Lausunto

 

27.10.200910506-2009 (100)

 

 

 

Kaupunginhallituksen hallintojaosto        
Marja Salmi
-Tuominen

 

 

 

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen lausunto henkilöstöohjelmasta 2010–2012

 

Pelastusjohtaja Jari Sainio ja hallintopäällikkö Olavi Leppäranta 27.10.2009:

Kaupunginhallituksen hallintojaosto on 13.10.2009 § 263 päättänyt pyytää lauta- ja johtokunnilta 28.10.2009 mennessä lausunnot kaupungin henkilöstöohjelmasta 2010 – 2012.

Pelastustoimi on lailla määrätty alueelliseksi (Varsinais-Suomessa maakunnan alue). Pelastuslain mukaan alueella on järjestettävä pelastustoiminta, onnettomuuksien ehkäisy ja väestönsuojelu siten, kun laissa, sen nojalla annetussa asetuksissa ja määräyksissä on määrätty. Alueellisen pelastustoimen kustannukset maksavat pelastustoimen osakaskunnat asukasmääräperusteisesti. Pelastuslain mukaan, samoin valtioneuvoston Varsinais-Suomen alueellisen pelastustoimen järjestämisestä antaman päätöksen mukaan, alueellinen pelastustoimi voi tuottaa sopijakunnille muita palveluja erikseen sovitun mukaisesti, jolloin sopijakunnat maksavat näistä erillistehtävistä aiheutuvat menot pelastustoimelle.

Pelastustoimen on ylläpidettävä pelastustoiminnan ja sairaankuljetuksen valmiutta (paloasema, henkilöstö ja kalusto) pelastustoiminnan ja sairaankuljetuksen järjestämisestä annettujen säädösten, määräysten ja sopimusten mukaisesti. Paloasemaverkko on rakennettava riskikartoituksen tulosten edellyttämän toimintavalmiusajan vaatimusten mukaan (palvelutasopäätös). Miehistö on mitoitettava siten, että pelastustoiminta voidaan aloittaa vaativien ja vaarallisten tehtävien edellyttämät työturvallisuusvaatimuksetkin huomioiden riittävällä henkilöstöllä. Sairaankuljetusta varten on oltava sopimusten edellyttämä ajoneuvokalusto ja miehitys.

Alueellisesti toimivan pelastustoimen henkilöstöön ei ole sovellettavissa samoja henkilöstömäärän supistamistavoitteita, jotka koskevat yleisesti Turun kaupungin henkilöstöä, vaan tavoitteissa on voitava huomioida toimialakohtaiset peruslähtökohdat.

 Henkilöstöohjelmassa esitetään työhyvinvoinnin ohella haasteena tuloksellisuuden ja tuottavuuden parantaminen, ja keskeisenä kehittämiskohteena esitetään mm. kannustavan työilmapiirin luominen mm. kannustavaa palkkausta kehittämällä. Mittarina on kuitenkin edellisten kanssa ristiriidassa oleva palkkamenojen kehitys, jossa tavoitteena on palkkamenojen alentuminen samassa suhteessa työvoiman aleneman kanssa huomioimatta mahdollisuutta jakaa tuottavuuden parantamisella saatavaa säästöä kannustavana palkkatekijänä henkilöstölle tai matalan palkkatason aiheuttamia ongelmia rekrytoinnille ja henkilöstön pysyvyydelle.

Muilta osin pelastustoimella ei ole huomautettavaa henkilöstöohjelmasta.

Aluepelastuslaitos valmistelee pelastustoimen henkilöstösuunnitelman päivittämistä vuosille 2010 – 2012 aluepelastuslautakunnan päätettäväksi. Suunnitelmassa linjataan pelastustoimen tehtävien edellyttämät henkilöstön määrälliset ja laadulliset tavoitteet, niin maantieteellisesti kuin toiminnallisestikin, valtuustokauden loppuun saakka. Suunnitelmassa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan Turun henkilöstöohjelman tavoitteita ja keinoja.