Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta, suomenkielinen jaosto 18 04.05.2011 3

6524-2010 (5124)

Turun kaupungin suomenkielisen esiopetussuunnitelman kuntakohtaisen osion päivitys

Tiivistelmä: -

Vapelksj § 18

Apulaisrehtori, esiopetuksen opetussuunnitelmatyöryhmän puheenjohtaja Maarit Jalo:

Turun kaupungin suomenkielisen esiopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaisen osion edellinen päivitys hyväksyttiin opetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 2.6.2010.

Tässä ehdotuksessa on keskitytty lähinnä lakimuutoksista ja esiopetuksen perusteiden muutoksista johtuviin päivityksiin. Uudistetut perusopetuslain pykälät käsittelevät oppilaalle annettavaa tukea. Uudistetut esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet tulivat voimaan 2.12.2010 ja ne korvaavat 19.12.2000 annetut Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet sekä niihin liittyneet kaksi muutosta (OPH:n määräys 42/011/2003 ja 03/011/2009). Näiden perusteiden mukainen opetussuunnitelma voidaan ottaa käyttöön 1.1.2011 alkaen ja tulee ottaa käyttöön viimeistään 1.8.2011. Turussa perusteiden mukaiset kuntakohtaiset osiot sekä päivähoitoyksikkökohtaiset opetussuunnitelmat otetaan käyttöön 1.8.2011.

Perusopetuslain uudet pykälät 31a, 40 ja 41 tulivat voimaan 1.8.2010. Pykälät koskevat oppilashuoltoa, henkilötietojen salassapitoa ja käsittelyä sekä tietojensaantioikeutta. Perusopetuslain muutos pykälien 16, 16a, 17, 17a, 30, 32, 39, 42 ja 48b osalta tuli voimaan 1.1.2011. Uudistetut pykälät käsittelevät oppilaalle annettavaa tukea.

Kuntakohtaisen opetussuunnitelman osio linjaa ja täsmentää paikallisia rakenteita ja toimintamalleja, miten lapsi esiopetuksessa ohjautuu tuen piiriin ja saa tukea. Moniammatillinen oppilashuollollinen työ sekä yhteistyö perusopetuksen ja huoltajien kanssa korostuu useassa kohdassa. Kuntakohtaiseen osioon on jo hyväksytty osa vaadituista päivityksistä 2.6.2010. Tässä päivityksessä on keskitytty seuraaviin lukuihin ja niiden alalukuihin: 2.1; 4.; 5; 6.3 ja 7.

Turun suomenkielisen esiopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaisen osion päivitystä varten perustettiin työryhmä, johon kuuluivat puheenjohtajana apulaisrehtori, ohjaava opettaja Maarit Jalo, päivähoidontarkastaja Anne Luoma, palvelualueen aluepäällikkö Virpi Kariluoma, lastentarhanopettaja Kirsti Grönberg, päiväkodinjohtaja Ann-Maj Engfelt, päiväkodinjohtaja Hanna Saarinen, lastentarhanopettaja Päivi Björkgren ja lastentarhanopettaja Tiina Lyy. Lisäksi työryhmässä oli mukana ruotsinkielisen esiopetuksen edustajana päiväkodinjohtaja Nina Rosenberg. Työryhmä konsultoi päivitystyön edetessä tarpeen mukaan muita varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja oppilashuollon asiantuntijoita.

EhdotusTurun kaupungin suomenkielisen esiopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaiseksi osioksi lähti päivähoitoyksikköjen, varhaiskasvatuksen hallinnon edustajien, sosiaali- ja terveystoimen edustajien sekä perusopetuksen edustajien kommentoitavaksi 1.4.2011. Lisäksi ehdotusta on käsitelty Kelpo2-kehittämishankkeen kokouksessa 8.4.2011, jossa moniammatillinen ryhmä esi- ja alkuopetuksen sekä sosiaali- ja terveystoimen asiantuntijoita teki hyvin valmisteltuja huomioita. Nämä kommentit on otettu huomioon ehdotuksessa kuntakohtaiseksi osioksi.

Opetussuunnitelmauudistuksessa on oleellisena osana lapselle annettavaan tukeen liittyvät lomakkeet. Näitä esiopetuksen lomakkeita on valmistellut erillinen työryhmä. Lomakkeet valmistuvat ja otetaan käyttöön syksyllä.

Lukuvuoden 2010 - 2011 aikana on järjestetty neljä koulutusiltapäivää esiopetuksen opettajille sekä yksi yhteinen koulutustilaisuus esi- ja alkuopettajille. Koulutusten sisältönä on ollut esiopetuksen opetussuunnitelmatyö sekä uusiin tukimuotoihin perehtyminen. Esiopetushenkilöstön koulutukset jatkuvat syksyllä tuen porrastukseen liittyvillä koulutuksilla.

Liite 1            Ehdotus Turun kaupungin suomenkielisen esiopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaiseksi osioksi 2011

Kasvatus- ja opetustoimen varhaiskasvatuksen tulosaluejohtaja Raili Koski:

EhdotusVarhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan suomenkielinen jaosto hyväksyy liitteenä olevan ehdotuksen Turun kaupungin esiopetuksen päivitetyksi kuntakohtaiseksi opetussuunnitelman osioksi 2011.

Liit

LiiteEhdotus Turun kaupungin suoomenkielisen esiopetuksen kuntakohtaiseksi osioksi 2011

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Vapelksj § 18
Liite 1:Ehdotus Turun kaupungin suomenkielisen esiopetuksen kuntakohtaiseksi osioksi 2011