Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta6625.04.201213

656-2011 (032)

Palvelusetelin arvo lasten päivähoitopalveluissa

Tiivistelmä: -

Vapelk § 66

Palvelujohtaja Vesa Kulmala

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on päättänyt jatkaa palvelusetelikokeilua 31.7.2013 asti. Lautakunta on käsitellyt palvelusetelijärjestelmän vakinaistamista yksityisen päivähoidon rahoitusmuotona kokouksessaan 28.3.2012, asia on pöydällä. Kevään aikana on edelleen tarkoitus tehdä päätös palvelusetelikäytäntöihin liittyvästä ns. sääntökirjasta. Sääntökirjaa on esitelty varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan jäsenille edellä mainitussa kokouksessa.

 

Palvelusetelin arvosta tulisi tehdä päätös lopulle kokeiluaikaa jo tässä vaiheessa, jotta tuottajat voivat ilmoittaa Turun kaupungille omat hintansa määräaikaan mennessä eli kolme kuukautta ennen hinnanmuutosta. Elokuun alusta kaikille lapsille määritetään uusi palvelusetelin arvo, koska päivähoitomaksut muuttuvat, tässä yhteydessä voidaan huomioida myös mahdollisesti muuttunut palvelusetelin suurin arvo. Päätös on merkittävä myös perheille. Perheiden tulee tietää riittävän ajoissa päivähoitoon liittyvistä kustannuksista, jotta he voivat tehdä päätöksiä lapsensa päivähoidon suhteen.

 

Sääntökirjaa valmisteltaessa on lähdetty siitä, että palvelusetelin arvon tarkistusperiaatteena käytettäisiin sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuisi siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus olisi 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytettäisiin viimeisintä käytössä olevaa Tilastokeskuksen ansiotasoindeksiä. Palvelusetelin arvoa tarkistettaisiin indeksin mukaan aina parillisen vuoden keväällä 30.4 mennessä. Uusi indeksillä tarkistettu setelin hinta otettaisiin käyttöön aina uuden toimintakauden alusta elokuun 1. päivä. Sääntökirjaa valmisteltaessa yksityiset tuottajat ovat saaneet kommentoida valmistelua. Tammikuussa 2012 tehdyssä tuottajakyselyssä tuottajien näkemys oli se, että setelin arvon tarkistaminen on perusteltua sitoa indeksiin.

 

Suurista kaupungeista Oulussa on käytössä päivähoidon palveluseteli ja siellä käytetään arvon tarkistuksessa edellä mainittuja indeksejä.

 

Liite 1                                  Laskelma indeksin vaikutuksesta

 

llä hetkellä setelin arvo on 770 euroa kuukaudessa yli 3-vuotiaan kokopäivähoidossa. Muut arvot saadaan kertoimilla, joihin ei esitetä muutoksia. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on päättänyt kertoimista kokouksessaan 11.5.2011 §:ssä 83. Esitettävä uusi arvo olisi edellä olevan laskeman perusteella 786,53 euroa kuukaudessa, korotusprosentti on 2,15.

 

Perheelle myönnettävän lapsikohtaisen palvelusetelin suuruus on euromäärä, joka saadaan, kun setelin suurimmasta arvosta vähennetään asiakasmaksu, jonka perhe maksaisi lapsen kunnallisesta päivähoidosta. Palveluntuottaja perii päiväkotihoidossa perheen kanssa sopimansa asiakasmaksun.

 

 

 

 

Kustannukset

Vuonna 2011 palvelusetelillä hankittavan päivähoidon menot olivat 3,9 milj. euroa. Palvelusetelin käyttäjien määrä huhtikuussa 2012 on 775 lasta. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana vuonna 2012 palvelusetelikustannuksiin on käytetty n. 894 000 euroa, mikä on noin 20 % varatusta määrärahasta.

 

Nykyisellä asiakasmäärällä vuoden 2012 menot lisääntyisivät noin 32 000 eurolla.

 

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus         Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää, että palvelusetelin suurin arvo kuukaudessa 1.8.2012 lukien on 787 euroa yli 3-vuotiaan kokopäivähoidossa ja muut arvot saadaan kertoimilla.

PäätösKoikkalainen ehdotti Yrttiahon kannattamana, että asia palautetaan.

Asia palautettiin yksimielisesti.


Liitteet:

Vapelk § 66
Liite 1:Laskelma indeksin vaikutuksesta