Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta 111 17.12.2009

11887-2006 (222)

Kalustonhoidon kustannusten laskuttaminen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta

Tiivistelmä:

Sauvon kunta pyytää Varsinais-Suomen pelastuslaitosta suorittamaan kalustonhoidon kustannuksia ajalta 1.1.2004 - 31.12.2008 yhteensä 72 272,27 euroa. Kunta viittaa pyynnössään mm. palokuntasopimukseen, aluesopimukseen ja allekirjoittamattomaan kalustonhoitosopimukseen Sauvon kunnan ja Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen välillä. Sauvon kunnan pyyntöä on käsitelty aluepelastuslautakunnassa 17.9.2009 § 73, jossa mm. valtuutettiin pelastusjohtaja neuvottelemaan Sauvon kunnan kanssa. Pelastusjohtaja Sainio ja Sauvon kunnanjohtaja Allen ovat neuvotelleet asiasta 30.10.2009. Neuvottelussa ei päästy yhteisymmärrykseen kalustonhoidon kustannuksista.

Vsaluelk § 111

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 2.12.2009:

Varsinais-Suomen alueellisen pelastustoimen käynnistyessä oli kuntien pelastustoimen henkilöstöllä mahdollisuus siirtyä Turun kaupungin / pelastuslaitoksen palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Sauvon kunnan palveluksessa ollut Jouko Högmander ei kuitenkaan omasta tahdostaan siirtynyt pelastuslaitoksen palvelukseen, vaan jäi Sauvon kunnan palvelukseen.

Koska Högmander ei siirtynyt pelastuslaitoksen palvelukseen, niin pelastuslaitos neuvotteli kunnan kanssa kalustonhoidon palvelusopimuksesta, jossa Högmanderin kunnalle tekemästä työpanoksesta osa olisi voitu osoittaa pelastustoimen kalustonhoidollisiin tehtäviin. Neuvottelut eivät johtaneet allekirjoitettuun ja yhteisesti hyväksyttyyn palvelusopimukseen.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella on muissa vastaavissa tapauksissa tehty palvelussuhdesopimus suoraan työntekijän kanssa tai erillinen sopimus palvelun ostamisesta kunnalta. Sauvon kunnan kanssa ei ole syntynyt kumpaakaan sopimusmallia. Pelastuslaitoksen omistaman kaluston hoito/huolto on pääsääntöisesti tuotettu käytönjälkeisenä huoltona mm. sopimuspalokuntien toimesta ja vaativammat huollot mm. sopimuspalokuntien ilmoituksen perusteella joko pelastuslaitoksen teknisen henkilöstön tuottamana tai ostopalveluna alan huoltoliikkeiltä.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on tarjonnut kunnalle molempia käytössä olleita sopimusvaihtoehtoja kunnan neuvotteleman / päättämän palokuntasopimuksen täyttämiseksi. Koska em. sopimuksia ei syntynyt, pelastuslaitos on toiminut samalla tavalla kuin muunkin omistamansa kaluston kanssa huoltojen osalta. Tästä huolimatta kunta on ilmoituksensa mukaan osoittanut työpanostaan pelastustoimen kaluston huoltoon ilman asiasta sopimista.

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta totesi kokouksessaan 17.9.2009, että perusteita Sauvon kunnanhallituksen esittämälle kustannusten korvauspyynnölle ei ole esitetyssä määrin ja päättää valtuuttaa pelastusjohtajan neuvottelemaan Sauvon kunnan kanssa enintään todennetun tarpeen mukaisesta korvauksesta. Neuvottelu käytiin 30.10.2009 (pelastusjohtaja Sainio, kunnanjohtaja Allén ja pelastuspäällikkö Kontio), mutta neuvottelutulosta asiaan ei saatu.

Yhteenvetona totean, että todellinen kalustonhoitoon tarvittava työaika paloasemakohtaisesti on huomattavasti vähäisempää kuin Sauvon kunta on Högmanderin osalta laskenut ja laskuttanut pelastustoimen kalustonhoitoa 45 %:n työajan mukaan. Pelastuslaitoksen itsensä tuottamana kalustonhoidosta vastaava henkilö vastaa itsenäisesti 8-10 paloaseman kalustonhoidosta, käyttäen paloasemakohtaiseen kalustonhoitoon enintään 2 tuntia/paloasema/viikko. Näin ollen kuukausittainen tarve on noin 8 tuntia ja kuukausituntimäärästä tämä vastaa noin 4,9 % (= todennettu tarve). Edelleen, koska pelastuslaitoksella ei ole ollut palvelussuhdesopimusta Jouko Högmanderin kanssa ja mahdollisuutta määritellä todellista työajan käyttötarvetta pelastustoimen kalustonhoitoon eikä kalustonhoidosta ole tehty erillistä sopimusta, jolla työnjohdollista ohjausta/tarvetta olisi myös voitu määritellä, on Sauvon kunnan esittämä pyyntö näkemykseni mukaan aiheeton ja kohtuuton.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta merkitsee tuloksettoman neuvottelutuloksen tiedokseen ja päättää hylätä Sauvon kunnan pyynnön kalustonhoidon korvauksesta perusteettomana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSauvon kunta