Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta, suomenkielinen jaosto4312.12.2012

13409-2011 (421)

Avoin varhaiskasvatustoiminta Turussa vuonna 2012

Tiivistelmä: -

Vapelksj § 43

vs. Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimessa pidettiin tärkeänä lähteä kehittämään avointa varhaiskasvatusta yhtenä vaihtoehtona varhaiskasvatuksen toimintamuodoista. Avoin varhaiskasvatus on sisällä tai ulkona tapahtuvaa lasten leikin ja toiminnan ohjausta ja valvontaa tätä tarkoitusta varten varatussa paikassa. Avoin varhaiskasvatus mahdollistaa kotona lapsiaan hoitavien perheiden lapsille osallistumisen pedagogisesti ohjattuun toimintaan. Samalla perheille mahdollistuu valita perheelle sopiva päivähoitomuoto perheen tarpeiden mukaisesti.

Varhaiskasvatuksen tulosalueella sovittiin lokakuussa 2011 avoimen varhaiskasvatuksen kehittämishankkeesta. Hankkeen tavoitteena oli ns. kevyempien varhaiskasvatuspalveluvaihtoehtojen erilaisten toimintamuotojen alueellinen ja tasapuolinen käynnistäminen palvelualueilla. Toisena tavoitteena oli palvelun tuottamisperiaatteen luominen. Suunnitelman käynnistäminen hyväksyttiin varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnassa 30.11.2011 (§ 210).

Kaupunginhallitus linjasi omalta osaltaan 7.5.2012 (§ 234) päivähoidon järjestämisselvityksen yhteydessä varhaiskasvatuksen palvelutuotantoa seuraavasti: Peruspäivähoitoa kevyempien palvelumuotojen tarjontaa lisätään ja palveluohjausta sekä palveluneuvontaa kehitetään osana palvelun tilaajakokonaisuutta. Operatiivisessa palvelutuotantosopimuksessa 2012 strategiseen linjaukseen liittyvät konkreettiset tavoitteet ja niiden toteumat ilmenevät tavoitekohdista:

Palveluohjauksella asiakas ohjataan tarvetta vastaavan palvelun piiriin sekä Avoimet palvelut tuottavat lapselle ja perheelle virikkeitä ja lisäävät hyvinvointia

vs. Tulosaluejohtaja esittelee vuoden 2012 avoimen varhaiskasvatuksen toimintoja sekä tulevaisuuden suunnitelmia ja haasteita varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan suomenkielisen jaoston kokouksessa.

EhdotusVarhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan suomenkielinen jaosto merkitsee asian tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.