2010 esittänyt, että tarjouspyyntö on ollut hankesuunnitelman vastainen, perustelematta hankesuunnitelman vastaisuutta kuitenkaan yksilöidymmin. Tämä menettely ei täytä hankintalain 73 § 1 momentissa säädettyä edellytystä perustellun päätöksen antamisesta.

 

Hankintalaissa ei ole nimenomaisia säännöksiä hankinnan keskeyttämisestä, mutta markkinaoikeus on vakiintuneessa oikeuskäytännössään katsonut, että hankinnan keskeyttämiseen on oltava todellinen ja perusteltu syy. Oikeuskäytännössä on myös todettu, että kun hankintayksikkö on aloittanut julkisen hankintamenettelyn, se voi ainoastaan hyväksyttävällä perusteella palata siihen vaihtoehtoon, että se toteuttaakin kysymyksessä olevan palvelun esimerkiksi omana työnä. Hankinnan keskeyttäminen siinä vaiheessa, kun tarjouskilpailu on jo pidetty ja siinä annettujen tarjousten kesken on tehty tarjousvertailu, vaatii siis perusteekseen hyväksyttävän syyn. Huomioon on otettava myös tarjouskilpailuun osallistuneiden tarjoajien oikeusturva.

 

Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen. Lain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse ottaa hankintapäätöksen tai ratkaisun korjattavakseen 60 päivän kuluessa siitä, kun hankintaoikaisun kohteena oleva päätös tai ratkaisu on tehty.

 

Koska Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan päätös on julkisista hankinnoista annetun lain vastainen sillä perusteella, että siinä on hylätty tarjoajien tarjoukset ilman lakiin perustuvaa ja perusteltua syytä, tulisi lautakunnan päätöstä oikaista hankintaoikaisuna viimeistään siihen mennessä, kun 60 päivää on kulunut virheellisen päätöksen tekemisestä.

 

Pelastuspäällikkö Mika Kontio ja hallintopäällikkö Olavi Leppäranta 23.9.2010:

 

Tilaliikelaitoksen lakimiehen antaman lausunnon mukaan aluepelastuslautakunnan päätös 15.9.2010 § 78 on hankintalain vastainen ja tehty päätös tulee ratkaista uudestaan hankintaoikaisuna. Tarjouskilpailussa jätettyjen tarjousten voimassaoloajan johdosta hankintaoikaisupäätös tulisi tehdä viipymättä.

 

Liite 1                                Tarjouspyyntö

 

Liite 2                                Yhteenveto

 

Liite 3                                Vuokrasopimus

 

 

Hallintosäännön 3 §:n mukaan lautakunnan kokoukset pidetään lautakunnan päättäminä aikoina ja kokous voidaan pitää myös, milloin puheenjohtaja katsoo kokouksen tarpeelliseksi.

 

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

 

Ehdotus       Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää hankintaoikaisuna oikaista 15.9.2010 tekemänsä päätöksen siten, että lautakunta päättää hylätä Kiinteistöyhtymä Kaunisto Juha Kaunisto Jukka tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena ja päättää, että Liedon paloasematilat vuokrataan, tarjouspyynnön ja hankkeen muiden asiakirjojen mukaisina, halvimman tarjouksen antaneelta Rakennus-Salama Oy:ltä pääomavuokralla 32.640 €/kk, alv. 0 %. Lisäksi Aluepelastuslautakunta päättää valtuuttaa pelastusjohtajan allekirjoittamaan vuokrasopimuksen.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen sekä oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmKiinteistöyhtymä Kaunisto Juha Kaunisto Jukka ja Kaunisto Pentti
aoRakennus-Salama Oy
ilmSkanska Talonrakennus Oy
ilmYIT Rakennus Oy
tiedKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus
tpvTilaliikelaitos


Liitteet:

Vsaluelk § 82
Liite 1:Tarjouspyyntö
Liite 2:Yhteenveto
Liite 3:Vuokrasopimus