Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski
Asia: Lausunto Raunistulan päiväkoti 1 hankesuunnitelmasta
Lausuntonamme Raunistulan päiväkoti 1 hankesuunnitelmasta esitämme seuraavaa:
Pidämme Vätin tonttia ehdottomasti parhaimpana ja ainoana toteuttamiskelpoisena vaihtoehtona.
Kastun koulun tontille rakennettu päiväkoti hankaloittaisi huomattavasti koulun toimintaa seuraavista syistä:
1)Koulun urheilukenttä, johon päiväkoti sijoittuisi, on jatkuvassa oppilaskäytössä. Alakoulun ja yläkoulun oppilailla (yhteensä n. 450 oppilasta) on paljon samanaikaisia liikuntatunteja. Yläluokkien liikuntatunnit pidetään pääsääntöisesti koulun urheilukentällä ja lähellä olevalla Raunistulan kentällä, jossa kaikki ryhmät eivät kuitenkaan voi samanaikaisesti toimia. Koulun aidan takana puistossa oleva kenttä on liian pieni yläkoululaisten peleihin. Lisäksi koulun kenttä on, aina kun mahdollista, aktiivisessa välituntikäytössä. Oppilaita on viime vuosina ohjattu välituntisin liikkumaan ja olemme koulussa onnistuneet vakiinnuttamaan välituntiliikuntakäytännön. Koulumme n. 350 yläkoululaista ja 80 -100 alakoulun 5.-6.- luokkalaista käyttävät kenttää monipuolisesti vuodenajasta riippumatta.
Liikuntatuntien määrä tulee myös lisääntymään seuraavassa tuntijakouudistuksessa (2016 lähtien), mikä vielä lisää urheilukentän käyttöä.
2)Päiväkoti-ikäisten ja yläkouluikäisten toimiminen yhteisellä ahtaalla piha-alueella tulee aiheuttamaan monenlaisia ongelmatilanteita.
3)Päiväkoti on mitoitettu 140 lapselle ja 25 työntekijälle. Liikennejärjestelyt Vakoistentien ja Pyörämäentien kautta aiheuttaisivat lisää ruuhkautumista ja vaaratilanteita jo nyt kapealle liikenneväylälle.
Raunistulan koulun tontille rakennettu päiväkoti hankaloittaisi huomattavasti koulu n toimintaa seuraavista syistä:
1) Paikka, johon päiväkoti sijoittuisi, on koulun välituntialuetta. Koulun yläpiha oli vuosia ainoana välituntialueena, mutta viime vuosina koulun alapiha on ollut aktiivisessa välituntikäytössä. Koulun yläpihaa on moitittu liian ahtaaksi, virikkeettömäksi ja turvattomaksi, koska samassa tilassa osa oppilaista on pelannut jalkapalloa. Alapihan käyttö on mahdollistanut niin jalkapallon turvallisen pelaamisen kuin mahdollisuuden monipuoliseen liikkumiseen (pihaleikit ja pelit). Yläpihalle on tulossa kuluvana vuonna leikkiteline, joka toki tuo virikkeitä oppilaille, mutta samalla huomattavasti pienentää pihan vapaata liikkumistilaa. Alakoulussa on tällä hetkellä päivittäin n. 210 oppilasta. Mikäli päiväkoti rakennettaisiin suunnitelmissa esitetylle paikalle, olisi alapihan käyttäminen välituntisin mahdotonta, sillä liikkumatilaa ei tuolloin enää olisi. Ahdas yläpiha ei vastaa niitä tarpeita, joita oppilailla välituntisin nykyään on.
2)Autotie kouluun on ahdas väylä, jota oppilaat käyttävät mm. polkupyörien taluttamiseen. 25 työntekijän lisäys kaksinkertaistaisi työpaikkaliikenteen väylällä, joka jo nyt aiheuttaa aika ajoin vaaratilanteita. Koulussa toimii tällä hetkellä kaksi esiopetusryhmää (n. 30 lasta). Osa huoltajista, lukuisista kielloista huolimatta, tuovat lapsensa autolla päiväkotiin. Tämä on omiaan ollut vähentämään oppilaiden kulkuturvallisuutta. On kysyttävä, kuinka paljon 140 lapsen tuominen päivittäin lisäisi liikennettä ahtaalla väylällä.
Kunnioittavasti,
Pirkko Kangas, rehtori Timo Himanen, apulaisrehtori