Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta 15 12.03.2009

3560-2009 (040)

Kaupungin talouden tasapainottaminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 15

Hallintopäällikkö Olavi Leppäranta:

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen on antanut virastoille ja laitoksille 26.2.2009 päivätyt säästöohjeet vuoden 2009 rahankäytöstä.

Oheismateriaali 1               Vuoden 2009 rahankäyttöä koskeva säästöohje virastoille ja laitoksille

Em. ohjeen valmisteluasiakirjoissa esitetään talouden tasapainottamisen keinoina mm. hallintokuntakohtaiset säästötavoitteet talousarviossa sekä henkilötyövuosien vähentämisen, valtuustokaudella yhteensä 800 htv:lla. Ohjeita on tarkennettu mm. ulkoisen rekrytoinnin kiellolla sekä käyttöomaisuuden ja ulkoisten palvelujen hankinnoista luopumisella, elleivät erityiset syyt puolla rekrytointia ja hankintoja. Valmisteluasiakirjoissa on ulkoisen rekrytoinnin perusteluksi mainittu asiakkaille suunnatun palvelutuotannon jatkuvuuden edellyttämä rekrytointi mm. aluepelastuslaitoksen operatiivisen henkilöstön osalta. Edelleen valmisteluasiakirjoissa esitetään, että asianomaisen lautakunnan tulee antaa tarkemmat palkkaamisen rajoittamiseen liittyvät ohjeet alaisilleen laitokselle. Tavoitteena on henkilöstökulujen kasvun hillintä.

Alueellisena toimijana pelastustoimen tulee järjestää toimintansa tasapuolisena ja samanarvoisena koko maakunnan alueella Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan päättämän palvelutason mukaisena. Pelastustoimen osakaskunnat maksavat pelastustoimen kustannukset € / asukas –periaatteella pois lukien sairaankuljetus, jonka kustannukset maksavat palvelun tilanneet terveyskeskukset.

Aluepelastustoimessa kaupunginjohtajan ohjeiden mukainen toiminta linjataan toteutettavaksi seuraavasti:

1. Henkilöstömenot

Pelastustoiminnan ja sairaankuljetuksen toimintavalmiudet edellyttävät aina ao. perusyksikköjen minimimiehitystä, joka pelastustoiminnassa, savusukellukseen liittyvät työsuojelunormit huomioiden, on vähintään 4 henkilöä / sammutusyksikkö ja sairaankuljetuksessa 2 henkilöä / ambulanssi. Pelastustoiminnassa paloasemat sijoitetaan ja niiden miehitys mitoitetaan riskikartoituksen perusteella tarvittavien sammutusyksikköjen ja tukiyksikköjen mukaisesti ja sairaankuljetuksessa terveyskeskusten kanssa tehtyjen sopimusten mukaisesti.

Pelastuslaitoksessa on toteutettu paloasemien miehitysten tasapainotus sammutusyksiköiden ympärille siten, että paloasemille on sammutusyksikön vahvuudeksi määrätty 1+4 henkilöä sekä toiminnan edellyttämien tukiyksiköiden (säiliöauto, puomitikasauto) edellyttämä miehitys. Miehitysohjeisiin liittyy työvuorosuunnittelu, jonka tavoitteena on ennakolta tiedossa olevien virkavapaiden (vuosilomat, kurssit) jaksottaminen siten, että samanaikaisesti paloasemalta / työvuorosta ei ole poissa enempää henkilöitä kuin minimivahvuuden säilyttäminen sallii, jolloin sijaisia ei pääsääntöisesti tarvita, poikkeuksena lomakauden huiput. Lisäksi ennakoimattomat sairaspoissaolot saattavat edellyttää sijaisten palkkaamista.

Tasapainotetulla miehitysohjeella ja tarkalla työvuorosuunnittelulla on jo nyt saavutettu säästöjä mm. merkittävällä ylitöiden vähenemisellä.

Palotarkastukset ovat lakisääteistä toimintaa. Pelastuslaitoksen tarkastusresurssit on mitoitettu siten, että lain edellyttämät vuosittain tarkastettavat kohteet kyetään tarkastamaan. Tällä hetkellä resursseja ei kuitenkaan ole riittävästi muiden kohteiden palvelutasopäätöksen mukaisiin tarkastuksiin.

Aluepelastuslaitoksen ulkoinen rekrytointi linjataan seuraavasti:

-         Mikäli pelastustoiminnan miehitysohjeella ja työvuorosuunnittelulla ei työvuoron riskikartoituksen edellyttämää toimintavalmiutta (aika ja minimimiehitys) voida turvata, palkataan sijainen ulkopuolelta. Vapautuneet virat täytetään, tarvittaessa ulkoisesti.

-         Sairaankuljetuksen osalta menetellään samoin.

-         Palotarkastukseen ei lyhytaikaisiin virkavapaisiin palkata sijaisia. Pitkäaikaisten virkavapaiden ajaksi palkataan sijainen, samoin vapautunut vakanssi täytetään, tarvittaessa ulkoisesti.

-         Pelastuslaitoksen muihin toimintoihin ei lyhyiden virkavapaiden / työlomien ajaksi pääsääntöisesti palkata sijaisia, vaan sijaisen ottaminen tai vakanssin täyttäminen harkitaan tapauskohtaisesti tehtävän hoitamisen välttämättömyys huomioiden.

2. Hankinnat

Käyttöomaisuuden ja irtaimen hankinnasta pidättäydytään tai myöhennetään aina, kun se toiminnan kannalta on mahdollista.

3. Avustukset

Avustuspäätökset kuluvalle vuodelle on jo tehty ja vuoden 2010 osalta tehdään joulukuussa 2009. Avustuspäätökset tarkastellaan tuon hetken tilanteen mukaisesti.

4. Kehityshankkeet

Aluepelastustoimella on kehityshankkeina mm. paloasemahankkeita, joista osa on jo vireillä, osa vasta käynnistymässä. Vireillä olevia hankkeita jatketaan suunnitellun mukaisesti, mutta tulevien hankkeiden suhteen selvitetään erityisen tarkasti taloudelliset vaikutukset nykyiseen talouteen verrattuna ja hankkeet, joilla on mahdollista saavuttaa säästöä, viedään eteenpäin.

5. Matkakustannukset ja koulutus

Koulutustapahtumiin ja kursseihin osallistuminen rajoitetaan ammattitaidon ylläpitämisen kannalta välttämättömään. Vierailu- ja tutustumismatkoista luovutaan.

Kotimaisiin ja ulkomaisiin tilaisuuksiin osallistumista puolletaan vain, jos niistä ei, mahdollisen palkallisen virkavapauden lisäksi, aiheudu kustannuksia pelastuslaitokselle.

6. Sähköinen menettely ja kopiointi, ja 7. Kokouskäytännöt

Menetellään ohjeen mukaisesti.

 

EhdotusPelastusjohtaja Jari Sainio:

Ehdotus        Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta hyväksyy edellä esitetyn linjauksen pelastustoimen säästöohjeena ja lähettää sen Turun kaupungin keskushallinnon henkilöstöasiain vastuualueelle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat