Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta 79 17.09.2009

7690-2009 (222)

Laitilan pelastustoiminnan palvelutason turvaaminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 79

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

Laitilan kaupungin tekninen lautakunta on pyytänyt Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnalta selvitystä palvelutasopäätöksen toteutumisesta Laitilan kaupungin alueella.

Liite 1Laitilan kaupungin teknisen lautakunnan selvityspyyntö

Varsinais-Suomen pelastuslaitos vastaa Varsinais-Suomen maakunnan alueella pelastuslain mukaisista tehtävistä. Pelastuslain mukaisia tehtäviä maakunnan alueella suorittavat pelastuslaitoksen päätoiminen henkilöstö sekä sopimuspalokunnat (70kpl) ja työsopimussuhteessa toimivat palomiehet. Pelastuslaitoksella on maakunnan alueella 83 paloasemaa, jotka toimivat kuntarajoista riippumatta siten, että onnettomuuteen joutunut saa laadukkaan avun mahdollisimman nopeasti. Pelastustoimintaan kuuluvia tehtäviä tapahtui maakunnan alueella vuonna 2008 yli 8.500.

Laitilan kaupungin alueella ensimmäisen (lähin) yksikön muodostaa L11, jonka miehittää Laitilan puolivakinainen palokunta. Virka-aikoina yksikön miehitystä varmistaa kolme paloasemalla työskentelevää päätoimista palomiestä. Vastaava järjestely on käytössä Someron ja Paimion paloasemilla.

Määrälliset ja laadulliset vaatimukset pelastustoiminnalle määrittää pelastustoimen lautakunta pelastustoimen palvelutasopäätöksessä. Pelastustoimen lautakunta on päättänyt nykyisen palvelutasopäätöksen vuosille 2009-2012. Ennen päätöstä on palvelutasopäätöksestä pyydetty kuntien lausunnot. Nykyiseen palvelutasopäätökseen Laitilan kaupunki antoi lausunnon, jossa se kiinnitti huomiota mm. seuraaviin seikkoihin:

- palvelutasopäätöksen tavoitteet ovat hyvin perustellut toiminnan tehostamisen ja kustannusten taloudellisuustavoittelun osalta

- aluepelastuslaitoksen tulee  panostaa liikenneonnettomuuksien pelastustehtävien valmiuteen valtatien 8 alueella

- Kuusiston saha on merkittävä riskikohde

- kuntien tasavertaisen aseman saavuttamiseksi on perusteltua delegoida itsenäistä päätösvaltaa aluepelastuslautakunnalle ja rajoittaa otto-oikeuden käyttömahdollisuutta

Palvelutasopäätös perustuu operatiivisen toiminnan osalta valtakunnalliseen riskianalyysiin. Riskianalyysin perusteella syntyy riskialueita. Operatiivisen toiminnan osalta palvelutasopäätöksessä on asetettu tavoitteeksi, että onnettomuuskohteet tulee kiireellisissä pelastustehtävissä tavoittaa riskiluokan mukaisella toimintavalmiusajalla keskimäärin 85%:ssa tehtävistä. Korkeimman riskiluokan (riskiluokka I) alueita löytyy Turun kaupungin alueelta sekä Uudenkaupungin ja Salon kaupunkien keskustoista. Laitilan kaupungin alueella on riskialueita II, III ja IV. Palvelutasopäätöksen mukaan ensimmäisen pelastusyksikön toimintavalmiusaikavaatimus II –riskialueilla sattuneissa kiireellisissä tehtävissä on 10 minuuttia ja III –alueella 20 minuuttia hälytyksestä. IV –alueilla aika voi olla pidempikin.

Vuonna 2008 toiminta-aikavaatimus kiireellisissä pelastustehtävissä saavutettiin 96%:sesti koko maakunnassa, mikä on selvästi paremmin kuin palvelutasopäätöksen minimivaatimus (85%). Laitilan kaupungin alueella tapahtuneissa kiireellisissä onnettomuuksissa ja ensivastetehtävissä vastaava luku vuonna 2008 oli vielä hieman tätäkin korkeampi, ollen 97%. Kuluneen vuoden aikana Laitilan alueella on tapahtunut 136 kpl kiireellisiä pelastustoimen tehtäviä ja näiden toimintavalmiusajat ovat edellisvuoden hyvää tasoa.

Pelastuslaitos on viime vuosina panostanut erityisesti liikenneonnettomuuksien pelastusvalmiuksien parantamiseen. Pelastusyksiköiden kalustoa on täydennetty liikenneonnettomuuksissa tarvittavilla erikoisvälineillä, koulutusta on lisätty sekä yhteistyötä tielaitoksen kanssa on tiivistetty. Painopistealueina ovat olleet valtatiet 1, 10, 9 ja 8, sekä näiden läheisyydessä toimivat paloasemat.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusLautakunta päättää lähettää yllä olevan selvityksen vastauksena Laitilan teknisen lautakunnan 3.6. lähettämään kyselyyn. Pelastustoimen lautakunta toteaa lisäksi, että Laitilan kaupungin pelastustoimen palvelutasovaatimukset täyttyvät ja ovat voimassa olevan palvelutasopäätöksen mukaisia.

Kokouksessa esiteltiin liite tehtävistä ja toimintavalmiusajoista tulosalueittain.

Liite 2Tehtävät ja toimintavalmiusajat tulosalueittain

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmLaitilan kaupungin tekninen lautakunta


Liitteet:

Vsaluelk § 79
Liite 1:Laitilan kaupungin teknisen lautakunnan selvityspyyntö
Liite 2:Tehtävät ja toimintavalmiusajat tulosalueittain