SELVITYS

Eerikinkatu 35

20100 TURKU                                                                                  

Pelastuspäällikkö Raimo Aarnio                                                       20.5.2009

 

 

 

 

 

Aluepelastuslautakunta

Eerikinkatu 35

20100 TURKU

 

 

 

 

 

 

 

Ruskon KH:n päätös 4.5.2009 / 183§

Yleisöhälyttimen asentaminen entisen Vahdon kunnantalon katolle

Ruskon kunnanhallitus on lähestynyt Varsinais-Suomen pelastuslaitosta 14.5.2009 päivätyllä kirjeellään, jossa todetaan, että miksi entisen Vahdon kunnantalon (os. Vahdontie 17) katolle sijoitettua väestöhälytintä ei ole asennettu vesikaton korjausrakentamisen yhteydessä takaisin paikoilleen.

 

6.4.2009 pidetyn neuvottelun yhteydessä, jossa tarkasteltiin Ruskon kunnan valmiussuunnittelua ja varautumista, keskusteltiin myös entisen Vahdon kunnantalon väestöhälyttimen uudelleenasentamisesta vesikattorakenteiden korjaustyön jälkeen.

Neuvottelussa paikalla olivat kunnanjohtaja Kari Lehtinen, tekninen johtaja Kimmo Niemi ja palvelujohtaja Juha Rinta-Jouppi Ruskon kunnasta ja valmiussuunnittelija Heikki Vähäkuopus Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

 

Neuvottelussa sovittiin, että koska ko. väestöhälytin on huonokuntoinen, ja sen kiinnitysrakenteet ovat ruostuneet, ei hälytintä ole tarkoituksenmukaista asentaa ko. paikkaan uudelleen. Kimmo Niemen kustannusselvityksen mukaan väestöhälyttimen uudelleenasennuksen kustannukset olisivat n. 3600 € (alv 0 %).

Lisäksi neuvottelussa todettiin, että väestöhälytin on vanha (Radio Trimmerin arvio 40v vanha) ns. sähkösireenityyppinen hälytin, jota on aiemmin pääsääntöisesti käytetty sopimuspalokunnan henkilöstön kutsumiseen paloasemalle hälytystehtäviin, eikä se enää vastaa nykyisiltä hälytysjärjestelmiltä edellytettyjä vaatimuksia. Nykyisin sopimuspalokunnan henkilöstön kutsumiseksi hälytystehtäviin käytetään muita välineitä ja uudempaa tekniikkaa.

 

Valtioneuvoston asetuksen 787/2003 5§:n kohdan 3) mukaan; alueen pelastustoimi huolehtii, että alueella on väestön varoittamiseen tarvittava hälytysjärjestelmä.

Sisäasiainministeriön pelastusosasto on laatinut koko suomea kattavan riskialuejaon, jossa on määritelty riskien ja uhkien perusteella eri alueille riskiluokat I-IV.

Varsinais-Suomen pelastustoimen alueella väestöhälyttimien rakentaminen ja kunnossapito toteutetaan SM:n riskialuejaon mukaan siten, että riskialueille I ja II ja määrättyjen riskirajojen ylittävien liikenneväylien varrelle (esim. kemikaalikuljetukset) rakennetaan tarkoituksenmukaisia kiinteitä elektronisia väestöhälyttimiä erillisen vuosiohjelman mukaan ja budjettiin varattujen määrärahojen mukaisesti.

Uusilla rakennettavilla elektronisilla väestöhälyttimillä voidaan antaa äänimerkin lisäksi myös puheviestejä.

 

Ruskon kunnan Vahdon taajama-alue kuuluu SM:n riskialuejaon mukaan riskialueeseen III, jossa väestöä varoitetaan erillisillä sähköisillä viestimillä annettavilla viranomaistiedotteilla (esim. radio, teksti-TV ja TV) ja täydennetään pelastustoimen kaiutinautoilla.

 

 

 

 

 

Raimo Aarnio                                          

pelastuspäällikkö

 

 

 

 

TIEDOKSI                         Ruskon kunnanhallitus

pelastusjohtaja Jari Sainio

                                          riskienhallintapäällikkö Kari Leino