Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta, suomenkielinen jaosto | 37 | 26.10.2011 | 6 |
11960-2011 (5110)
Oppilasvalintakriteerit Turun suomenkielisessä perusopetuksessa 1.1.2012 alkaen
Tiivistelmä: -
Vapelksj § 37
Perusopetuksen tulosaluejohtaja Outi Rinne:
Turun suomenkielisen perusopetuksen oppilasvalintakriteerit 1.1.2008 alkaen on vahvistettu 3.10.2007 (OLSJ § 176). Kriteereitä suunnitteli useasta jäsenestä koostuva työryhmä, niitä käsiteltiin perusopetuksen johtoryhmässä ja aluehallintoviraston lakimies otti niihin kantaa.
Oppilasvalintakriteereiden keskeinen sisältö on seuraava:
·Perusopetuslain (628/1998) 4 §:n mukaan kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille lapsille ja nuorille perusopetusta.
·Perusopetuslain 6 § 2 momentin mukaan kunta osoittaa oppivelvolliselle ja muuta perusopetuslaissa tarkoitettua opetusta saavalle oppilaalle lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa annetaan opetusta sellaisella oppilaan omalla kielellä, jolla kunta on velvollinen järjestämään opetusta.
·Oppilaalla on perusopetuslain 28 §:n perusteella oikeus käydä 6 § 2 momentissa tarkoitettua koulua.
·Mikäli oppilasalueella on useita kouluja ja oppilaita joudutaan karsimaan, oppilas sijoitetaan ensisijaisesti kulkuyhteyksiltään lähinnä olevaan kouluun.
·Oppivelvollinen voi pyrkiä oppilaaksi myös muuhun kuin em. lähikouluun. Tällöin oppilaita otettaessa hakijoihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita.
·Jos perusopetusta tai lisäopetusta saava oppilas otetaan muuhun kuin 6 § 2 momentissa tarkoitettuun kouluun huoltajan hakemuksesta, huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.
·Tukea tarvitsevan oppilaan sijoittamisesta on erityiset määräykset (luku 6). Oppilaan erityisen tuen päätöksen yhteydessä erityispalvelupäällikkö päättää myös oppilaan koulupaikasta ja opetusryhmästä. Oppilaan koulumatkasta aiheutuvat kustannukset voidaan tällöin korvata.
Oppilasvalintakriteerien perusteella
·perusopetuksen oppilas voi hakeutua muuhun kuin lähikouluun kasvatus- ja opetustoimen vuosittain antamien ohjeiden ja aikataulun mukaisesti
·päätöksen oppilaan ottamisesta muuhun kuin oman oppilasalueen mukaisen kouluun tekee pääsääntöisesti vastaanottavan koulun rehtori
·päätös voidaan tehdä alakouluissa (vuosiluokat 1-6) vuosiluokan 6 loppuun ja ylä- ja yhtenäiskouluissa vuosiluokan 9 loppuun
Kasvatus- ja opetustoimi informoi huoltajia vuosittain koulutulokkaille lähetettävän oppivelvollisuusilmoituksen ja informaatiokirjeen, Wilma-ohjelman sekä vuosittain painettavan Perusopetus-oppaan avulla, joka jaetaan 1. ja 7. luokille menevien oppilaiden koteihin. Lisäksi tietoa saa perusopetuksen internetsivuilta ja koulut järjestävät omia vanhempainiltojaan, joissa valintamenettelyä selvitetään.
Oheismateriaali 1 Oppilasvalintakriteerit Turun suomenkielisessä perusopetuksessa 1.1.2011 lukien
Nykyiset oppilasvalintakriteerit ovat olleet käytössä 3,5 vuotta ja osoittautuneet toimiviksi ja kestäviksi myös aluehallintovirastoon tehtyjen valitusten osalta. Sen vuoksi oppilaaksi oton perusperiaatteita ei ole syytä lähteä muuttamaan, mutta joitakin yksityiskohtia tulee muuttaa:
1. Aiemmissa kriteereissä oli maininta, että perusopetuksen tulosaluejohtaja hyväksyy erityisin valintaperustein oppilaansa ottavien koulujen valintakriteerit vuosittain (Perusopetuslaki 28 § 2 mom., koskee opetuslautakunnan hyväksymiä painotuksia, kuten liikuntaluokat, latinan linja, englantipainotteinen opetus jne.) Uusissa kriteereissä hyväksymisestä todetaan, että perusopetuksen tulosaluejohtaja hyväksyy erityisin valintaperustein oppilaansa ottavien koulujen valintakriteerit aina, kun niissä tapahtuu muutoksia. Koska samoja kriteereitä ei ole järkevää hyväksyä vuosittain, vältytään turhalta näennäistyöltä.
2. Vieraalta oppilasalueelta tai muusta kunnasta oppilaita otettaessa on määrätty perusopetusryhmän enimmäisoppilasmäärä, jonka yli ei rehtorin tule ottaa oppilaita, jotta jää mahdollisuus myöhemmin täydentää luokkia oppilasvalinnan jälkeen omalle oppilasalueelle muuttavilla oppilailla, jotka lain mukaan tulee ottaa lähikouluunsa. Näin luokista ei tule liian suuria. Perusopetuksen tulosaluejohtaja voi koulun esityksestä kuitenkin erityisestä syystä myöntää luvan opetusryhmän oppilasmäärän nostamiseen vieraan oppilasalueen oppilaiden vuoksi.
Uusissa kriteereissä 1.-2. luokalla perusopetusryhmän enimmäiskoko on muulta oppilasalueelta pyrkivän hakemusta käsiteltäessä 23 oppilasta ja 3.-9. luokalla 27 oppilasta. Mikäli esim. vieraalla oppilasalueella asuva oppilas hakee toisen turkulaisen koulun 5. vuosiluokalle, ja sen kaikissa perusopetusryhmissä on jo 27 oppilasta, ei oppilasta oteta.
Aiemmissa kriteereissä perusopetusryhmän enimmäiskooksi tässä tapauksessa oli määrätty 30 oppilasta 3.-9. luokalla. Koska opetuslautakunta on myöhemmin linjannut perusopetusryhmän enimmäiskooksi 29, on syytä jättää kahden oppilaan tila muuttajia varten. Myös lisäluokan oppilasmäärä muutetaan 30:stä 29:ään.
3.Päätös vieraskuntalaisen oppilaan ottamisesta Turun perusopetukseen voidaan tehdä yhtenäiskoulussa ja erikoisluokilla (lukuun ottamatta Vasaramäen koulun liikuntalinjaa) 9. luokan loppuun asti. 1.-6. luokkien alakouluissa se tehdään edelleen 6. luokan loppuun asti.
Muilta osin kriteerit on päivitetty vastaamaan nykyistä organisaatiorakennetta, nykyisin voimassa olevaa johto- ja toimintasääntöä sekä nykyisiä yhteistyöalueita, oppilasalueita ja kouluverkkoa.
Muutosta on tapahtunut myös käytettävissä lomakkeissa. Koska haku 1. ja 7. luokalle sekä erikoisluokille tapahtuu nykyään sähköisesti Wilman kautta, ei enää pääsääntöisesti tarvita paperilomakkeita. Vieraskuntalaisia varten on kuitenkin olemassa internetsivuilta tulostettava ns. vieraskuntalaishakemus ja hakemuslomakkeet erikoisluokille. Lisäksi on lomake ” Hakemus toiseen kouluun”, jota voidaan käyttää myös ns. vapaan haun yhteydessä (1. ja 7. luokalle haettaessa) siten, että hakemusta ei tarvitse silloin perustella.
Liite 2 Lomake ”Hakemus toiseen kouluun”
Perusopetuksen tulosaluejohtaja Outi Rinne:
Ehdotus Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto hyväksyy oppilasvalintakriteerit Turun suomenkielisessä perusopetuksessa 1.1.2011 lukien.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedAlapaattikoski Tapio
tiedAlho Anne
tiedArponen Vesa
tiedAutio Mia
tiedErkkilä Johanna
tiedGrandell Mari-Susann
tiedGrönroos Sari
tiedHirvola Sanna
tiedHänninen Kalevi
tiedIsolauri Hannu
tiedJalo Maarit
tiedJauhiainen Pirjo
tiedJärvinen Johanna
tiedKajanto Elina
tiedKaljonen Ilkka
tiedKalske Timo
tiedKangas Pirkko
tiedKantonen Juha
tiedKarlsson Christer
tiedKauppila Jorma
tiedKirkkola Minna
tiedKorpinen Teppo
tiedKortekangas Juhani
tiedKouki Timo
tiedLaakso Markku
tiedLaakso Pekka
tiedLatva Jyrki
tiedLiukkala Riitta-Maija
tiedMatilainen Erkki
tiedMeriluoto Marjukka
tiedMetsä-Tokila Kaisu
tiedMustonen Hannele
tiedMäkelä Hilkka
tiedNikkola Mikko
tiedNormasto Ari
tiedNousiainen Tuomas
tiedPalmu Tea
tiedPalmunen Matti
tiedPätäri Taru
tiedRantanen Marko
tiedRusi Ari
tiedRönkkönen Kari
tiedRötkönen Erkki
tiedSalo Jarmo
tiedSavikko Kirsti
tiedSiren Markku
tiedSuomi Anneli
tiedTiikasalo Lauri
tiedTörnroos Siw
tiedWaris Marita
tiedVälimäki Jyrki
Liitteet:
Vapelksj § 37
Liite 1:Hakemus toiseen kouluun kesken perusopetuksen