Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta 177 19.10.2011 10

11644-2011 (5129)

Koulukuljetuskriteerit

Tiivistelmä: -

Vapelk § 177

 

 

Koulukuljetusetuuden myöntämisperusteet

 

Perusopetuksen tulosaluejohtaja Outi Rinne:

 

Opetuslautakunta on vahvistanut tällä hetkellä voimassa olevat koulukuljetusten myöntämisperusteet 14.2.2007 § 29. Sitä aiemmat päätökset on tehty OL 18.6.2003 § 141 ja OL 6.4.2005 § 96. Jo tällöin on päätetty oikeudesta maksuttomaan koulukuljetukseen laajemmin kuin mitä perusopetuslain 32 §:ssä on säädetty.

 

Koulukuljetusten myöntämisperusteita on syksyllä 2011 käsitelty työryhmässä, johon kuuluvat talouspäällikkö Anne Takalo, perusopetuksen tulosaluejohtaja Outi Rinne, koulukuljetuksia hoitavat toimistotyöntekijät Johannes Leppänen, Seija Aitala ja Tomi Mustonen sekä Turun perusopetuksen koulukuljetusprosessista opinnäytetyönsä Turun ammattikorkeakoulun logistiikkaopintoja varten tehnyt Tapani Järvinen. Työryhmä on päivittänyt koulukuljetusten myöntämisperusteet vastaamaan tämänhetkistä tilannetta ja tarvetta. Luolavuoren, Katariinan ja C.O. Malmin kouluja on esityksen sisällöstä kuultu.

 

 

Koulukuljetuksista on säädetty perusopetuslain 32 §:ssä seuraavasti:

 

Koulumatkat

 

Jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai lasten päivähoidosta annetussa laissa tarkoitetusta päivähoidosta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai päivähoidosta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai päivähoitoon. Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus.

 

Edellä 1 momentin mukaisesti järjestettävä oppilaan päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia. Jos oppilas lukuvuoden alkaessa on täyttänyt 13 vuotta tai jos oppilas saa 17 §:n 2 momentissa tarkoitettua erityisopetusta, saa koulumatka kestää enintään 3 tuntia.

 

Jos oppilas otetaan muuhun kuin 6 §:n 2 momentissa tarkoitettuun kouluun tai opetuksen järjestämispaikkaan, oppilaaksi ottamisen edellytykseksi voidaan asettaa, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

 

Kuljetusta odottavalle oppilaalle on järjestettävä mahdollisuus ohjattuun toimintaan.

 

 

Turun kaupungin omat tarkennukset koulukuljetusetuuden myöntämisperusteisiin

 

Turun kaupungin perusopetuksen koulukuljetusten myöntämisperusteita tarkennetaan perusopetuslain 32 §:n määräysten lisäksi seuraavasti:

 

Maksuton koulukuljetusetuus myönnetään:

 

·1.- 2. luokan oppilaille, joiden koulumatka omaan lähikouluun on kolme kilometriä tai yli.

·Kerttulin (ruotsin kielikylpy), Puolalan (englanti, saksa, venäjä) ja Vähä-Heikkilän (ranska) kieliluokkien sekä Kansainvälisen koulun 1. – 2. luokkien oppilaille, joiden koulumatka on kolme kilometriä tai sen yli riippumatta etäisyydestä ns. lähikouluun.

 

Koulukuljetusetuus tarkoittaa oppilaalle myönnettävää maksutonta bussikorttia koulumatkoille. Päätös koulukuljetuksen järjestämisestä tehdään koko peruskoulun ajaksi, mikäli koulumatka ylittää 5 km .1.-2. -luokkalaisille

päätös tehdään 2. luokan loppuun asti, mikäli koulumatka on 3-5 km . Jos oppilas muuttaa tai vaihtaa koulua, on tehtävä uusi päätös. Päätöksen tekee perusopetuksen tulosaluejohtaja (Lasten kasvatuksen ja opetuksen pääprosessin toimintasääntö, § 11). Päätös merkitään MultiPrimus-oppilasrekisteriin. Mikäli kuljetusta ei myönnetä, lähetetään siitä perusteltu päätös huoltajalle. Päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella, joka osoitetaan Turun hallinto-oikeudelle. Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä. Oikaisuvaatimus on maksullinen.

 

Koulumatka mitataan kasvatus- ja opetustoimessa reittiohjelmalla oppilaan kotiosoitteesta koulun osoitteeseen. Koulukuljetusetuutta ei myönnetä muusta osoitteesta kuin oppilaan virallisesta kotiosoitteesta edes yhteishuoltajuustapauksissa. Poikkeuksen tähän muodostavat lastensuojelullisin perustein väliaikaisesti sijoitettuina olevat lapset.

 

Koululaiskortti voidaan myöntää lyhyemmällekin matkalle kuin on säädetty, jos

·koulumatka on katsottu vaaralliseksi. Päätös tehdään poliisiviranomaisen lausunnon perusteella, jonka pyytää kasvatus- ja opetustoimi. Petoeläinvaaraa arvioi Varsinais-Suomen riistalaitos, jolta lausunnon pyytää kasvatus- ja opetustoimi.

·koulumatka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi tai rasittavaksi. Päätös tehdään lääkärin tai psykologin perustellun lausunnon pohjalta. Siinä arvioidaan lapsen terveydentilaa ja/tai kehitystä sekä kykyä liikkua itsenäisesti kävellen. Lausunnon pyytää huoltaja.

Huomioon otetaan vain oppilasta hoitavan julkisen erikoisssairaanhoidon/sairaalan/terveyskeskuslääkärin tai neuvola- tai koululääkärin ja Turun kaupungin (tai oppilaan kotikunnan) palveluksessa olevan psykologin lausunto. Yksityislääkärin tai yksityisen psykologin lausuntoa ei hyväksytä.

 

Jos lapsi huoltajan hakemuksesta käy jotakin muuta kuin lähikouluaan, vastaa huoltaja kuljetuksista (paitsi kieliluokkien ja kansainvälisen koulun 1.-2. luokilla). Bussikortti myönnetään kuitenkin siinä tapauksessa, että se myönnettäisiin oppilaan lähikouluunkin. Jos samalla oppilasalueella on kaksi tai useampia kouluja, kuljetusetu määräytyy oppilaan lähimmän koulun mukaan. Jos opetuksen järjestäjä opetuksellisista tai muista syistä osoittaa oppilaalle kouluksi muun kuin lähimmän koulun, kuljetusetuus myönnetään, mikäli muut kriteerit täyttyvät.

 

 

Tilauskuljetuksen myöntämisen perusteet

 

Tilauskuljetuksella tarkoitetaan koulukuljetusta taksilla, invataksilla tai pikkubussilla kulkien ennalta suunniteltua reittiä sovitun aikataulun mukaisesti hakupisteestä kouluun. Tilauskuljetus järjestetään, jos

 

·päivittäinen koulumatka odotuksineen kestää yli kaksi ja puoli tuntia. 13 vuotta täyttäneillä tai erityisopetuksessa olevilla koulumatka saa kestää enintään kolme tuntia. Koulumatkan käveltävään osuuteen arvioidaan kuluvan 15 minuuttia kilometriä kohti. Kotimatkan arvioidaan alkavan 5 minuuttia sen jälkeen, kun viimeinen oppitunti on päättynyt. Tämä aika kuluu opettajan viimeisiin ohjeisiin, repun pakkaamiseen, pukemiseen ja koulun ulko-ovelle siirtymiseen.

 

·koulumatka kodin ja lähimmän linja-autoreitin varrella olevan pysäkin välillä on 1.- 2. luokan oppilaalla vähintään 3 km ja 3.- 9. luokan oppilaalla yli 5 km. –

 

 

·koulumatka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi tai rasittavaksi. Esim. koulumatka saattaa olla liian vaikea oppilaan henkilökohtaiseen kehitystasoon nähden tai liian raskas terveydellisten syiden takia niin, että oppilas ei pysty suoriutumaan matkasta itsenäisesti kävellen tai bussia käyttäen. Päätös tehdään lääkärin tai psykologin perustellun lausunnon pohjalta. Siinä arvioidaan lapsen terveydentilaa ja/tai kehitystä ja kykyä kulkea itsenäisesti kävellen tai bussilla. Lausunnon pyytää huoltaja. Huomioon otetaan vain oppilasta hoitavan julkisen erikoissairaanhoidon/sairaalan/ terveyskeskuslääkärin tai neuvola- tai koululääkärin ja Turun kaupungin (tai oppilaan kotikunnan) palveluksessa olevan psykologin lausunto. Yksityislääkärin tai yksityisen psykologin lausuntoa ei hyväksytä.

 

·koulumatka on katsottu vaaralliseksi. Tässä tapauksessa koulumatka on vaarallinen siltä osin kuin oppilas kävelee kotoa bussipysäkille tai bussipysäkiltä kouluun tai odottaa bussia pysäkillä. Päätös tehdään poliisiviranomaisen lausunnon perusteella, jonka pyytää kasvatus- ja opetustoimi. Petoeläinvaaraa arvioi Varsinais-Suomen riistalaitos, jolta lausunnon pyytää kasvatus- ja opetustoimi.

 

 

·tilapäinen kuljetus sairauden tai tapaturman johdosta järjestetään hoitavan lääkärin todistuksen perusteella. Todistuksesta on käytävä ilmi, että oppilas tarvitsee taksikuljetuksen tietylle ajanjaksolle. Kuljetuksen tarvetta arvioitaessa otetaan huomioon vamman tai sairauden laadun lisäksi kuljettava matka.

 

Kun oppilas huoltajan anomuksesta käy muuta kuin omaa lähikouluaan (esim. kieliluokat, kansainvälinen koulu tai vieraan oppilasalueen koulu), huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta ja saattamisesta aiheutuvista kustannuksista aina pitkäaikaista tilauskuljetusta vaativissa tapauksissa. Tilauskuljetus järjestetään vain lähikouluun tai opetuksen järjestäjän oppilaalle osoittamaan kouluun tilauskuljetuskriteerien mukaisesti. Tästä pitää huoltajaa tiedottaa koulupaikan hakuvaiheessa. Poikkeuksen muodostaa tilapäinen tilauskuljetus lyhytaikaisissa tapaturma- tai sairaustapauksissa lääkärintodistuksen perusteella koulutyön jatkuvuuden turvaamiseksi. Tällöin tilauskuljetus myönnetään myös muuhun kuin lähikouluun enintään 2 kuukaudeksi. Jos kyseessä on koulutapaturma, myönnetään tilauskuljetus koko tarvittavaksi ajaksi.

 

Tilauskuljetuksia ei järjestetä ovelta ovelle -periaatteella. Kuljetettavat oppilaat kokoontuvat turvalliseen odotuspaikkaan, joka on sovittu huoltajan ja liikennöitsijän kanssa.

 

Tilauskuljetusten saamisen perusteeksi ei riitä maininta, että oppilas opiskelee jossakin tietyssä koulussa tai ryhmässä, vaan jokaisen oppilaan kykyä itsenäiseen kulkemiseen tulee arvioida terveydentilan tai kehitystason perusteella erikseen. Turun sosiaali- ja terveystoimen edustajien kanssa yhteistyössä on laadittu lomake, jolla neuvolalääkäri, koululääkäri tai psykologi arvioi lapsen kykyä selviytyä koulumatkasta. Lomaketta on päivitetty yhdessä kouluterveydenhuollon edustajan kanssa. Sitä uudistetaan niin, että lääkäri ja psykologi jatkossa arvioivat vain lapsen terveydentilaa ja/tai kehitystasoa ja sen vaikutusta kykyyn kulkea itsenäisesti kävellen tai bussilla eivätkä ota kantaa koulumatkan pituuteen, tien vaarallisuuteen tai liikenteeseen. Näihin asiantuntemus hankitaan reittiohjelmistoista ja poliisilta. Poliisi arvioi matkan vaarallisuutta ottaen huomioon jalkakäytävät, valo-ohjatut risteykset, liikennekorokkeet, ajonopeudet, tien leveyden jne.

 

Liite 1                                 Lausuntolomake

 

Lähtökohtana on, että normaalisti kehittynyt 7-vuotias terve lapsi on kykenevä kulkemaan liikenteessä jalan sellaisilla katuosuuksilla, joita poliisi ei arvioi tämänikäiselle vaaralliseksi. Normaalisti kehittynyt terve 7-vuotias lapsi on myös kykenevä käyttämään joukkoliikenteen busseja säännöllisellä koulumatkallaan.

 

Oppilas voi saada koulupäivän jälkeen kuljetuksen kotiosoitteen sijasta iltapäiväkerhoon. Tämä koskee 1.-2 luokkalaisten iltapäivätoimintaa ja Katariinan ja Luolavuoren koulujen oppilaiden kerhoja ja iltapäivähoitoa. Huoltajien tulee hakemuksessa ilmoittaa, mikäli lapsi osallistuu ko. kerhoon. Matka kerhosta kotiin ei ole kasvatus- ja opetustoimen vastuulla.

 

Kuljetushakemukset on jätettävä toukokuun loppuun mennessä kasvatus- ja opetustoimeen. Hakemus tehdään lomakkeella, jonka saa internetosoitteesta: www.turku.fi/koulukuljetus. Myöhästyneitä hakemuksia ei välttämättä pystytä käsittelemään koulun alkuun mennessä.

 

 

Erityistä tukea tarvitsevat oppilaat

 

Peruslähtökohta on, että kuljetukset erityistä tukea saaville oppilaille järjestetään yleisten kuljetusetuuden myöntämistä koskevien perusteiden mukaisesti.

 

Monet erityistä tukea saavat oppilaat ovat tilauskuljetusten piirissä. Osa kuitenkin pystyy kulkemaan bussilla varsinkin ylemmillä luokilla harjoitellessaan itsenäistä toimintaa, johon koulujen tulee oppilaitaan kannustaa. Koulun henkilöstö yhdessä oppilaan ja huoltajan kanssa harkitsee kunkin oppilaan tilanteen ja sopii itsenäiseen kulkemiseen siirtymisestä silloin, kun se on mahdollista. Koulumatkoista tulee mainita oppilaan henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS), mikäli oppilas ei kulje kouluun kävellen tai yleisten kriteerien mukaisesti bussilla. Itsenäistä kulkemista arvioidaan HOJKS:n päivittämisen yhteydessä vuosittain.

 

 

Keskitetyn palvelun koulut

 

Keskitetyn palvelun koulujen oppilaat saavat koulukuljetusetuuden pääsääntöisesti samojen kriteerien mukaisesti kuin muutkin oppilaat.

 

Poikkeuksen muodostavat Luolavuoren koulun kehitysvammaiset ja autistiset oppilaat ja Katariinan koulun liikuntavammaiset oppilaat. Näistä oppilaista ei tarvita kustakin erillistä lääkärinlausuntoa, vaan koulut ilmoittavat koulukuljetuksiin keväällä ennen koulun loppumista,

 

1. ketkä ovat tilauskuljetusten piirissä seuraavan lukuvuoden (tai 2 tai 3 lukuvuotta), ellei heistä ole päätöstä koko perusopetuksen ajaksi

2. kenelle tulisi tehdä päätös tilauskuljetuksesta koko perusopetuksen ajaksi

3. ketkä kulkevat bussilla seuraavan lukuvuoden, ellei heistä ole päätöstä koko perusopetuksen ajaksi (lyhyempikin matka kuin 3 tai 5 km on mahdollinen)

4. ketkä tarvitsevat bussikortin koko perusopetuksen ajaksi (lyhyempikin matka kuin 3 tai 5 km on mahdollinen)

 

Kuljetustarve tulee käsitellä oppilaan HOJKS –palaverissa, jonka yhteydessä oppilasta ja huoltajaa kuullaan asiasta. Esityksen oppilaiden kuljetustarpeesta allekirjoittavat rehtori ja koululääkäri. Rehtorin allekirjoitus varmentaa, että huoltajaa ja oppilasta on kuultu, asia on käsitelty HOJKS- palaverissa ja että se on koulun virallinen esitys. Koululääkärin allekirjoitus varmentaa, että hän arvioi esityksessä mainittujen oppilaiden terveydentilan/ kehityksen edellyttävän esitettyä kuljetusratkaisua.

 

 

Kuljetusoppilaiden ottaminen huomioon koulun työjärjestyksen suunnittelussa

 

Perusopetuslaissa on määritelty koulumatkan keston enimmäisajat. Lisäksi on säädetty siitä, että kuljetusta odottavalle oppilaalle on järjestettävä mahdollisuus ohjattuun toimintaan. Koulupäivän aloitus- ja lopetusajat vaihtelevat kouluittain, päivittäin ja luokittain. Tilauskuljetuksia käyttävien oppilaiden koulupäivät tulee järjestää niin, että yhteiskuljetukset samaa koulua käyvien kesken ovat mahdollisia.

 

Muista kunnista runsaasti oppilaita ottavien koulujen aloitusajankohdat tulee porrastaa niin, että yhteiskuljetukset eri kouluihin pitkiltä matkoilta ovat mahdollisia..

 

Työjärjestykset tilausajojen piirissä olevien oppilaiden osalta tulee ilmoittaa hyvissä ajoin koulukuljetuksia järjestävälle henkilöstölle niin, että kuljetusreitit pystytään suunnittelemaan tehokkaasti tarkoituksenmukaisimpia ja edullisimpia kuljetusmuotoja käyttäen. Jos esimerkiksi oppilas joudutaan kuljettamaan erikseen Mynämäeltä Turkuun sen sijaan että hän voisi mennä samalta suunnalta tulevien kanssa yhteiseen kuljetukseen, koituu tästä lisäkustannuksia n. 2000–3000 euroa kuukaudessa. Tarpeettomista kuljetusreiteistä säästyvä resurssi on järkevämpää käyttää suoraan opetuksen hyväksi.

 

Tärkeimmät muutokset edellisiin koulukuljetusetuuden myöntämistä koskeviin periaatteisiin nähden:

 

1.Myös ulkokuntalaisilta edellytetään julkisen terveydenhuollon antamaa lausuntoa, jolloin voidaan olettaa, että lapsi on lausunnon antajalle entuudestaan tuttu ja lausunto perustuu oppilaan edellytysten todelliseen tuntemiseen. Koska kuljetuksia ei laskuteta erikseen, vaan keskimääräisen oppilashinnan mukaan, tulevat pitkämatkalaiset oppilaat Turun kaupungille kuljetusten vuoksi muita kalliimmiksi. Ennen vieraskuntalaisten kuljetukset laskutettiin todellisten kustannusten mukaan, jolloin niistä ei aiheutunut Turulle lisämenoja ja kuljetusten määräytymisperusteiden ohjeistus jäi maksajakuntien tehtäväksi. Tämä seikka tulee kuntien keskinäisissä sopimuksissa harkita uudelleen.

 

2.Keskitetyn palvelun koulujen oppilaat saavat kuljetukset samoilla kriteereillä kuin muutkin oppilaat lukuun ottamatta Luolavuoren kehitysvammaisia /autistisia oppilaita ja Katariinan liikuntavammaisia oppilaita. Heiltä ei tarvita jokaiselta erillistä lääkärintodistusta, vaan rehtorin ja lääkärin allekirjoittama lista kuljetustarpeesta sen jälkeen, kun oppilasta ja huoltajaa on kuultu ja kuljetustarve HOJKS – palaverissa arvioitu. Nämä oppilaat voivat tarvittaessa saada koko perusopetusajan kestävän päätöksen tilauskuljetuksesta tai bussikuljetuksesta jopa lyhyemmälle matkalle kuin 5 km. Muiden keskitetyn palvelun koulujen ja erityisoppilaiden osalta huoltajat hakevat kuljetusetuutta yksilöllisesti ja lausunto tarvitaan normaalien kriteereiden mukaisesti.

 

3.Lääkäri/psykologi arvioivat vain oppilaan terveydentilaa/kehitystasoa suhteessa itsenäiseen liikkumiseen kävellen tai bussilla. Matkan pituuden ja vaarallisuuden arvioivat muut asiantuntijat.

 

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus       Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää, että koulukuljetukset myönnetään jatkossa yllä kuvattujen koulukuljetusetuuden myöntämistä koskevien periaatteiden mukaisesti.

 

Periaatteet astuvat voimaan välittömästi ja koskevat kaikkia uusia päätöksiä. Tähän mennessä tehdyt päätökset ovat voimassa niiden päättymiseen asti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskitetyn palvelun koulujen kuljetusvastaavat
tiedTSO- kuntien sivistysjohtajat
tiedVilen Leena
tiedAitala Seija
tiedAlho Anne
tiedArponen Vesa
tiedAutio Mia
tiedErkkilä Johanna
tiedGrandell Mari-Susann
tiedGrönroos Sari
tiedHatakka Satu
tiedHaulivuori Esa
tiedHirvola Sanna
tiedHänninen Kalevi
tiedIsolauri Hannu
tiedJalo Maarit
tiedJauhiainen Pirjo
tiedJärvinen Johanna
tiedKaljonen Ilkka
tiedKallio Hannele
tiedKalske Timo
tiedKangas Pirkko
tiedKantonen Juha
tiedKarlsson Christer
tiedKauppila Jorma
tiedKirkkola Minna
tiedKorpinen Teppo
tiedKortekangas Juhani
tiedKouki Timo
tiedLaakso Markku
tiedLaakso Pekka
tiedLatva Jyrki
tiedLeppänen Janne
tiedLiukkala Riitta-Maija
tiedMatilainen Erkki
tiedMeriluoto Marjukka
tiedMetsä-Tokila Kaisu
tiedMustonen Hannele
tiedMustonen Tomi
tiedMäkelä Hilkka
tiedNormasto Ari
tiedNousiainen Tuomas
tiedPalmu Tea
tiedPalmunen Matti
tiedPätäri Taru
tiedRantanen Marko
tiedRusi Ari
tiedRönkkönen Kari
tiedRötkönen Erkki
tiedSalo Jarmo
tiedSavikko Kirsti
tiedSiren Markku
tiedSuomi Anneli
tiedTakalo Anne
tiedTiikasalo Lauri
tiedTörnroos Siw
tiedWaris Marita
tiedVälimäki Jyrki


Liitteet:

Vapelk § 177
Liite 1:Lomake