LIITE 2
Arviointiraportti arviointisuunnitelmasta 2010
Opetuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 11.2.2009 opetustoimen arviointisuunnitelman 2009 - 2012. Arviointisuunnitelma-asiakirjaa valmistelleen työryhmän puheenjohtajana toimi suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski.
Arviointisuunnitelman mukaisesti asiakirjaa tarkistetaan vuoden 2012 loppupuolella, mutta kasvatus- ja opetustoimen organisaatiomuutoksen yhteydessä on mielekästä tarkastella hallintokunnan arviointia perusteellisemmin uudestaan vuoden 2011 aikana ja siksi laatia väliarviointi asiakirjan toteutumisesta vuoden 2010 loppuun saakka.
Arviointisuunnitelma-asiakirjalla pyrittiin pitkäjänteiseen arviointiin, joka on kiinteä osa perustoimintaa ja kohdentuu toiminnan tärkeisiin ydinkohtiin. Perusopetuksessa tämän tavoitteen osalta otettiin merkittävä edistysaskel vuonna 2010, kun Turun Seudun Opetustoimen Foorumi lähti Turun koordinoimana valmistelemaan yhteisiä perusopetuksen alueellisia laatukriteereitä. Laatukriteereissä toiminnan arviointi kohdistuu yhteentoista keskeiseen rakenteelliseen tai toiminnalliseen laatutekijään, joita arvioidaan niin seudun, hallintokunnan kuin yksittäisen oppilaitoksenkin näkökulmasta. Tällaisia laatutekijöitä ovat esimerkiksi johtajuus, oppimisympäristön turvallisuus, opetussuunnitelman toteuttaminen, kodin ja koulun yhteistyö tai taloudelliset resurssit.
Opetustoimen tason arviointi
Arviointisuunnitelmassa määriteltiin keskeiseksi koko silloisen opetustoimen tason arviointimenettelyksi kehittämisohjelman hyväksyminen lautakunnan toimikaudelle ja siihen pohjautuvan vuosittaisen toimintasuunnitelman käsittely ja arviointi lautakunnassa. Tämä menettelytapa on toteutunut ja vuosittainen toimintasuunnitelma on vuosina 2009-2010 pääosin toteutunut kehittämisohjelman mukaisesti kuten arviointiraporteista voidaan todeta.
Arviointisuunnitelmassa esitettiin, että asiakastyytyväisyyden arviointia ja työtyytyväisyyden arviointia suoritetaan kerran valtuustokauden aikana ja molemmat arvioinnit ajoitettiin toteutettavaksi vuonna 2011. Tästä syystä koko hallintokunnan laajuista asiakastyytyväisyys- tai työtyytyväisyysarviointia ei toteutettu vielä tarkasteluajankohtana.
Asiakastyytyväisyyden arviointiin liitettyä laatuarviointia on toteutettu perusopetuksen osalta sisäisenä arviointina vuonna 2010 – siten, että se palveli myös perusopetuksen laatuhankkeen lähtötilanteen arviointina. Vuonna 2010 toteutettiin lisäksi sisäisille asiakkaille kysely Koulun kulmakivi-asiakirjan tavoitteiden toteutumisesta. Koulun kulmakivi on seudullinen Turun Seudun Opetustoimen Foorumin asiakirja, jossa foorumin kunnat sitoutuvat mm. oppimisympäristön turvallisuuden edistämiseen, oppilaiden osallisuuden tukemiseen, henkilöstön täydennyskoulutukseen kannustamiseen ja lähikouluperiaatteen toteutumiseen.
Työtyytyväisyyteen liittyviä tuloksia on saatu tarkasteluajankohtana toteutetusta Kunta10 –kyselystä, johon opetustoimi osallistui.
Turku on lisäksi osallistunut vuosittain toteutettuun seudulliseen koulutustarvekartoitukseen. Arviointisuunnitelma-asiakirjassa mainitun osaamiskartoituksen toteuttaminen koko henkilökunnalle on riippuvainen Turun kaupungin ALFA-projektiin sisältyvän osaamisen hallinnan ja johtamisen SAP HR-ohjelmiston käyttöönottoaikataulusta – ohjelmiston, jolla osaamista voidaan jatkossa kartoittaa ja seurata reaaliajassa henkilöstöryhmittäin, yksiköittäin tai henkilöittäin.
Osaamisen kartoittamiseksi ja kehittämiseksi tehtävä työ on kuitenkin käynnistetty vuonna 2010 seudullisena yhteistyönä osana Osaava-ohjelmaa. Vuosina 2010-2011 valmistellaan osaamisen kehittämisen seudullinen toimintamalli, joka sisältää osaamisen arvioinnin kehittämisen painopisteitä. Lisäksi hankkeessa kehitetään seudullisia mittareita osaamisen kartoittamiseen, joita voidaan hyödyntää myöhemmin myös kunnallisessa kehittämistyössä.
Työtyytyväisyyden arviointia on Kunta10 –kyselyn ohella toteutettu osana säännöllisiä kehityskeskusteluita. Myös eri rekistereistä on saatavissa arviointisuunnitelman mukaisesti työtyytyväisyyteen liittyviä tietoja, kuten sairauspoissaolojen määrä, henkilöstön vaihtuvuus, vakinaisten osuus henkilöstömäärästä.
Oppijoiden valtakunnalliseen kouluterveyskyselyyn osallistumista on jatkettu. Lisäksi lukioissa on kartoitettu lukio-opiskelijoiden opinnoissa jaksamista ja hyvinvointia osana LUJA-hanketta.
Muu arviointi
Tulosalueilla arviointia on toteutettu tulosaluekohtaisilla kyselyillä. Tulosalueen omaa arviointia ja koko opetustoimen seurantalukujen toetutumisesta on keskusteltu luonnollisissa foorumeissa; johtoryhmissä, alueellisissa rehtoriryhmissä ja rehtorikokouksissa.
Kukin koulu laatii lukuvuosittain työn järjestämistä koskevan suunnitelman ja toimintakertomuksen, so. arvioinnin suunnitelman toteutumisesta.
Yksittäiset oppilaitokset ovat toteuttaneet opetukseen ja opetuksen järjestämiseen liittyvistä asioista huoltajille suunnattuja kyselyjä oman tarveharkintansa mukaan.
Opetustoimen hankkeet ja hankemuotoiset kehittämistoiminnat eri tulosalueilla arvioivat omaan substanssialaansa liittyviä tekijöitä osana kehittämishankettaan, esimerkiksi ohjauksen tilaa oke-kehittämistoiminnassa tai yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tilaa kelpo-kehittämistoiminnassa.
Rehtorin tueksi oppilaitoksiin on arviointisuunnitelmakauden aikana nimetty arviointivastaavia, jotka toimivat apuna arvioinnin toteuttamisessa.