Varsinais-Suomen pelastuslaitoksessa on valmisteltu ehdotus tulospalkkioihin vuodelle 2010. Vuosina 2005–07 tulospalkkiota maksettiin palotarkastuksista. Vuoden 2007 osalta tulospalkkiojärjestelmää laajennettiin operatiiviseen toimintaan ja sairaankuljetukseen ja vuonna 2008 edelleen johto-, hallinto- ja toimistotehtäviä suorittavilla sekä teknisen tulosalueen henkilöillä.

Aluepelastuslaitoksen teknisen tulosalueen tehtävänä on huolehtia pelastuslaitoksen hankinnoista, kaluston, varusteiden ja kiinteistöjen kunnossapidosta sekä tietoliikenne- ja viestijärjestelmästä, eli tekninen tulosalue palvelee laitoksen pelastuslain mukaisia tehtäviä suorittavia toimintoja huolehtimalla pelastustoimintatehtävien edellyttämän raskaan kaluston sekä varusteiden ja välineiden toimintakunnosta, viestiyhteyksien ja –laitteiden toimintakunnosta samoin kuin ennaltaehkäisevän työn ja koulutuksen edellyttämän kaluston ja välineistön toimintakunnosta. Asiakkaina teknisellä tulosalueella ovat laitoksen muut tulosalueen ja niiden henkilöstö, ja tulospalkkion mittareina käytetään työtyytyväisyyttä, asiakastyytyväisyyttä, koulutukseen osallistumista ja taloudellisuutta.

Ketkä kuuluvat tulospalkkion piiriin

Vuoden 2010 tulospalkkion piiriin kuuluvat pelastuslaitoksen omistaman kaluston, varusteiden ja tilojen päivittäisestä käyttökuntoisuudesta vastaavat ja huolehtivat teknisen tulosalueen henkilöt.

Tavoitteet, joiden toteutumista seurataan

Pelastustoimen säädökset asettavat tulospalkkion perusteena oleville toiminnallisille tavoitteille, so. ennaltaehkäisevälle työlle ja palotarkastuksille, operatiiviselle pelastustoiminnalle sekä väestönsuojelulle, koko pelastuslaitosta koskevat tavoitteet. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää käyttökuntoista ja huollettua kalustoa, välineistöä ja varusteita, joiden kunnosta ja ylläpidosta vastaa tekninen tulosalue. Lisäksi toiminnan on oltava taloudellista ja laadullisesti korkeatasoista.

Pelastustoimi järjestetään ja palvelut tuotetaan aluepelastuslautakunnan tekemän pelastustoimen palvelutasopäätöksen mukaisesti, ja tulospalkkiojärjestelmässä seurataan pelastustoimen palvelutasosta sekä taloudellisista ja laadullisista tavoitteista johdetuista hallintokunnan kriittisistä menestystekijöistä valittujen tavoitteiden toteutumista. Kriittiset menestystekijät, joita seurataan, ovat:

1. Työtyytyväisyys, jota seurataan kahden vuoden välein suoritettavalla, henkilöstölle kohdistettavalla työtyytyväisyyskyselyllä.

2. Asiakastyytyväisyys, jota seurataan vuosittain suoritettavalla, laitoksen sisäisille asiakkaille kohdistettavalla kyselyllä.

3. Henkilöstökoulutuksen määrä (koulutustuntia / henkilö).

4. Taloudellisuus.

Tavoitteiden painoarvot

Tavoitteiden saavuttamista mitataan neljällä mittarilla, joiden painoarvot vaihtelevat 10 %:sta 40 %:iin.

Mittarit, joilla tavoitteiden toteutumista seurataan

Tasapainotetun tuloskortiston tavoitteiden saavuttamista seurataan ”liikennevalo” – symboleilla. Mittareiden kehittyminen tavoitteen suuntaan (vihreä), pysyminen ennallaan (keltainen) tai muuttuminen tavoitteen vastaiseen suuntaan (punainen) vaikuttaa tulospalkkioon, jota maksetaan täysi määrä mittarilta, jos väri on vihreä, 50 % mittarilta, jos väri on keltainen, ja tulospalkkiota ei makseta lainkaan mittarilta, jos väri on punainen.

• Työtyytyväisyys

Pelastustoimen henkilöstön kehittämisohjelman tavoitteina on osaava, ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilöstö tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja henkilöstöä kannustavasti johdetussa pelastuslaitoksessa. Työntekijöiden työtyytyväisyyttä mitataan kahden vuoden välein toteutettavalla tyytyväisyyskyselyllä. Tavoitteena on aikaisempaan kyselyyn verrattuna parempi työtyytyväisyys.

• Asiakastyytyväisyys

Teknisen tulosalueen tehtävänä on suunnitella, koordinoida ja toteuttaa koko pelastuslaitoksen osalta ajoneuvokaluston, pelastusvälineistön ja varusteiden sekä toimitilojen ja henkilöstön tarvitseman välineistön hankinta ja huolto. Asiakastyytyväisyyttä mitataan vuoden lopulla laitoksen henkilöstölle suoritettavalla kyselyllä. Tavoitteena on saada pisteiden keskiarvon ylittävä tulos.

• Henkilöstökoulutuksen määrä

Nykyistä laadukkaampien palvelujen tuottaminen edellyttää henkilöstön osaamisen lisäämistä mm. koulutuksen avulla. Koulutuksen painopisteet on johdettu palvelutasopäätöksestä. Tavoitteena on lisätä henkilöstökoulutuksen määrää (koulutustuntia / henkilö) 5 %:lla vuosittain.

• Taloudellisuus

Taloudellisuutta mitataan pelastuslaitoksen talousarvion ja tilinpäätöksen (pl. sairaankuljetus) menojen vertailulla. Taloudellisuutta mittaavalla mittarilla talousarvion menojen toteutuma 99 % - 100,2 %:sti oikeuttaa 50 % - 100 %:n tulospalkkio-osuuteen tällä mittarilla.

Seuranta-ajanjakso

Seurantajakso on vuosi 2010.

Maksettavan tulospalkkion määrä

Tulospalkkioina maksetaan enintään 4 % tulospalkkion piiriin kuuluvien henkilöiden vuosiansioista, kuitenkin enintään 1.500 €. Kunkin henkilökohtainen maksuprosentti määräytyy koko laitokselle asetettujen, seurattavien tavoitteiden saavuttamisasteiden ja näiden painokertoimien mukaan.

Palvelussuhteen alkamisen ja päättymisen vaikutus

Henkilö, jonka palvelussuhde alkaa kesken seurantajakson ja jonka palvelussuhde on kestänyt yli puoli vuotta seurantajakson päättyessä, saa tulospalkkion työssäoloajan suhteessa. Henkilö, jonka palvelussuhde päättyy kesken seurantajakson muusta kuin eläkkeelle jäämisen johdosta, ei saa tulospalkkiota ao. seurantajaksolta.

Työnteon määräaikaisen keskeytyksen vaikutus tulospalkkioon

Työnteon määräaikaisesti keskeytyessä maksetaan tulospalkkio vain työajan suhteessa vuosityöaikaan.

Keskeytettäessä työnteko palkattomalla virkavapaalla toisen työnantajan palvelukseen siirtymisen johdosta ei tulospalkkiota makseta.

Henkilöiden tulospalkkioiden suuruuden määräytyminen

Henkilön kokonaispisteet (toiminnalliset + taloudelliset) muodostuvat asetettujen tavoitteiden saavuttamisprosentin ja taloudellisuusasteikon sijoituksen mukaan annettavien, painokertoimilla painotettujen pisteiden summalla, joka jaetaan maksimituloksen ja 4 %:n tulospalkkiokaton mukaan määräytyvällä jakajalla. Saatu tulos on ko. henkilön tulospalkkion maksuprosentti vuosiansioista.

Liitteenä taulukko tulospalkkioprosentin muodostumisesta (liite 5:1 Teknisen henkilöstön mittarit 2010).

Liite 5 1 Teknisen henkilöstön mittarit 2010