Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta, suomenkielinen jaosto2422.08.20124

8987-2012 (421, 032)

Päivähoitomaksusta vapauttaminen kehitysvammalain perusteella

Tiivistelmä: -

Vapelksj § 24

Vs. tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen ja palvelualueen päällikkö Anne Siipola:

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on kokouksissaan todennut, että käytäntöä päivähoitomaksusta vapauttamisesta kehitysvammalain perusteella on tarkennettava.

 

Prosessi ja olemassa olevat päätöksenteko-oikeudet:

 

Kehitysvammalain 3 luku 31§ toteaa, että erityishuollon antamisesta ja lopettamisesta päättää erityishuollon johtoryhmä. Erityishuollon johtoryhmä toimii Turun sosiaali- ja terveystoimen peruspalvelulautakunnan alaisuudessa. Erityishuollon johtoryhmä hyväksyy asiakkaan erityishuolto-ohjelman lasten neurologisen yksikön, Paletin tai muun moniammatillisen työryhmän esityksestä. Varhaiskasvatuksen esitykset käsitellään Erityishuollon johtoryhmässä varhaiserityiskasvatuksesta vastaavan päivähoidontarkastajan esityksestä. Erityishuollon johtoryhmä päättää kokouksessaan lapset, jotka kuuluvat diagnoosinsa perusteella erityishuollon piiriin. Lapselle järjestetään vammansa vuoksi päivähoitoa kuntouttavana toimintana kehitysvammalain 2§ mukaisesti.

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain 4§:n 2 kohdan mukaan maksutonta sosiaalipalvelua on muun muassa kehitysvammaisten erityishuollosta annetussa laissa tarkoitettu erityishuolto. Maksuttomasta erityishuollosta on kysymys silloin, kun lapsi on vaikeasti kehitysvammainen, ja hän tarvitsee hoitoa vammaisuutensa perusteella. Asiakasmaksulain 4§:n 3 kohdan mukaan maksutonta sosiaalipalvelua on myös vammaisille lapsille annettava päivähoito siltä ajalta, kun lapsen peruskouluopetus järjestetään päiväkodissa annettavan hoidon yhteydessä.

 

Varhaiskasvatuksessa on 11-vuotisen oppivelvollisuuden piirissä vuosittain keskimäärin 30 lasta, joista n. 15 lasta on kehitysvammadiagnoosinsa perusteella oikeutettu maksuttomana erityishuoltona annettavaan päivähoitoon. Näiden 15 lapsen perheistä osalle on bruttotulojen perusteella määrätty päivähoitomaksu. Syksystä 2011 kevääseen 2012 kehitysvamma tai laaja-alaisen kehitysviive diagnoosin omaavien lasten päivähoitomaksujen kertymä kuukaudessa oli keskimäärin yhteensä 1500€.

 

Perheiden anoessa erityishuollon piiriin kuuluvan kehitysvammaisen lapsensa maksutonta päivähoitoa on päivähoitomaksun vapauttamisesta tehty esitys Varhaiskasvatus- ja perusopetus lautakunnan alaiselle jaostolle, joka on päättänyt maksun perimättä jättämisestä. Tästä käytännöstä voidaan luopua, koska kaupunginhallituksen 20.12.2010 hyväksymän kasvatus- ja opetusviraston toimintasäännön 7§:n 3 kohdan mukaan on varhaiskasvatuksen tulosaluejohtajan tehtäväksi määritelty mm.:

päättää lapsen päivähoitomaksun perimättä jättämisestä tai alentamisesta sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain ja asetuksen sekä annettujen ohjeiden mukaan, ellei tehtävää ole delegoitu muulle viranhaltijalle.

 

Lisäksi tulosaluejohtajan päätöksellä 29.8.2011 § 17 on päivähoitomaksujen perimättä jättäminen tai alentaminen delegoitu palvelualueen päällikön (vakanssi 360505) tehtäväksi. Ko. asiassa päätöksen valmistelee varhaiserityiskasvatuksen päivähoidon tarkastaja Erityishuollon johtoryhmän päätöksen pohjalta.

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtosäännön mukaan Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan suomenkielinen jaosto ratkaisee edelleen lautakunnan puolesta viranhaltijan asiakasmaksua koskevista päätöksistä tehdyt muutoksenhaut ja antaa lausunnot yksittäistä asiakasta koskevissa asioissa.

 

Palvelujohtaja Vesa Kulmala:

 

Ehdotus         Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että päivähoitomaksusta vapauttaminen kehitysvammalain perusteella toteutetaan varhaiskasvatuksen tulosalueella edellä kuvatun prosessin mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvLuoma Anne
tpvSiipola Anne