Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta | 39 | 28.03.2012 | 6 | |
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta | 85 | 23.05.2012 | 15 |
656-2011 (032)
Lasten päiväkotihoidon palvelusetelin vakinaistaminen 1.8.2013 alkaen
Tiivistelmä: -
Vapelk § 39
Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen ja palvelujohtaja Vesa Kulmala
Peruspalvelulautakunta päätti 30.9.2009 ottaa palvelusetelin käyttöön 1.1.2010 alkaen päiväkotihoidossa. Lisäksi peruspalvelulautakunnan 24.3.2010 tekemällä päätöksellä kokeiluaikaa jatkettiin 31.7.2011 asti. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päätti jatkaa kokeilua 31.7.2013 asti, jotta järjestelmän toimivuudesta päivähoidossa saadaan riittävästi kokemusta niin Turussa kuin valtakunnallisestikin. Päätös palvelusetelin käytön jatkamisesta tulisi tehdä vuosi etukäteen eli lähtökohtaisesti kesään 2012 mennessä.
Valtakunnallisesti päivähoidon palvelusetelin käyttö on lisääntynyt. Suurista kaupungeista Oulu käyttää palveluseteliä ja Tampereella on valmistelu käyttöönottoa varten käynnissä. Jyväskylässä palveluseteli on jo käytössä. Turku on aktiivisesti osallistunut myös Palvelusetelin ja ostopalvelun sähköinen tietojärjestelmä –hankkeeseen. Hanketta on hallinnoinut Espoon kaupunki, mukana ovat myös Helsinki, Vantaa, Tampere, Oulu, Kouvola.
Hankkeen tavoitteiksi on määritelty seuraavat näkökulmat:
•löytää uusia palveluseteliprosesseja helpottavia ja nopeuttavia toimintamalleja
•tehdä niitä tukevien tietojärjestelmäratkaisujen vaatimusmäärittelyt avoimien rajapintojen ja ohjelmistotoimittajista riippumattomuuden periaatteella
•luoda uutta arkkitehtuuri- ja hallintomallia, jolla useiden kaupunkien ja mahdollisesti valtionhallinnon toimijoiden ja järjestelmien kokonaisuus voi toimia
•selvittää miten palvelusetelin sähköistetyn kokonaisprosessin toimintamallit ja hyödyt siirretään ostopalvelujen hallintaan
Jotta palvelusetelin hallinnointiin ei tarvitse merkittävästi lisätä henkilöstöresursseja, on perusteltua hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa koko prosessissa aina tuottajan hyväksynnästä ja valvonnasta lähtien.
Turussa palveluseteli on käytössä yksityisissä varhaiskasvatuksen palveluissa sekä päiväkoti- että leikkikoulutoiminnassa. Palveluseteliasiakkaita on 29.2.2012 yhteensä 796. Asiakkaita arvioidaan olevan elokuussa 2012 noin 1000.
Kaupunginvaltuusto päätti, että päivähoidosta tehdään järjestämissuunnitelma, jossa arvioidaan setelijärjestelmän toimivuutta yksityisen päivähoidon rahoitusmuotona ja kehitetään vastaamaan kysynnän muutoksiin. Järjestämissuunnitelman laadinnassa on mallinnettu palveluiden tuottamisen erilaisia vaihtoehtoja. Asiaa on esitelty lautakunnalle 7.3. 2012. Aineiston pohjalta näyttäisi siltä, että taloudellisesta näkökulmasta katsottuna olisi tarkoituksenmukaisinta siirtää koko kysynnän kasvu palvelusetelille.
Suunnitelman laadinnassa on tehty myös tuottaja- ja asiakaskyselyt. Kyselyjen tulosten perusteella voidaan todeta, että asiakkaat ja tuottajat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä järjestelmään. Osa palvelusetelin käsittelyprosessista on jo sähköistetty – prosessit ovat parantuneet merkittävästi käyttöönottovaiheen ongelmien jälkeen, edelleen prosessia tulisi kehittää, jotta varsinkin laskutus nopeutuisi.
Palvelusetelin yleiskustannuksia (palkat, tilakustannukset, It-kustannukset ja puhelinkulut) on laskettu vuosilta 2010 ja 2011. Käyttöönoton laskettiin alkuvaiheessa työllistävän 4,5 henkilötyövuoden verran. Vuonna 2011 taustajärjestelmän palvelusetelikomponentin hankinnan jälkeen palvelusetelijärjestelmä työllistää 3 htv:n verran huolimatta siitä, että setelin piirissä olevien asiakkaiden määrä lisääntyy koko ajan. Laskelmat osoittavat, että henkilötyövuosia on käyttöönoton alkuvaiheesta saatu vähennettyä 1,5 verran. Enempään vähennyksiin ei ole mahdollisuuksia nykyisellä volyymitasolla.
Arvioinnin perusteella on perusteltua vakinaistaa palvelusetelin käyttö päivähoidossa 1.8.2013 alkaen eikä palata takaisin ostopalveluihin. Päätös on tehtävä hyvissä ajoin ennen kokeilun lopettamista. Mikäli palveluseteliä ei otettaisi käyttöön vakituisesti, tulee kasvatus- ja opetustoimella olla riittävästi aikaa järjestää noin 1000 lapsen hoito muulla tavalla.
Kasvatus- ja opetustoimessa on valmisteltu ns. sääntökirja. Sääntökirja on informatiivinen toimintatapaohjeistus ja kriteeristö palvelusetelin käytöstä. Sääntökirjalla korvataan ostopalvelutoiminnassa käytössä olevat kilpailutuksen kriteerit. Hyväksymisehdot ovat asioita joihin palveluntuottajat sitoutuvat ryhtyessään palveluntuottajiksi. Sääntökirjassa ei ole kyse kunnan ja palveluiden tuottajan välisestä sopimuksesta. Sääntökirjassa kunta asettaa palvelusetelilain 5:ssä mainitut hyväksymiskriteerit palveluiden tuottajille. Hyväksymisehdoissa tarkennetaan mm. kunnan ja palveluntuottajan tehtävät, oikeudet, velvollisuudet ja vastuut.
Toistaiseksi palvelusetelissä noudatettaisiin kokeilun aikana tehtyjä päätöksiä. Myöhemmin kevään 2012 aikana lautakunnalle tuodaan päätettäväksi ns. sääntökirja ja mahdolliset hinnan tarkistukset.
Lapset jotka on otettu 28.2.2010 mennessä kaupungin järjestämään päivähoitoon kaupungin ja yksityisen päivähoitopalvelun tuottajan välisellä sopimuksella, myönnetään heille osoitetusta päiväkodista hoitopaikka kaupungin maksusitoumuksella siihen saakka kun lapsi aloittaa esiopetuksessa, mikäli perhe näin haluaa. Mikäli kaupunki ostaa samasta päiväkodista lapselle esiopetusta, täydentävään päivähoitoon vanhemmat voivat hakea lapselle palvelusetelin tai yksityisen hoidon tukea ja sen kuntalisää. Näitä lapsia on maaliskuussa otetun tilaston mukaan palvelujen piirissä syksyllä 2012 83 ja syksyllä 2013 enää 27 lasta.
Lakisääteinen yksityisen hoidon tuki ja sen kuntalisä säilyy päivähoidon vaihtoehtona, mutta ostopalvelutoiminasta luovutaan kokonaan eikä uusia sopimuksia enää tehdä.
Kokonaisvastuu päivähoidon järjestämisestä säilyy edelleen kaupungilla. Palvelutarjonnan osalta on käyty keskustelua kunnallisen päivähoidon, yksityisiltä hankittujen ostopalveluiden, palvelusetelitoiminnan ja yksityisen hoidon tuen sekä kotihoidontuen välillä. Kuntalaisen valinnanvapaus on ollut hyvin laaja eikä sitä heikennä luopuminen yksityisistä ostopalveluista. Kaupungin päivähoidon järjestäjänä tulisi kannustaa perheitä avoimeen tai osa-aikaiseen toimintaan.
Pia Jokinen tulee lautakunnan kokoukseen kertomaan ns. sääntökirjasta.
Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen:
Ehdotus Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se vakinaistaa palvelusetelin yksityisen päiväkotihoidon toisena rahoitusvaihtoehtona 1.8.2013 alkaen käsitellessään päivähoitoselvitystä ja että
•palvelusetelin käytössä noudatetaan toistaiseksi nykyisiä periaatteita, jotka on päätetty kokeiluaikana,
•ns. sääntökirjan sisällöstä päätetään erikseen huhtikuussa 2012,
•lautakunta päättää palvelusetelin arvosta erikseen ja
•ne lapset jotka ovat maksusitoumuksella entisissä ostopalvelupäiväkodeissa voivat jatkaa maksusitoumuksella siihen saakka kun lapsi aloittaa esiopetuksessa.
PäätösAsian pantiin pöydälle Koikkalaisen ehdotuksesta Torpan kannattamana yksimielisesti.
Palvelualueen päällikkö Pia Jokinen oli asiantuntijana paikalla ja poistui ennen päätöksentekoa klo 17.50.
Vapelk § 85
Pöydältä 28.3.2012 § 39
Palvelujohtaja Vesa Kulmala
Kaupunginhallitus on kokouksessaan 7.5.2012 § 234:ssä päättänyt, että
varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan tulee talousarviossa määriteltyjen resurssien puitteissa kehittää päivähoitoa seuraavien strategisten linjausten mukaisesti:
•”varhaiskasvatuspalvelujen kysynnän kasvua ohjataan yksityiseen palvelutuotantoon tavoitteena yksityisen palvelutuotannon osuuden kasvattaminen vuoden 2012 tavoitetasosta (23 %) kahdeksassa vuodessa 30 %:iin,
•peruspäivähoitoa kevyempien palvelumuotojen tarjontaa lisätään ja palveluohjausta sekä palveluneuvontaa kehitetään osana palvelun tilaajakokonaisuutta,
•henkilöstön rekrytointijärjestelmää kehitetään osana kaupungin henkilöstöhallinnon kehittämistä,
•nykyistä kevyempien tilaratkaisujen ja olemassa olevan tilakannan nykyistä laajempaa hyödyntämistä selvitetään,
•palveluseteli yksityisen päivähoidon rahoitusmuotona vakinaistetaan ja palvelusetelikäytäntöjen toimintakäytäntöjen ohjaamiseksi laaditaan sääntökirja, jossa otetaan kantaan mm. palvelujen laatuvaatimusten määrittelyyn sekä seurantaan, palvelusetelin ja kunnallisen päivähoidon peruskäytäntöjen yhdenmukaistamiseen ja palvelusetelin arvon tarkistamiseen,
•sähköisen palvelusetelijärjestelmän käyttöönottomahdollisuudet selvitetään osana kaupungin palvelusetelihanketta,
•yksityistä päivähoitoa rahoitetaan edelleen myös yksityisen hoidon tuella ja sen kuntalisällä ja
•kaupungin oman ja yksityisen palvelutoiminnan yhteensovittamiseksi kehitetään palvelu- ja neuvontajärjestelmä.”
Kaupunginhallituksen linjauksista tässä yhteydessä päätetään palvelusetelin vakinaistamisesta.
Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen:
Ehdotus Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää
•merkitä tiedokseen kaupunginhallituksen päätöksen 7.5.2012 § 234 palvelusetelin vakinaistamisesta 1.8.2013 alkaen
•että palvelusetelin käytössä noudatetaan toistaiseksi nykyisiä periaatteita, jotka on päätetty kokeiluaikana, periaatteet ovat voimassa kunnes sääntökirjasta tehdään varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnassa päätös,
•että ns. sääntökirjan sisällöstä päätetään erikseen,
•että palvelusetelin arvosta päätetään erikseen ja
•että ne lapset jotka ovat maksusitoumuksella entisissä ostopalvelupäiväkodeissa voivat jatkaa maksusitoumuksella siihen saakka, kun lapsi aloittaa esiopetuksessa.
PäätösAsia pantiin pöydälle Yrttiahon Kunnarin kannattamana.
Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian pöydällepanosta. Pöydällepanoehdotus hyväksyttiin äänin 6 -5.
Pöydällepanoehdotuksen puolesta äänestivät Yrttiaho, Heinonen, Koikkalainen, Kunnari, Mickelsson ja Selimi.
Käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Lindberg, Karlsson, Nordqvist, Ranne ja Torppa.
Lindholm ja Nyman olivat poissa kokouksesta.