Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta 61 20.08.2009

6704-2009 (114)

Viranomaiseksi määrääminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 61

Hallintopäällikkö Olavi Leppäranta:

Pelastuslain (468/2003) 4 §:n mukaan pelastustoimen alueen pelastusviranomaisia ovat sen ylin viranhaltija ja alueen määräämät muut pelastustoimen viranhaltijat sekä alueen pelastustoimen asianomainen monijäseninen toimielin.

Pelastustoimen viranomaistehtäviin kuuluu pelastuslain 3 §:ssä esitetyt tehtävät, joiden suorittamiseen liittyy tai saattaa liittyä julkisen vallan käyttöä. Pelastuslain 89 §:n mukaan pelastusviranomaisen on käytettävä virkatehtävissään virkapukua, jollei virkatehtävän laatu tai luonne muuta edellytä. Lisäksi pelastusviranomaisella on oltava virkatehtävissään mukana virka-aseman tunnisteeksi tarkoitettu henkilökortti.

Aluepelastuslautakunnan johtosäännön mukaan lautakunta päättää aluepelastuslaitoksen organisaation ja hyväksyy toimintasäännön, joihin päätöksiin katsotaan kuuluvan myös viranomaiseksi määräämisen.

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on 7.1.2004 § 11 määrännyt ne operatiivisen pelastustoiminnan, sairaankuljetuksen ja tarkastustoiminnan virat, joiden tehtäviin liittyy pelastustoimeen kuuluvaa julkisen vallan käyttöä ja viranomaistehtäviä.

Alueellisen pelastustoimen aloittaessa pelastuslaitokseen perustettiin valmiussuunnittelijan työsopimussuhde, joka hallintojaoston päätöksellä 16.6.2009 § 192 on muutettu virkasuhteeksi perusteluina valmiussuunnittelijan tehtäväkuvan laajentuminen pelastuslain edellyttämien varautumisen järjestelyjen suunnittelu- ja valvontatehtäviin, jotka edellyttävät virkasuhdetta ja viranomaisroolia (pelastuslaki §§ 51 ja 52), ja edelleen valmiussuunnittelijan osallistumiseen operatiiviseen johtamiseen (päivystys), kun viranhaltijalla on operatiivisen johtamisen edellyttämä kelpoisuus. Tehtäväkuvan muuttuminen edellyttää valmiussuunnittelijan viran lisäämistä julkista valtaa käyttävien ja viranomaistehtäviä suorittavien virkojen luetteloon.

 

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta täydentää 7.1.2004 § 11 tekemäänsä päätöstä määräämällä valmiussuunnittelijan viran haltijan pelastusviranomaiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmAlanko Kari
ilmVirto Juha
ilmVähäkuopus Heikki