Varsinais-Suomen aluepelastustoimen johtosääntö

 

1 § Toimiala ja tehtävät

 

Varsinais-Suomen alueellisesta pelastustoimesta ja yleisen valmiussuunnittelun koordinoinnista valtioneuvoston päättämällä Varsinais-Suomen pelastustoimen alueella huolehtii Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta alaisenaan aluepelastuslaitos sen mukaan, kuin valtioneuvoston 5.3.2003 tekemässä päätöksessä on määrätty.

 

Aluepelastuslaitos toimii pelastustoimen alueen kuntien palokuntana.

 

Aluepelastuslautakunta voi tuottaa myös muita pelastustoimeen läheisesti liittyviä palveluja.

 

2 § Lautakunnan kokoonpano

 

Turun kaupunginvaltuusto valitsee toimikaudekseen lautakuntaan 15 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Edellä mainittujen jäsenten ja varajäsenten nimeämisessä on noudatettava, mitä valtioneuvoston 5.3.2003 tekemässä päätöksessä on määrätty.

 

Lautakunnan esittelijänä toimii pelastusjohtaja.

 

Lautakunnan sihteerinä toimii lautakunnan määräämä henkilö.

 

3 § Lautakunnan toimivalta

 

Sen lisäksi mitä pelastustoimesta annetussa laissa ja muualla on säädetty ja määrätty ja mikäli tehtävää ei ole annettu toiselle viranomaiselle lautakunta päättää toimialallaan seuraavat asiat:

 

1. Vahvistaa aluepelastuslaitoksen strategian ja organisaation sekä hyväksyy toimintasäännön,

 

2. Huolehtii väestönsuojelukoulutuksesta,

 

3. Huolehtii tarpeellisten sopimusten tekemisestä vapaaehtoisten palokuntien, laitospalokuntien ja muiden palveluiden tuottajien kanssa,

 

4. Päättää aluepelastuslaitoksen perimien maksujen ja korvausten perusteet sekä aluepelastuslaitoksen myymien palvelujen korvausperusteet,

 

5. Päättää nuohouspiirijaon ja nuohoustaksan hyväksymisestä,

 

6. Huolehtii valmiussuunnitelmien koordinoinnista,

 

7. Vahvistaa ne periaatteet, joiden perusteella pelastustoimen palvelutaso

määritellään sekä määrittelee sen vähimmäistason, joka pelastustoimen osalta tulee toteutua toimialueella.

 

8. Päättää aluepelastuslaitoksen henkilöstösuunnitelmasta, virkojen ja työsopimussuhteiden perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä muista palvelussuhteiden ehdoista kaupunginhallituksen hallintojaoston antamien ohjeiden mukaisesti.

 

9. Hyväksyy tilahankkeiden tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen määräysten estämättä vuokrahankkeiden hankesuunnitelmat, kun vuokrattava toimitila sijaitsee muun kunnan kuin Turun kaupungin alueella.

 

Aluepelastuslautakunta voi siirtää toimivaltaansa alaiselleen viranhaltijalle.

4 § Aluepelastuslaitoksen johto

 

Aluepelastuslaitosta johtaa ja valvoo lautakunnan alaisena virastopäällikkönä pelastusjohtaja sekä pelastusjohtajan välittöminä alaisina kolme (3) pelastuspäällikköä.

 

Pelastusjohtajan ottaa Turun kaupunginhallitus lautakuntaa kuultuaan.

 

Pelastusjohtajan kelpoisuusvaatimuksena on sen lisäksi, mitä laissa tai muualla on säädetty tai määrätty, yliopistossa, korkeakoulussa, ammattikorkeakoulussa tai teknisessä opistossa suoritettu virkaan soveltuva tutkinto, riittävä johtamiskokemus vakinaisen palokunnan päällystötehtävissä, hallinnollista kokemusta, suomen ja ruotsin kielen vähintään hyvä suullinen ja kirjallinen taito.

 

Lautakunta määrää pelastusjohtajalle varahenkilön.

 

5 § Pelastusjohtajan tehtävät ja toimivalta

 

Sen lisäksi mitä muutoin on määrätty ja sikäli, kun asia ei kuulu toiselle viranomaiselle, pelastusjohtaja ratkaisee asiat, jotka koskevat

 

1. Hankinta-, urakka-, suunnittelu-, myynti- ja muiden sopimusten tekemistä aluepelastuslautakunnan vahvistamissa rajoissa,

2. Paloasemien miehitystä ja kaluston sijoittamista,

3. Helpotuksen tai vapautuksen myöntämistä aluepelastuslaitokselle tulevan julkis- tai yksityisoikeudellisen maksun tai saatavan suorittamisesta, milloin se lain tai niiden määräysten mukaan, joihin maksu tai saatava perustuu, on sallittua ja yksittäistapauksessa perusteltua,

4. Irtaimen omaisuuden hankkimista tai vuokraamista aluepelastuslaitoksen tarpeisiin, sellaisen omaisuuden myyntiä, vuokraamista ja käytettäväksi luovuttamista sekä siirtämistä toiselle kaupungin virastolle tai laitokselle.

5. henkilöstön ottamista, palkka-asioita ja palkitsemista aluepelastuskunnan asettamissa rajoissa ja henkilöstösuunnitelman puitteissa.

 

Pelastusjohtaja voi siirtää päätösvaltaansa alaiselleen viranhaltijalle.

 

6 § Aluepelastuslaitoksen muu henkilökunta

 

Aluepelastuslaitoksessa on tarpeellinen määrä muuta henkilökuntaa.

 

Muun henkilökunnan kelpoisuusvaatimuksista on voimassa, mitä laissa tai muualla on määrätty tai mitä viran tai työsuhteen perustamisen yhteydessä on päätetty.

 

Laitoksen organisaatiosta sekä sen henkilöstön tehtävistä määrätään toimintasäännössä.

 

7 § Asiakirjojen allekirjoitukset

 

Lautakunnan kirjelmät, lautakunnan päätöksen perusteella tehtävät sopimukset, sitoumukset ja asiakirjat allekirjoittaa pelastusjohtaja, jollei lautakunta yksittäistapauksessa toisin päätä.

 

8 § Voimaantulo

 

Tämä johtosääntö tulee voimaan 1.1.2010.