Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta | 210 | 30.11.2011 | 8 |
13409-2011 (421)
Avoimen varhaiskasvatustoiminnan käynnistäminen Turussa
Tiivistelmä: -
Vapelk § 210
Palvelujohtaja Vesa Kulmala, varhaiskasvatuksen tulosaluejohtaja
Turun kaupungin Kasvatus- ja opetustoimessa on pidetty tärkeänä lähteä kehittämään Opetus- ja kulttuuriministeriön koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan (Kesu) kirjattua mainintaa: ”Päivähoitojärjestelmää kehitetään tarjoamaan perheille mahdollisuuksia päivähoidon joustavampaan käyttöön.”
Avoin varhaiskasvatus on yksi varhaiskasvatuksen toimintamuodoista ja nähdään, että se on yhtenä vaihtoehtona varhaiskasvatuksen kokonaisuuden toteuttamisessa. Avoin varhaiskasvatus eri muotoineen (avoin päiväkotitoiminta ja kerhotoiminta) mahdollistavat kotona lapsiaan hoitavien perheiden lapsille osallistumisen avoimen varhaiskasvatuksen pedagogisesti ohjattuun toimintaan ja kuitenkin perheillä säilyy oikeus hakea lapselle kokopäiväistä päivähoitoa.
Päivähoitolain lisäksi avoimen toiminnan järjestämistä ja kehittämistä ohjaavat myös sosiaalihuoltolaki ja lastensuojelulaki. Sisällöllistä kehittämistä ohjaavat varhaiskasvatussuunnitelman perusteet – tai omat perusteet avoimelle varhaiskasvatukselle. Valtakunnan tasolla avoimen varhaiskasvatustoiminta on tällä hetkellä käsitteiltään, organisoinniltaan ja toimintamuodoiltaan hyvin moninaista ja kirjavaa. Avoin varhaiskasvatus on sisällä tai ulkona tapahtuvaa lasten leikin ja toiminnan ohjausta ja valvontaa tätä tarkoitusta varten varatussa paikassa.
Avoimen varhaiskasvatuksen toimintamuodot ja määritelmät vaihtelevat niin alueellisesti kuin kunnallisestikin. Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta on joko maksutonta tai siitä peritään kohtuullinen maksu. Maksu ei saa olla esteenä palvelun käyttämiselle. Tilojen, toimintaympäristön ja ‐välineiden tulee olla laadukkaita, turvallisia ja toimintaan sopivia.
Avoimen varhaiskasvatuksen toimintamuodot:
- Varhaiskasvatuksen avoin toiminta sisältää avoimen päiväkotitoiminnan. Lapsi osallistuu toimintaan yhdessä vanhemman kanssa.
- Varhaiskasvatuksen kerhotoiminta tukee lapsen kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista. Toiminta voi olla kohdennettua tietyille ikäryhmille. Kerhot kokoontuvat säännöllisesti. Toiminta on useimmiten maksullista ja kerhoihin ilmoittaudutaan etukäteen
- Varhaiskasvatuksen leikkipuistotoiminta pitää sisällään puistotätitoiminnan. Puistotoiminnassa järjestetään ohjattua varhaiskasvatustoimintaa kaikenikäisille lapsille ulkona.
Varhaiskasvatuksen tulosalueella on lokakuussa 2011 sovittu avoimen varhaiskasvatuksen kehittämishankkeesta. Toiminnan suunnittelua varten on perustettu työryhmä, johon ovat kuuluneet palvelualueen päällikkö Virpi Kariluoma, päiväkodin johtajat Ann-Maj Engfelt, Tuire Korhonen, Jussi Ohvo ja Eeva Salokannel sekä palvelupäällikkö Anna Karlsson. Hankkeen tavoitteena on ns. kevyempiä varhaiskasvatuspalveluvaihtoehtojen erilaisten toimintamuotojen alueellinen ja tasapuolinen käynnistäminen palvelualueilla. Toisena tavoitteena on palvelun tuottamisperiaatteen luominen.
Avoimen varhaiskasvatuksen, kuten muunkin varhaiskasvatuksen, tarkoituksena on tarjota varhaiskasvatusikäisille lapsille ohjattua, valvottua, säännöllistä, suunnitelmallista, tavoitteellista ja monimuotoista toimintaa. Perheillä tulee olla mahdollisuus valita heille sopiva päivähoitomuoto perheen tarpeen mukaisesti.
Tällä hetkellä kaupungin oman avoimen varhaiskasvatuksen palveluita tarjotaan vain leikkipuistotoimintana. Lisäksi kaupunki tukee yksityisiä palvelutuottajia palvelusetelijärjestelmän kerhosetelillä. Seurakunnat ja kolmas sektori ovat aktiivisia palveluiden tuottajia jotka tarjoavat avoimen varhaiskasvatuksen palveluita lapsiperheille.
Avoin varhaiskasvatus tarjoaa sosiaalisia kontakteja, kohtaamispaikkoja ja tukea myös pienten lasten vanhemmille ja muille lapsia hoitaville aikuisille. Toiminnan toteuttamisessa on tärkeä joustavuus, universaalisuus ja avoimuuden periaate sekä alueellisten ja paikallisten tarpeiden huomioonottaminen. Hanketta on tarkoitus pilotoida kuluvan toimintavuoden kevätkauden ajan. Tarkoituksena on tulevaisuudessa lisätä avoimen varhaiskasvatuksen palveluvalikon pysyvää tarjontaa.
Hankkeen käynnistämisvaiheessa on todettu vaikeaksi löytää sopivia vapaita tiloja. Tiloja on jo useaan kertaan kartoitettu yhteistyössä koulujen, liikunta- ja nuorisotoimen kanssa. Tilakartoitus jatkuu edelleen ja on laajentunut myös kolmannen sektorin puolelle. Vuokramenoihin ei ole varattu erillistä määrärahaa. Tulevaisuuden investoinneissa tuleekin huomioida toiminnan vaatimat tilatarpeet.
Toimintaa varten tarvitaan myös henkilöstä. Koska käytettävissä ei ole pysyviä toimia, tarvitaan tilapäisiä palkkaamislupia. Toiminnan käynnistäminen vaatii myös toimintaa varten hankittavia materiaaleja. Tulevaisuutta varten avoimen varhaiskasvatuksen toiminta tarvitsee riittävät resurssit, jotta toiminta saadaan pysyväksi ja laadulliseksi varhaiskasvatuksen toimintamuodoksi.
Suunnitelma kevätkaudelle 2012
Leikkikoulutoiminta on tarkoitettu noin 3 - 5–vuotiaille lapsille.
Toiminta-aika päivittäin 3 tuntia.
Tammikuussa käynnistyy luonto- ja liikuntapainotteinen leikkikoulutoiminta Urheilupuistossa, toiminta on pääsääntöisesti ulkona tapahtuvaa. Yhteistyössä liikuntatoimen kanssa on neuvoteltu toiminnalle tarvittava sisätila.
Varissuolla käynnistyy leikkikoulutoiminta helmikuussa päiväkotitilojen yhteydessä.
Paattisten alueella Toffinkujan päiväkodissa on alkamassa
Toiminta jatkuu juhannukseen saakka, mikäli kysyntää on toiminnalle.
Yhteistyöneuvotteluja kolmannen sektorin kanssa jatketaan koko ajan ja tarkoituksena on käynnistää toimintaa vielä esim. Pansio-Pernon, Haritun ja Halisten alueilla, missä tarvetta on erityisesti. Ongelmana on kuitenkin tilojen puute.
Leikkikoulutoiminta maksu määrittyisi seuraavasti:
- toimintaa 5 päivää viikossa, maksu 27 e/kk
- toimintaa 3 päivää viikossa, maksu 23 e/kk
Avoin päiväkotitoiminta, johon lapsi osallistuu yhdessä vanhemman kanssa, on maksutonta.
Leikkikoulutoiminta on tarkoitettu ensisijaisesti turkulaisille kotona hoidossa oleville lapsille. Lasten ryhmäkokoa määriteltäessä otetaan huomioon lasten ikä ja muut erityistarpeet sekä toimintaympäristö. Henkilöstömitoituksessa huomioidaan lasten ikä, määrä ja toimintamuoto. Pääsääntöisenä suhdelukuna käytettäisiin yksi aikuinen/13 lasta, huomioiden edellä mainitut asiat.
vs. kasvatus- ja opetustoimen johtaja Liliane Kjellman:
Ehdotus Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää, että varhaiskasvatuksen tulosalueella käynnistetään yllämainittua toimintaa ja maksut määräytyvät seuraavasti:
- toimintaa 5 päivää viikossa, maksu 27 e/kk
- toimintaa 3 päivää viikossa, maksu 23 e/kk
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tpvKoski Raili
tpvKulmala Vesa