Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta | 6 | 26.01.2011 | 6 |
656-2011 (032)
Päivähoidon palvelusetelikokeilun jatkosta päättäminen
Tiivistelmä: -
Vapelk § 6
Päivähoidon palvelusetelikokeilun jatkosta päättäminen
Palvelujohtaja Vesa Kulmala ja tulosaluejohtaja Raili Koski:
Turun kaupunki järjestää lasten päivähoitoa kaupungin omana toimintana ja maksusitoumuksella (aikaisemmin ostopalveluna), jolloin asiakasmaksut määräytyvät perheiden tulojen mukaan. Kokeilussa olevassa palvelusetelijärjestelmässä asiakasmaksut määräytyvät myös perheiden tulojen mukaan kaupungin määrittelemään kattohintaan asti. Mikäli hoitopaikan hinta on korkeampi kuin kattohinta, perhe maksaa lisäksi kattohinnan yli menevän osuuden.
Kaupunki tukee perheitä päivähoidon hankkimiseksi myös lakisääteisellä yksityisen hoidon tuella, jolloin päivähoitopalvelun tuottaja sopii perheen kanssa päivähoitomaksun suuruudesta.
Sosiaalihuoltolain mukaisten päivähoitopalvelujen lisäksi Turku ostaa perusopetuslain mukaista esiopetusta yksityisiltä päiväkodeilta.
Peruspalvelulautakunta päätti 30.9.2009 ottaa palvelusetelin käyttöön kokeiluna 1.1.2010 lukien Turun päiväkotihoidossa. Lisäksi peruspalvelulautakunnan 24.3.2010 tekemällä päätöksellä kokeiluaikaa jatkettiin 31.7.2011 asti ja täydennettiin vuorohoidon ja sisarusalennuksen osalta. Tällöin päätettiin myös esiopetuksen ostamisesta lukuvuodeksi 2010 - 2011.
Vuoden kokeiluna käytössä olleen päivähoidon palvelusetelin jatkosta 1.8.2011 jälkeen tulisi tehdä päätös, jotta päivähoidossa olevien ja ensi syksystä hoitoa tarvitsevien lasten vanhemmat tietävät millä järjestelmällä päivähoitoa on tarjolla. Lisäksi päivähoitopalvelujen tuottajien tulisi tietää, miten toimia elokuusta 2011 lähtien.
Palvelusetelikokeilun jatko, kattohinnan määräytyminen ja muita täsmennyksiä
Puolentoista vuoden mittainen kokeilu on liian lyhyt päätöksentekoon siitä, voidaanko palvelusetelijärjestelmä vakinaistaa. Turun oman kokemuksen lisäksi tulisi saada tietoa valtakunnallisesti palvelusetelin toimivuudesta. Palveluseteli on otettu käyttöön eri kunnissa hieman erilaisilla versioilla, joten lähivuodet näyttävät, miten jatkossa tulisi toimia.
Kasvatus- ja opetustoimessa on päätetty tässä vaiheessa esittää palvelusetelikokeilun jatkamista muutamalla vuodella eteenpäin eli 31.7.2013 asti.
Palvelusetelin kattohintaa tulisi tarkistaa 1.8.2011 lukien. Euromääräinen tarkistaminen voidaan tehdä sen jälkeen keväällä 2011, kun varhaiskasvatuksen oman toiminnan vuoden 2010 menot on selvitetty ja laskettu lapsikohtainen kustannus. Lisäksi on tarpeen selvittää vuoden 2010 palvelusetelikustannukset.
Muutamissa yksityisissä päiväkodeissa on eri tavoin erityistä tukea tarvitsevia lapsia. Näiden lasten tukeminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lapsi tarvitsee päiväkodissa kahden lapsen paikan. Ostopalvelusopimuksissa näiden lasten hoitopaikan hinta määriteltiin 85 prosentin lisäkorvauksena.
Palvelusetelimallissa tällaisen hoidon hinta määritellään kertoimella kattohinnasta. Näissä tilanteissa voi kerroin vaihdella1,2 ja 1,85 välillä tuen tarpeen määrästä. Kerroin määrätään kullekin lapselle samoin perustein kuin kunnallisessa päivähoidossa.
Peruspalvelulautakunta päätti 24.3.2010, että lapsille, jotka on otettu 31.3.2010 mennessä kaupungin järjestämään päivähoitoon kaupungin ja yksityisten päivähoitopalvelujen tuottajien välisillä sopimuksilla, myönnetään, perheiden niin halutessa, heille nyt osoitetusta päiväkodista hoitopaikka kaupungin maksusitoumuksella enintään palvelusetelikokeilun ajaksi (31.7.2011 asti), koska asiakaspalautteissa oli esitetty mahdollisuutta jatkaa ostopalvelutoimintaa nyt toiminnassa olevien lasten osalta heidän perusopetuksen alkuun asti.
Palvelun tuottaja sitoutui jatkamaan näissä tapauksissa toimintaansa 31.7.2010 päättyneiden ostopalvelusopimusten hinnoilla.
Maksusitoumuksella yksityisissä päiväkodeissa päivähoidossa olevista 279 lapsesta siirtyy 44 lasta syksyllä 2011 kouluun. Jäljelle jäävistä 235 lapsesta vuosittain vuosina 2012 – 2014 peruskoulunsa aloittavia on n. 65. Tämän jälkeen jää vielä 39 lasta eri päiväkoteihin.
Mikäli lapset jatkaisivat vielä maksusitoumuksella samoissa toimintamuodoissa kuin missä he nyt ovat, edellyttäisi se että yksityinen palveluntuottaja noudattaisi edelleen samoja hintoja. Mikäli palvelun tuottaja ei jatka samoilla hinnoilla eivätkä perheet halua siirtyä palveluseteliasiakkaiksi, on lapsille järjestettävä päivähoito kaupungin päiväkodeista.
Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja
Ehdotus Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää, että
-palvelusetelikokeilun aikaa jatketaan 31.7.2013 asti,
-palvelusetelin kattohintaa ja ostettavan esiopetuksen hintaa tarkistetaan 1.8.2011 lukien maalis-huhtikuussa 2011 tehtävien tarkistusten perusteella,
-erityistä tukea ja kasvatusta tarvitsevan lapsen palvelusetelin kattohinta määräytyy 1,2:n – 1,85:n kertoimella 1.2.2011 lukien ja
-ne lapset, jotka ovat entisissä ostopalvelupäiväkodeissa saavat jatkaa maksusitoumuksella nykyisissä päiväkodeissa 31.7.213 asti, mikäli tuottaja myy hoitopaikkoja nykyisillä hinnoilla.
PäätösYrttiaho esitti Kunnarin kannattamana, että kokeiluaikaa lyhennettäisiin loppumaan 31.7.2012.
Asiasta äänestettiin.
Yrttiahon ehdotuksen puolesta äänestivät Yrttiaho ja Kunnari.
Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Auvinen, Järvi, Karlsson, Koikkalainen, Mickelsson, Nordqvist, Nyman, Leinonen ja Torppa.
Äänestystulos 2-9.
Päätös asiasta tehtiin äänin 2-9 esittelijän ehdotuksen puolesta, että kokeiluaika loppuu 31.7.2013.
Jakelu
tiedKulmala Vesa