Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta

Turussa 17.12.2009

Kannanotto

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta haluaa turvata hätäkeskuksen säilymisen Turussa

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta, joka vastaa alueellisesta pelastustoimesta
ja yleisen valmiussuunnittelun koordinoinnista valtioneuvoston päätöksen mukaisesti
Varsinais-Suomen pelastustoimen alueella, haluaa tuoda esille kantanaan seuraavaa:

Hätäkeskus tulee säilyttää Turussa

Suomessa hätäkeskusverkkoa ollaan supistamassa 15:stä 6:een. Tässä yhteydessä on ollut esillä Varsinais-Suomen ja Satakunnan hätäkeskusten yhdistäminen. Esille on noussut jopa Turussa toimivan hätäkeskuksen lopettaminen. Mielestämme Turun hätäkeskuksen säilyttämisen puolesta
puhuvat monet asiat.

Turussa on tarkoituksenmukaiset, uudet ja riittävät tilat laajemmallekin keskukselle. Maakuntamme on vahvasti kaksikielinen ja se edellyttää hätäkeskuksen säilyttämistä Turussa. Turun seudulla on mahdollista turvata pätevän ja ruotsinkielentaitoisen henkilöstön rekrytoiminen tarvittaviin tehtäviin. Muutenkin tärkeätä on huomioida henkilöstön saatavuus ja toimintakyvyn turvaaminen hätäkeskusten järjestelmien vikaantuessa. Turku maakuntansa keskuskaupunkina sekä perinteisenä koulutus- ja osaamiskeskuksena antaa hyvät edellytykset hätäkeskustoiminnan kehittämiselle.

Oleellista on huomioida saaristomeren ja koko alueen maantieteelliset erityispiirteet, joiden tuntemuksella ja hahmottamisella on merkitystä hätäkeskustyöskentelyssä. Saaristomeren alueen asutuksen hajanaisuus ja vaikeakulkuisuus on haastava toiminta-alue. Myös viranomaisyhteystyö meripelastuskeskuksen, merivartioston sekä poliisin, pelastustoimen ja sairaanhoidon kesken on turvattu, mikäli Turun hätäkeskus jatkaa toimintaansa.

Mikäli fuusioihin mennään, niin Satakunnan hätäkeskus liittyisi luontevasti Turkuun. Satakunnan keskussairaala kuuluu TYKS- yliopistosairaala-alueeseen, poliisihallinnolla on vanhastaan yhteistyötä ja niin edelleen. - Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan ehdoton kanta on, että hätäkeskus tulee säilyttää Turussa.

Uudistus on tärkeä, mutta se pitää toteuttaa niin, että päätökset kestävät ajassa. Palvelujen tulee olla tasoltaan laadukkaat ja yhtäläiset kaikilla hätäkeskusalueilla. Uskomme ja odotamme muutosten kehittävän Hätäkeskuslaitoksen toimintavarmuutta sekä edistävän hätäkeskustoiminnan tietojärjestelmien yhtenäistämistä ja tehokkuutta.

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta

Pia Lindell, puheenjohtaja, Turku (+358 503603369), ja Kaarlo Alanko varapuheenjohtaja(Salo),
sekä jäsenet; Barbara Heinonen (Länsi-Turunmaa), Piki Kettinen (Rusko),Timo Lehti (Salo), Timo Lehto(Turku), Pasi Markula (Loimaa), Tuula Muukkonen (Raisio), Mia Mäkinen (Turku), Vesa Närvänen (Turku), Raimo Oksa (Turku), Ilkka Rantala(Pöytyä), Heikki Wala (Uusikaupunki), Hanna Vuola (Laitila) sekä Minna Ylikännö (Lieto).