Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta19409.11.201114

1905-2011 (421)

Valt. Piia Elon ym. aloite puistotoiminnan kehittämisestä

Tiivistelmä: -

Vapelk § 194

Palvelujohtaja Vesa Kulmala ja vs. varhaiskasvatuksen tulosaluejohtaja Virpi Kariluoma

 

Valtuutettu Piia Elo sekä muut allekirjoittaneet ovat tehneet aloitteen puistotoiminnan kehittämisestä, aloite on päivätty 14.2.2011. Allekirjoittaneet henkilöt esittävät, että Turun kaupungissa kehitettäisiin puistotoimintaa yhdessä nuoriso- ja kulttuuritoimen kanssa siten, että toimintaa olisi myös tarjolla sateisina tai pakkasrajan ylittävinä päivinä nuoriso- ja kulttuuritoimen tiloissa.

 

Liite                                    Aloite Puistotoiminnan kehittäminen

 

Aloitteeseen on annettu 28.10.2011 seuraavanlainen vastaus:

 

Taustaa       Valtakunnan tasolla avoin varhaiskasvatustoiminta on tällä hetkellä käsitteiltään, organisoinniltaan ja toimintamuodoiltaan hyvin moninaista ja kirjavaa. Avoimen varhaiskasvatuksen toimintamuodot ja määritelmät vaihtelevat niin alueellisesti kuin kunnallisestikin. Tarvitaankin selkeää käsitteen määrittelyä siitä, mikä on palvelun kohderyhmä ja mitkä ovat nimenomaan varhaiskasvatuksen avoimet palvelut. Nykyisessä vuodelta 1973 olevassa päivähoitolaissa ei ole sanamuotoa avoin varhaiskasvatus vaan käsite leikkitoiminta. Lakia lasten päivähoidosta eri päivähoitomuotojen osalta on haluttu tehdä joustavammaksi sekä lisätä joustavuutta myös erilaisten vaihtoehtoisten päivähoitomuotojen toteuttamisen suhteen. Kommenttikierroksella olevassa Koulutus ja tutkimus vuosina 201-2012, Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma linjaa, että päivähoitojärjestelmää kehitetään tarjoamaan perheille mahdollisuuksia päivähoidon joustavampaan käyttöön.

 

Päivähoitolain lisäksi avoimen toiminnan järjestämistä ja kehittämistä ohjaavat myös sosiaalihuoltolaki, lastensuojelulaki ja perusopetuslaki koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan osalta. Sisällöllistä kehittämistä ohjaavat varhaiskasvatussuunnitelman perusteet – tai omat perusteet avoimelle varhaiskasvatukselle. Muussa kuin kunnan järjestämässä avoimessa varhaiskasvatuksessa voidaan soveltaa em. ohjausta. Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta on joko maksutonta tai siitä peritään kohtuullinen maksu. Maksu ei saa olla esteenä palvelun käyttämiselle. Tilat, toimintaympäristö ja välineet tulee olla laadukkaita, turvallisia ja toimintaan sopivia.

 

Määritelmiä

Valtioneuvoston päätöksessä varhaiskasvatuksen valtakunnallisista linjauksista mainitaan, että muuta varhaiskasvatustoimintaa on esimerkiksi seurakuntien ja järjestöjen kerhotoiminta tai kuntien lapsille ja lapsiperheille järjestämä avoin varhaiskasvatustoiminta eri muotoineen. Kyseiset palvelut toimivat kokonaisuutena lasten varhaiskasvatuksen ja samalla vanhemmuuden tukena. Valtakunnallisissa linjauksissa avoin varhaiskasvatus nähdään yhtenä vaihtoehtona varhaiskasvatuksen kokonaisuuden toteuttamisessa.

 

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (2005) todetaan seuraavaa: Varhaiskasvatusta järjestetään varhaiskasvatuspalveluissa, joita ovat päiväkotitoiminta, perhepäivähoito sekä erilainen avoin toiminta. Varhaiskasvatuspalveluja tuottavat kunnat, järjestöt, yksityiset palveluntuottajat ja seurakunnat.

 

Päivähoitoselvitys vuodelta 2005 (Sosiaali- ja terveysministeriö 2006) määrittelee leikkitoiminnan rinnalla käsitettä avoin varhaiskasvatus. Avoin varhaiskasvatus on yksi varhaiskasvatuksen toimintamuodoista. Sen tarkoituksena on tarjota varhaiskasvatusikäisille lapsille ohjattua ja valvottua, säännöllistä, suunnitelmallista, tavoitteellista ja monimuotoista varhaiskasvatustoimintaa. Avoin varhaiskasvatus tarjoaa sosiaalisia kontakteja, kohtaamispaikkoja ja tukea myös pienten lasten vanhemmille ja muille lapsia hoitaville aikuisille. Toiminnan toteuttamisessa on tärkeä joustavuus, universaalisuus ja avoimuuden periaate sekä alueellisten ja paikallisten tarpeiden huomioonottaminen.

 

Avoimen varhaiskasvatuksen toimintamuodot:

- Varhaiskasvatuksen avoin toiminta sisältää avoimen päiväkotitoiminnan ja seurakuntien avoimen päiväkerhotoiminnan.

- Varhaiskasvatuksen kerhotoiminta tukee lapsen kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista. Toiminta voi olla kohdennettua tietyille ikäryhmille. Kerhot kokoontuvat viikoittain vaihtelevasti. Toiminta on useimmiten maksullista ja kerhoihin ilmoittaudutaan etukäteen

- Varhaiskasvatuksen puistotoiminta pitää sisällään leikkikentät, leikki- ja asukaspuistot sekä puistotätitoiminnan. Puistotoiminnassa järjestetään ohjattua varhaiskasvatustoimintaa kaikenikäisille lapsille ulkona ja/tai sisällä.

- Muu avoin varhaiskasvatustoiminta voi pitää sisällään leikki- ja toimintavälinelainaamot sekä mahdolliset uudet innovaatiot.

 

Avoin varhaiskasvatus Turussa

 

Turun varhaiskasvatuksen johtotiimin toimesta on lokakuussa käynnistetty avointen varhaiskasvatuspalveluiden kehittämishanke. Tällä hetkellä Turussa toimii kattavasti leikkipuistotoiminta, jonka piirissä on 492 lasta ja yksityisen tuottajan kerhosetelillä järjestämässä avoimessa leikkikerhotoiminnassa on 35 lasta. Seurakunta ja kolmas sektori ovat aktiivisia palveluiden tuottajia, jotka tarjoavat palveluita lapsiperheille. Perhetalo Heidekenillä on toimintaa, mihin on suunnattu varhaiskasvatuksen tulosalueen henkilöstöresursseja. On koettu tarpeellisena laajentaa avoimia varhaiskasvatuspalveluita ja siirtää myös painopistettä ns. kevyempiin vaihtoehtoihin, jotta perheillä olisi mahdollisuus valita heille sopiva päivähoitomuoto perheen tarpeen mukaisesti.

 

Hankkeen tavoitteena on käynnistää eri puolilla kaupunkia ns. kevyempiä varhaiskasvatuspalveluvaihtoehtoja, kuten avoin päiväkotitoiminta, kerhotoiminta ja kiertävä leikkitoiminta perheille, joilla ei ole tarvetta kokopäivähoitoon. Tavoitteena on erilaisten toimintamuotojen alueellinen ja tasapuolinen kehittäminen sekä mahdollistaa kotona hoidettaville lapsille pääsy järjestetyn varhaiskasvatuksen piiriin.

 

Hankkeen toisena tavoitteena on luoda palvelun tuottamisperiaate Turun kaupungissa sekä toiminnan ohjeistukset ja maksuperiaatteet. Kehittämishankkeen ohjausryhmä on aloittanut työnsä tilojen kartoituksella ja käynyt jo alustavia neuvotteluja kulttuuri- ja nuorisotoimen kanssa. Toimintaa suunnitellaan yhteistyössä kumppanuusperiaatteella kolmannen sektorin kanssa. Tavoitteena on aloittaa kerhotoimintaa mahdollisimman pian viimeistään kevään 2012 aikana ja jatkaa toimintavuoden ajan, jonka jälkeen suoritetaan asiakaskysely toiminnan arviointia varten. Hankkeen aikana on tarkoitus laatia tarkempi avointen varhaiskasvatuspalveluiden kehittämissuunnitelma. Palveluohjaukseen on panostettava, jotta vanhemmilla on riittävästi tietoa tehdäkseen päätöksiä lapsen päivähoitoa ja muita palveluja koskien.

 

Ehdotus       Lautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kasvatus- ja opetustoimen johtajan varahenkilö Liliane Kjellman.


Liitteet:

Vapelk § 194
Liite 1:Aloite